Socialiniuose tinkluose mirga įvairios informacijos apie korono virusą, pasakojamos viena už kitą juokingesnės situacijos: vyras uždarė savo žmoną vonioje, nes ji pasigyrė darbe bendravusi su atvykusiais iš Kinijos. Vilnietis, praėjęs patikrą oro uoste pakeliui į namus prisiminė turįs vaikų ir išsikvietė greitąją pagalbą, kad jį ištirtų. Kaune iš medicinos įstaigos kažkas nugvelbė kaukių. Šiaulietis, tariamai kamuojamas dusulio, reikalavo vežti į ligoninę, bet sužinojęs, kad reikės karantinuotis jam ir visai šeimai, netikėtai „pasveiko“. Akivaizdu, kad esame sunerimę, bet kol kas medikai ramina, kad panikai pagrindo nėra. Elkimės atsakingai, kad apsisaugotume patys ir nekeltume chaoso.

Kovo 2 dienos duomenys
Lietuvoje patvirtintų naujų koronaviruso (COVID-19) atvejų nėra (vienintelis kol kas patvirtintas 2020-02-28 4 val. Šiauliuose). Iš viso atlikta 180 tyrimų dėl įtariamo koronaviruso: vakar 23, šiandien 15. Laukiama 7 mėginių atsakymo.

NVSC turimi duomenys apie 4633  asmenis, keliavusius į teritorijas, kur vyksta COVID-19 plitimas. Stebima jų sveikatos būklė.

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje kovo 2 d. spaudos konferencijoje ligoninės direktorius Remigijus Mažeika informavo, kad moteris, kuriai nustatytas COVID-19, tebėra Šiaulių respublikinės ligoninės izoliacinėje palatoje. Ji gerai jaučiasi, nekarščiuoja. Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, pasveikusiu laikomas asmuo, kuriam 2 kartus tyrimas neigiamas. Minėtos moters tyrimų rezultatų dar laukiama, po 24 val. tyrimas bus pakartotas. Jeigu tyrimai bus geri, galbūt moteris bus išleista namo, nes joks gydymas jai šiuo metu netaikomas.  

Ligoninėje stebimi dar 3 pacientai, kurie buvo išvykę į kitas užsienio šalis, galėjo turėti kontaktą. Jie saugiai izoliuoti. Turi kataro, pogripinės pneumonijos požymių, ryšio su koronovirusine infekcija nenustatyta. Paguldyti savaitgalį.

Iš viso per savaitgalį 20 mėginių paimta, visi neigiami.

Šiandien miesto Savivaldybėje vyko pasitarimas dėl tarpinstitucinio komunikavimo. Svarbu, kad visi, galimai turėję kontaktą su užsikrėtusiais koronavirusu, suprastų saviizoliacijos svarbą. Šiuo metu didelis srautas skambučių, iškvietimų, koordinuojami veiksmai. Ligoninėje karantinas taikomas dėl padaugėjusių gripo sezonu įprastų virusinių infekcijų.

Lietuvos gamintojai aprūpins dezinfekciniu skysčiu
Kovo 2-ąją Sveikatos apsaugos ministerijoje įvyko pasitarimas, kuriame sutarta dėl dezifekcinio skysčio gamybos Lietuvos įmonėse. Ministras A. Veryga pažymėjo, kad sveikatos įstaigose kol kas  dezinfekavimo skysčio netrūksta, tačiau rinkoje jo nebėra. Vien medicinos ir ugdymo įstaigoms aprūpinti reikėtų apie 200 tonų mėnesiui. Gamintojams bus teikiamas valstybės užsakymas.

Spaudos konferencijoje A. Veryga kalbėjo, kad pageidautina, jog dezinfekciniu skysčiu apsirūpintų ir kitos viešosios įstaigos, pavyzdžiui kino teatrai. Jis priminė, kad rankų higienai nebūtina spiritinė priemonė, užtektų dažnai plauti rankas su muilu.

Rekomendacijos nesikeičia
Sveikatos apsaugos ministras taip pat pranešė, kad pasirašytas dokumentas, reglamentuojantis nedarbingumo suteikimo tvarką nuotoliniu būdu asmenims, grįžusiems iš koronaviruso židinių ar turėjusiems kontaktą su užsikrėtusiais asmenimis.

Ministras priminė, kad savivaldybėms rekomenduojama planuojant masinius renginius atsižvelgti, į galimas rizikas. Gyventojams rekomenduojama vengti masinio susibūrimo vietų, nebūtinų renginių. Tai svarbu ir dėl to, kad dar nesibaigė gripo sezonas.

