2014-02-18 15

Jei banko kortelė sulaikyta, pavyzdžiui, dėl blogai įvesto PIN kodo, bankas ima kortelės pakeitimo mokestį.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ
Į „Šiaulių naujienų“ redakciją kreipėsi šiaulietis Marius, kuris piktinosi, kad per kelis mėnesius spėjo prarasti dvi banko išduotas mokėjimo korteles, nes bankomatas jas „prarijo“. Pirmąjį kartą praradęs kortelę vyriškis sumokėjo 10 litų ir išsiėmė naują, antrą kartą netekęs kantrybės nusprendė naujos kortelės nebesiimti, o pervesti pinigus į kito banko išduotą kortelę.

Du mėnesiai – dvi kortelės
„Prieš kelis mėnesius atėjęs prie bankomato pasiimti pinigų likau nemaloniai nustebintas. Kol spėjau susidėti išduotus pinigus į piniginę, bankomatas „prarijo“ mano kortelę. Paskambinau nurodytu telefonu, pranešiau apie akyse pradingusią kortelę ir paprašiau, kad ji būtų persiųsta bankui. Kitame laido gale kalbantis banko darbuotojas pareiškė, kad tokios galimybės nėra. Vienintelė išeitis – išsiimti naują mokėjimo kortelę, už kurią teks sumokėti 10 litų. Kad ir kaip apmaudu, jog dėl banko kaltės turėjau mokėti savus pinigus, išsiėmiau naują kortelę. Prieš kelias savaites vėl nuėjau prie bankomato pasiimti pinigų. O čia – ta pati situacija. Kortelė buvo „praryta“ akyse. Pagalvojau, kad daugiau nebeleisiu bankui pelnytis – naujos kortelės nebesiėmiau. Gautą atlyginimą dabar pervedu į kitame banke turimą sąskaitą“, – pasakojo šiaulietis.

Grąžina išdavimo mokestį
Vieno iš Lietuvos bankų verslo plėtros tarnybos direktorius Darius Jasinskis patikino, jog kortelę praradus dėl techninių bankomato problemų nauja kortelė klientams išduodama nemokamai. Anot jo, tereikia informuoti banką ir parašyti pareiškimą, o bankas, išsiaiškinęs aplinkybes ir nustatęs, jog kortelė prarasta dėl techninių gedimų, naujos kortelės išdavimo mokesčio neskaičiuos arba jį grąžins.
„Dažniausiai bankomate kortelės sulaikomos dėl tris kartus neteisingai suvesto PIN kodo.
Taip pat pasitaiko atvejų, kai klientas, atlikęs operaciją, kortelės iš bankomato nepasiima. Kortelės gali būti sulaikomos ir dėl techninių bankomato problemų“, – „Šiaulių naujienoms“ sakė D. Jasinskis.

Sulaikytos kortelės – sunaikinamos
Verslo plėtros tarnybos direktoriaus teigimu, bankomate sulaikyta kortelė yra blokuojama ir dėl duomenų saugumo bei patogumo yra gaminama nauja, nes jos gamyba atliekama greičiau nei grąžinama senoji. „Jei kortelė sulaikyta, pavyzdžiui, dėl blogai įvesto PIN kodo, bankas ima kortelės pakeitimo mokestį pagal nustatytus įkainius. Priklausomai nuo kortelės rūšies įkainiai svyruoja nuo 10 iki 20 litų“, – teigė D. Jasinskis.
Bankomatuose sulaikytos kortelės išimamos atliekant bankomatų inkasacijas, kurių grafikas ir dažnumas nėra skelbiami. Sulaikytos kortelės yra sunaikinamos.

 

Į viršų