Šiais metais Šiaulių 1-oji muzikos mokykla mini savo veiklos 70-metį. Tai laikas, kai norisi prisiminti bei pasidalyti su kitais savo pasiekimais, laimėjimais, džiugiomis akimirkomis bei ateities lūkesčiais. Ši muzikos mokykla gali pasididžiuoti išauginusi ne vieną garsų muzikos virtuozą, kuris žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Kiekvienais metais 1-osios muzikos mokyklos mokiniai garsina savo mokyklą bei iškovoja ne vieną itin reikšmingą, bet ir garbingą laimėjimą. Šios mokyklos direktorius Vygintas Ališauskas teigė, jog paskutinis mokyklos dešimtmetis buvo gana įsimintinas ne tik mokyklai, bet ir visam Šiaulių miestui. Išsamiau apie  Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos paskutinio dešimtmečio pokyčius, mokinių pasiekimus bei mokyklos ateities planus papasakojo mokyklos direktorius V. Ališauskas.

– Ką Šiaulių 1-ajai muzikos mokyklai reiškia 70-mečio jubiliejus?
– Mokyklai ši sukaktis – didelė šventė, nes ši mokymo įstaiga yra viena seniausių Šiaulių mieste. Už mus senesnė yra tik dabartinė Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazija, kuri šiais metais švęs savo 80-metį. Būtent iš šios muzikos mokymo įstaigos 1948 metais buvo perkelti visi 14 metų neturintys mokiniai (iš viso100 mokinių) į naujai įsteigtą Septynmetę muzikos mokyklą. Nuo šios datos ir prasidėjo muzikos mokyklos istorija.

Švęsdami mokyklos jubiliejų galime pasidžiaugti išleidę 66 absolventų laidas. Mokyklos baigimo pažymėjimai įteikti 2500 ugdytinių. Buvę mokyklos mokiniai yra tapę žymiais atlikėjais, orkestrų muzikantais, muzikos pedagogais, visuomenės veikėjais. Džiugu, kad nemaža dalis buvusių  mokyklos mokinių baigę studijas grįžo pas mus dirbti mokytojais.   

Švęsdami jubiliejų, pasitinkame ir naują iššūkį, laukia mokyklos edukacinių erdvių modernizacija.

Ateinančius mokslo metus pradėsime buvusiame Šiaulių universiteto Technologijų fakultete su svajone kuo greičiau sugrįžti.

– Kokias tradicijas turi jūsų mokykla?
– Mokyklos organizuojami festivaliai bei konkursai randa atgarsį ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Pirmieji trys Sauliaus Sondeckio vardo jaunųjų smuikininkų ir violončelininkų konkursai, kuriuose pasirodė labai daug talentingų jaunųjų muzikantų, buvo pradėti rengti būtent Šiaulių 1-ojoje muzikos mokykloje mokytojos ekspertės Nijolės Prascevičienės iniciatyva.

Ne mažesnio atgarsio tiek Lietuvoje, tiek užsienyje sulaukia tarptautinis kamerinių ansamblių konkursas-festivalis „Fiori musicali“, tarptautinis mušamųjų instrumentų konkursas-festivalis „Ritmas kitaip“, Lietuvos muzikos ir meno mokyklų pianistus vienijantis jaunųjų atlikėjų festivalis „Šiuolaikinės lietuviškos fortepijoninės muzikos paradas“.

Tai laiko patikrintas, šiuolaikinę fortepijoninę muziką populiarinantis, bendradarbiavimą tarp šalies meno/muzikos mokyklų, gimnazijų, jų ugdytinių ir pedagogų skatinantis, gražiausias Lietuviškos muzikos kūrėjų mintis realizuojantis, šalies ir kiekvieno mūsų muzikinės kultūros augimą veikiantis renginys, kurio atgarsiai papildo Šiaulių miesto kultūrinio gyvenimo istoriją. Šis festivalis –  vienintelis Lietuvoje tokio pobūdžio renginys, kuriame skamba šiuo metu gyvenančių ir rašančių fortepijoninę muziką vaikams, kompozitorių kūryba, o jo mūza ir įkvėpėja yra mokytoja metodininkė Saulė Žentelienė.