Pasak ministro, Lietuvoje kol kas situacija valdoma. Sienų kontroliuoti ar uždrausti skrydžius nėra būtinybės. Ne visai suprantamas kai kurių žmonių noras prisipirkti to, ko nereikia: nei kruopų, nei vaistų netrūksta.

Pabrėžtina, kad nuolat dėvėti medicinines kaukes nėra rekomenduojama sveikiems asmenims. Nėra įrodymų, kad tai būtų efektyvu išvengiant infekcinių ligų, įskaitant COVID-19. Medicinines kaukes rekomenduojama dėvėti žmonėms, kuriems jau yra pasireiškę kvėpavimo takų infekcijos simptomai, tokie kaip kosulys, sloga, čiaudulys. Ministras apgailestavo, kad žmonės pasiduoda sukčių manipuliacijoms. Jie naudodamiesi panika pardavinėja kaukes keleriopai brangiau. Tuo jau susidomėjo teisėsauga.

Taip pat SAM ragina gyventojus būti sąmoningus, atidžius, nepirkti neaiškios kilmės produktų ir neužsiimti savigyda, o pasitikėti gydytojais. Virtualioje erdvėje jau atsirado siūlymų įsigyti vaistų bei maisto papildų COVID-19 sukeltai infekcijai gydyti bei jos profilaktikai. Šiuo metu pasaulyje nėra vaistinių preparatų, kurie specifiškai veiktų COVID-19
virusą ir būtų patvirtinti šios infekcijos gydymui. Vienintelis COVID-19 infekcijos gydymas šiuo metu yra simptominis.

Renginiai neatšaukiami
Šiaulių miesto savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos posėdyje nuspręsta kol kas neatšaukti masinių renginių, tačiau gyventojai turėtų suprasti, kad didesni žmonių susibūrimai sudaro palankesnes sąlygas virusui plisti. Pavyzdžiui, Šiaulių dramos teatras praėjusį sekmadienį atšaukė numatytus spektaklius, pasak teatro vadovo A. Žvinio, „daugiau nebus mažiau“. Nutarta nerizikuoti.

Viešojo transporto paslaugas Šiaulių mieste teikiančios bendrovės „Busturas“ atstovai informavo, kad yra parengtos trys komandos, kurios stotelėse dezinfekuos miesto autobusus, vairuotojams bus išdalytos apsaugos ir dezinfekcinės priemonės.

Vienoje mokyklų – „Juventos“ progimnazijoje – ugdymas organizuojamas nuotoliniu būdu, mokykla uždaryta gripo epidemijos prevencijai, tačiau informuojama, kad keli mokyklos mokiniai yra grįžę iš Italijos, taigi, kelių dienų pertrauka, kurios metu vėdinamos ir dezinfekuojamos patalpos, bus visokeriopai naudinga.

Kitos švietimo taip pat ir visos viešojo sektoriaus įstaigos dirba įprastai.

Prašoma reaguoti ramiai
Šiaulių greitosios medicinos pagalbos vyr. gydytoja Eugenija Kukaitienė pastebėjo, kad paskutiniu metu padaugėjo iškvietimų, nes suaktyvėjo gripo sezonas. Prašoma pacientų nepasiduoti emocijoms, baimei ir nesant rimtos priežasties nekviesti greitosios, kuri gali nespėti, kai reikia gelbėti žmogaus gyvybę ištikus insultui ar infarktui.

Primenama, kad, jei į gripą panašūs simptomai (kosulys, karščiavimas, dusulys ir kt.) pasireiškė žmonėms, nekeliavusiems į Kiniją, Šiaurės Italiją (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionus), Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją ir Singapūrą ir neturėjus kontakto su tikėtinu ar patvirtintu COVID-19 atveju, jokių tyrimų atlikti ar imtis specialių priemonių nėra reikalo.

Jei į gripą panašūs simptomai pasireiškė keliaujant po minėtas šalis, grįžus ar per dvi savaites po kontakto su tikėtinu ar patvirtintu COVID-19 atveju, reikia nedelsiant skambinti skubios pagalbos telefonu 112, pateikti susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų rekomendacijas.

Be to, visų keliautojų, per pastarąsias dvi savaites buvusių minėtose šalyse prašoma registruotis užpildant NVSC interneto svetainėje pateikiamą anketą bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų.

Saviizoliacija yra pagrindinė priemonė užkirsti kelią viruso plitimui.

Veikia karštoji linija, kilus neaiškumų ,gyventojai visą parą gali skambinti tel. 8 618 79 984, gauti NVSC specialistų konsultaciją.

 

Į viršų