Per pusantro šimto kovotojų iš penkių valstybių demonstravo meistriškumą atvirajame mišriųjų kovos menų (MMA) Baltijos šalių čempionate. Jonavoje vykęs tarptautinis turnyras sudomino ne tik Lietuvos, Latvijos bei Estijos sportininkus, tačiau sulaukė ir svečių iš Baltarusijos, ir netgi tolimojo Egipto.

Jauki Jonavos arena atvirąjį Baltijos šalių MMA čempionatą priėmė jau trečius metus iš eilės. Per tą laiką varžybos sulaukė pripažinimo toli už Lietuvos ribų. Ne veltui jų šeimininkai – sporto klubas ,,Faiteris“ ir Jonavos kūno kultūros ir sporto centras šiemet vos sutalpino visus norinčius startuoti pirmenybėse.

Specialiai turnyrui arenoje įrengtuose narvuose jėgas išbandė ne tik profesionalūs suaugę atletai, bet ir jaunimo, jaunių, jaunučių ir net vaikų amžiaus grupių atstovai. Tiesa, mažiausieji galynėjosi taikant papildomus apribojimus, draudžiant smūgius į veidą, naudojant apsauginius šalmus ir t. t.

Pagrindinė intriga virė aukščiausio meistriškumo grupėse, kurių atstovai konkuravo ne tik dėl medalių bei čempionų taurių, bet ir dėl kelialapių į Lietuvos nacionalinę rinktinę. Varžybų pagrindu Lietuvos mišriųjų kovos menų federacija sudarys rinktinę, kuri gins šalies garbę rugpjūčio mėnesį Italijoje vyksiančiame Europos čempionate.

Į Jonavą gausiausios delegacijos atvyko iš didmiesčių: Vilniaus, Kauno bei Klaipėdos klubų. Rimtą konkurenciją jiems sudarė mažesnių miestų: Jonavos, Jurbarko, Šakių, Ukmergės, Prienų, Tauragės, Šiaulių, Švenčionių bei Marijampolės atstovai. Specialistai išskyrė itin techniškas ir atkaklias kovas svorio kategorijoje iki 84 kg, kurių nugalėtoju tapo Vilniaus „Pankratos“ klubo narys Danielius Grėbliūnas, antrąją vietą užėmė Edvardas Babarskas („Lutador“, Klaipėda), ant trečiojo prizininkų pakylos laiptelio užkopė Ukmergės dziudo klubo atstovas Žygimantas Ramaška.

Sunkiausioje (daugiau nei 93 kg) svorio kategorijoje triumfavo kaunietis Artūras Kudrešovas (klubas „Cunamis“), pranokęs per šimtą kilogramų sveriantį galiūną iš Prienų Eligijų Balinską (klubas „Vėjas) bei vilnietį Edvardą Petrovičių („Pankratos“). Kiek lengvesnėje (iki 93 kg) svorio kategorijoje niekas neprilygo Ignui Jociui („Team Lion“, Klaipėda), aplenkusiam sidabrą pelniusį Julių Lilį („Faiteris“, Jonava) ir bronza pasipuošusį latvį Aivo Milkevičsą (Rygos „Sparta MMA club“).

Latviai savo jėgą parodė svorio kategorijoje iki 70 kg, kur nugalėjo Silvis Jansonas (klubas „Saldus), antras rikiavosi Anatolijus Kuliapinas (Vilnius „Warriors team“), trečias – Vytautas Gaurilčikas („Fighting and Fitness center“). Svečiai aukščiausią apdovanojimą išsivežė ir svorio kategorijoje iki 77 kg, kur triumfavo Sergejus Strinža iš Estijos, antras liko Simonas Račkauskas („Fighter House“), trečias – kitas Estijos bei „Tokon“ klubo atstovas Ilja Mininas. Lengviausioje svorio kategorijoje (iki 66) visus priešininkus pranoko vilnietis Konstantinas Mokšinas („Pankratos“), antras liko Ivanas Kožečenkovas iš Rygos, trečias – Deividas Baltusevičius (Šakių „Ošimas“).

Klubų įskaitoje tarp 25 klubų triumfavo Vilniaus „Pankratos“, antrąją vietą užėmė Jonavos „Faiteris“, ant trečiojo laiptelio užkopė Jurbarko „Pantera“, minimaliai aplenkusi svečius iš Baltarusijos „Patriot“ komandą. Toliau išsirikiavo: „Valetudo MMA Akademija“ (Vilnius), „Cunamis“ (Kaunas), „Lutador“ (Klaipėda), „Taurris“ (Tauragė), „Ošimas“ (Šakiai), „Atėnų tigrai“ (Vilnius) bei kiti.

Šalių įskaitoje šeimininkai lietuviai užėmė pirmąją vietą, antri liko baltarusiai, treti – latviai, ketvirti – estai, o negausi Egipto delegacija – penkta.

„Varžybos parodė, kad mišriųjų kovos menų geografija plečiasi ir įtraukia vis naujus miestus, šalis ir netgi žemynus. Smagu, kad šiemet Jonavoje debiutavo tolimojo Egipto atstovai, pademonstravę kiek kitokią nei mums įprasta Baltijos regione kovos manierą. Manau, kad patirtis buvo naudinga ir mūsiškiams, ir mūsų svečiams. Tad tikimės kitąmet šalių sąrašą dar labiau išplėsti“, - teigė Lietuvos mišriųjų kovos menų federacijos viceprezidentas Arnoldas Lukošiūnas.
Federacijos prezidento Mindaugo Smirnovo žodžiais, pastaruoju metu MMA skinasi kelią ne tik JAV, kur yra be galo populiarus, bet ir Europoje. Senajame žemyne čempionatus organizuoja pripažintos tarptautinės organizacijos, pirmenybėse laikomasi antidopingo kodekso bei taisyklių.

Neskaitant Europos čempionato, Lietuvos kovotojų šiemet dar laukia šalies pirmenybės, o jaunimo – moksleivių čempionatas.

MMA informacija

Į viršų