„Aš labai bijau. Bijau eiti į parduotuvę, bijau lipti į autobusą, bijau įsijungti televizorių: kasdien kala – virusas mirtinai pavojingas, likite namuose, – tramdydama ašaras telefonu skundėsi šiaulietė. – Jei tau daugiau nei šešiasdešimt, nerekomenduojama eiti į kirpyklą, prisėsti lauko kavinėje, susitikti su anūkėliais. Iki pensijos dar geras gabalas, o darbe jau nepageidaujama  – rizikos grupė… Ar mes raupsuoti? Kol kas pamokas vedu nuotoliniu būdu, ar pratęs sutartį rudeniui, niekas dar nesako...“

Jaučiasi diskriminuojami
Panašių įtampų pastaruoju metu sako patyręs ne vienas vyresnio amžiaus žmogus. Informacija reikalinga, bet kai autobuse kiekvienoje stotelėje tarsi plaktuku tuksena: „Mieli senjorai, virusas jums mirtinai pavojingas“, kai net prie vaistinės ar knygyno įėjimo skaitai, kad tau „nerekomenduojama“, pasijunti mažų mažiausia – keistai. Dėl to socialiniuose tinkluose pasklido pasipiktinimo straipsniai, kai kuriuose situacija vos ne su holokaustu palyginama.

Prieš kelias dienas Nacionalinio susivienijimo valdyba paskelbė pareiškimą, kuriame reikalaujama, kad Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba aktyviau vykdytų stebėseną ir kontrolę, užtikrintų konstitucinę visų piliečių lygybę prieš įstatymą.

Pareiškime nurodoma, kad Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo gegužės 13 d. sprendimas įpareigoti prie beveik visų įstaigų lankytojams gerai matomoje vietoje pateikti informaciją, kad jose nerekomenduojama lankytis rizikos grupės asmenims (vyresniems nei 60 m. ir (arba) sergantiems lėtinėmis ligomis) galimai prasilenkia su Lietuvos Konstitucija ir kitais teisės aktais.

Pareiškėjų teigimu, prisidengiant tariama vyresniojo amžiaus žmonių sveikatos apsauga, tuo iš esmės įteisinama atvira žmonių diskriminacija dėl amžiaus, kuri prieštarauja pamatinėms žmogaus teisėms ir laisvėms.

„Atkreipiame dėmesį, kad vyresnio amžiaus piliečiai, kaip ir bet kurie kiti asmenys, turi konstitucinę teisę laisvai pasirinkti darbą, teisę dalyvauti šalies visuomeniniame gyvenime ir naudotis socialine aplinka. Draudimai jiems naudotis vienodomis teisėmis su kitais piliečiais negali būti dangstomi rizika jų pačių sveikatai – jei ir kyla tokia rizika, tai ją kelia atitinkama aplinka, o ne patys vyresniojo amžiaus žmonės“, – rašoma pareiškime.

Nacionalinio susivienijimo valdyba reikalauja nedelsiant iš teisės aktų ir institucijų praktikos panaikinti visas vyresniojo amžiaus piliečius diskriminuojančias nuostatas: „Institucijos ir įmonės, kurios sveikatos apsaugos ministro rekomendacijas savavališkai iškreipė, paversdamos jas „draudimais“, grubiai pažeidžia žmogaus teises. Tokiems pažeidimams turi būti teikiamas išskirtinis kontrolės institucijų dėmesys, pažeidėjai – griežtai baudžiami, o visuomenė – kuo plačiau informuojama apie tokių draudimų neteisėtumą.“

Trūksta pagarbos žmogui
Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Teisės skyriaus vedėjas Vytis Muliuolis laikraščiui pakomentavo, kad tarnyba rekomendacijose diskriminacijos požymių neįžvelgia, tačiau kai kuriais atvejais pasirinktos netinkamos jų įgyvendinimo priemonės.  

Kol kas informacija tikrinama, jei bus gauta konkrečių skundų, kontrolieriai pradės tyrimą. Jeigu pasitvirtintų faktai, pavyzdžiui, kad kai kuriems pedagogams dėl amžiaus pabloginamos darbo sąlygos taip, kai jie nebūtinai atleidžiami, bet dėl veiklos pakeitimo gali prarasti darbinius įgūdžius, sumažės atlyginimas ar pan., tai būtų aiškūs diskriminacijos požymiai.

Tarnyba  tarėsi su Vyriausybės kanceliarijos darbuotojais, ieškojo variantų, kaip būtų galima sušvelninti kai kurias sąvokas rekomendacijose, kad jos mažiau žeistų žmones. Premjeras patikino, kad visų rekomendacijų tikslas yra apsaugoti, o ne ką nors įžeisti ar sumenkinti. Vis dėlto tarnyba gauna paklausimų, kuriuose išsakomas nuogąstavimas, kad tokia situacija gali sustiprinti atskirtį, kai kurie žmonės jaučiasi skaudinami, įžeidžiamas jų orumas.

„Rekomendacijų sąvokas koreguoti reikia, bet jos nėra sietinos su tiesioginiu žmogaus teisių ribojimu, –  akcentavo teisininkas. –  jeigu žmonės susidurtų su faktais, kad jiems nesuteikia paslaugos, draudžia įeiti į kokią nors įstaigą, tai būtų teisų pažeidimas, apie juos būtina pranešti.“

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos pranešime spaudai teigiama, kad kategorizuotai išskiriant vieną grupę iš kitų „gali suformuoti ilgalaikę šių  žmonių socialinę atskirtį ir paskatinti stereotipines visuomenės nuostatas apie vyresnių žmonių ligotumą, pažeidžiamumą ir netinkamumą dalyvauti socialiniame gyvenime“.

Lygių galimybių kontrolierė A. Skardžiuvienė pažymi, kad kai kurių verslininkų rekomendacija vyresnio amžiaus asmenims nesilankyti jų prekybos ar paslaugų teikimo vietoje, nors ir nesukelia neigiamų teisinių pasekmių, tačiau vertintina kaip neetiška ir nekorektiška. Jos teigimu, Vyriausybės reakcija į koronaviruso plitimą ypač paveikia pažeidžiamų žmonių grupes: vyresnio amžiaus asmenis, vaikus, negalią turinčius ir kt. Pandemijos metu siekiant apsaugoti visuomenės sveikatą ir gyvybę reikia ryžtingų sprendimų, bet tai būtina padaryti gerbiant visų žmonių teises.
Į redakciją skambinusi šiaulietė pedagogė sakė pastebinti, kad viešumoje jaunuoliai ima pabrėžtinai demonstruoti savo drąsą, nerūpestingumą, o į vyresnius žvelgia tarsi iš aukšto: „Tarsi ateivė, iš „nerekomenduojamųjų“ aptvaro ištrūkusi jaučiuosi.“ Tai verčia sunerimti.

Į viršų