Įpusėjus trečiajai karantino savaitei, Šiaulių nekilnojamojo turto rinkoje jaučiamas šioks toks neapibrėžtumas. Karantino laikotarpiu kiek sudėtingesnė tampa objektų apžiūra. Kainų atžvilgiu didelių pokyčių nėra, tačiau kai kurie pardavėjai šiek tiek lengviau leidžiasi į derybas.

Drąsiau prašo nuolaidų
„Tam tikrų trukdžių yra, bet vis tiek stengiamės kažkaip dirbti, sugeneruoti nors minimalias pajamas, kad išgyventumėme ir išlaikytumėme darbuotojus“, – „Šiaulių naujienoms“ sako nekilnojamojo turto bendrovės „Savas būstas“ brokeris, generalinis direktorius Raimondas Korsakas.

Jis pasakoja, kad karantino laikotarpiu padaugėjo skelbimų peržiūrų skaičius, tačiau patys objektai apžiūrimi rečiau. Brokeriai prisitaiko prie situacijos ir organizuoja bekontakčius vizitus. Klientams suteikiama galimybė nuotoliniu būdu apžiūrėti dominančio objekto nuotraukas, filmuotą medžiagą. Tie, kurie sutinka atskleisti savo asmens duomenis, gali pasiimti raktus ir patys savarankiškai apžiūrėti butą ar namą.

Įdomu tai, kad šiuo metu klientai nepraleidžia progos pasiderėti dėl kainos, prašo nuolaidų.

Jeigu iki koronaviruso protrūkio būdavo galima kalbėti apie 500–1000 eurų nuolaidą, tai dabar objektą įmanoma įsigyti ir už 5 tūkst. eurų mažesnę kainą.

„Kai toks neapibrėžtumas, yra galimybė nekilnojamojo turto įsigyti pigiau. Kai viskas vėl grįš į savo vėžes, galbūt pardavėjai nebus taip linkę nusileisti“, – perspėja R. Korsakas.

Nuomos rinkoje didelių pokyčių nėra. Gyvenamojo būsto nuoma domimasi taip pat, kaip ir iki karantino. Kitaip yra su komercinių, biuro patalpų nuoma. Čia prašoma, kad karantino laikotarpiu būtų galima visai nemokėti nuomos arba mokėti mažiau, nes dirbama iš namų. Paprastai nuomotojai atsižvelgia į tokius prašymus ir suteikia 25–50 proc. nuolaidą.

Toliau skolinasi iš bankų
„Capital Šiauliai“ nekilnojamojo turto brokerė Vilma Stupurienė laikraščiui patvirtina, kad Šiaulių nekilnojamojo turto rinka šiek tiek pristojo, tačiau anot jos, vis tiek dar atsiranda norinčių parduoti būstą. Be to, toliau sėkmingai vykdomi dar iki karantino pradžios suplanuoti sandoriai.

Pašnekovės teigimu, apie tolimas rinkos prognozes kalbėti dar per anksti, tačiau bent jau kol kas didelių kainos pokyčių neturėtų būti.

„Kainos nekilnojamojo turto rinkoje per naktį kaip akcijos biržoje tikrai nenukrenta, tam reikia laiko. Žinoma, jeigu karantinas užsitęs dar du, tris mėnesius, pokyčių bus, bet jeigu viskas truks mėnesį ar pusantro, kainų svyravimas gali būti jaučiamas iki 10 proc.“, – tikina V. Stupurienė.

Anot jos, jokių problemų nekyla ir dėl bankų suteikiamo kredito. Kaip iki karantino, taip ir dabar įsigyti būstą galima su banko paskola. Naujų klientų nepriima tik „Swedbank“, visi kiti bankai kreditus suteikia, kaip įprastai.

Brokerė pastebi, kad su paskola iš banko būstą įsigyja 80–85 proc. šiauliečių. Likusi dalis perka savo lėšomis. Paprastai tai būna iš užsienio grįžę žmonės. Savo lėšomis jie įsigyja nebrangų turtą, kur nors regione, nors būna ir tokių, kurie leidžia sau nusipirkti brangesnį turtą, esantį mieste.

„Po 10–15 užsienyje praleistų metų į Šiaulius grįžę žmonės būsto pirkti neskuba. Pirmiausia įsivertina, kaip jiems ir jų vaikams sekasi čia adaptuotis. Jeigu sekasi puikiai, tada pradeda sau dairytis būsto“, – sako V. Stupurienė.

Į viršų