Gruodžio mėnesį įvyko II tarptautinis Dainiaus Trinkūno jaunųjų pianistų konkursas-festivalis, kuris vis labiau tampa žinomas Lietuvoje. Liaudies instrumentų skyriaus mokytojas Algimantas Jonas Bartašius jau daugiau nei dešimt metų organizuoja respublikinį Povilo Samuičio liaudies pučiamųjų instrumentų ansamblių festivalį, kuris garsina bene vienintelį Baltijos šalyse pučiamąjį instrumentą – birbynę.

Didelio atgarsio miesto bendruomenės tarpe kasmet sulaukia koncertai, skirti Lietuvos įstojimo į NATO dienai paminėti, kur mūsų mokyklos mokiniai muzikuoja kartu su  tuo metu NATO oro policijos misiją Šiauliuose atliekančiais užsienio šalių kariais, akompanuojant miesto profesionaliam pučiamųjų orkestrui. Misiją atliekantys kariai turi galimybę pagroti ne tik mušamaisiais instrumentais ar skudučiais, bet ir parodyti kitus savo muzikinius gebėjimus. Gražia tradicija tapo mūsų mokytojos ekspertės Elenos Ralienės inicijuotas renginys „Rudens ilgės“, kurį skiriame išėjusių Anapilin mokyklos darbuotojų atminimui.

– Kokiais pasiekimais per paskutinį dešimtmetį gali didžiuotis jūsų mokykla?
– Per vienus metus mūsų mokyklos mokiniai iš įvairių tarptautinių ir respublikinių konkursų parveža ne mažiau 40 laureatų ir diplomantų vardų. Džiugu, kad jau beveik tris dešimtmečius mūsų mokyklos jaunieji smuikininkai skina laurus tiek respublikiniuose, tiek ir tarptautiniuose konkursuose. Prof. Saulius Sondeckis Šiaulius ir mūsų 1-ąją muzikos mokyklą yra įvardijęs smuiko sostine, nes matė puikų profesionalių mokytojų potencialą ir labai smalsius vaikus, iš kurių būtų galima išugdyti daug puikių muzikantų. Kad profesorius buvo teisus, liudija ir tokie faktai: mūsų mokyklos auklėtinė Augustė Emilija Janonytė studijuoja Londono karališkajame muzikos koledže, smuikininkė Rolanda Ginkutė studijuoja Ispanijoje pas pasaulinio garso profesorių Zacharą Broną, o kiek dar grojančių įvairiuose Lietuvos orkestruose.

– Ar per paskutinį dešimtmetį padaugėjo mokinių jūsų mokykloje?
– Mokinių trūkumu skųstis negalime. Jau daug metų mokinių skaičius yra apie 500 ir mažai keičiasi. Šiuo metu vaikai yra per daug viskuo apkraunami. Be galo didelis krūvis yra bendrojo ugdymo mokyklose. Tėvai norėdami, kad jų vaikai būtų užsiėmę, leidžia juos ne tik į muzikos mokyklą, bet ir į dailės mokyklą, baseiną gal ir dar kažkur. Vaikai tiesiog nebespėja, pavargsta ir nebegali susikoncentruoti vienai kuriai nors konkrečiai veiklai. Dabar bendro ugdymo mokyklos vaikams siūlo daug popamokinės veiklos, kas yra patogu tėvams, bet ne visos mokyklos turi galimybę pasiūlyti tai, ką galime duoti mes – Šiaulių 1-oji muzikos mokykla.

Paskutinį dešimtmetį „ant bangos“ yra mušamieji instrumentai, dėl kurių Šiauliai ir mūsų mokykla tampa dar viena – savotiška mušamųjų instrumentų sostine. Muzikos mokykloje pradėjus dirbti mokytojui Arūnui Baniui, mušamųjų instrumentų klasė nuo 2 mokinių išaugo iki 43 tiek berniukų, tiek ir mergaičių.

Mokytojo A. Banio vadovaujamas mušamųjų instrumentų ansamblis „Ritmas kitaip“ yra apvažiavęs beveik visą Lietuvą. Jaunieji būgnininkai daug metų yra pripažįstami vienais geriausių Lietuvoje. Populiari lieka ir fortepijono specialybė, kur su vaikais dirba didelę pedagoginę patirtį ir aukštas kvalifikacines kategorijas turintys mokytojai. Netrūksta norinčių mokytis gitaros, smuiko, pučiamųjų instrumentų specialybių. Vaikus  traukia mokytojai-asmenybės. Tai jų dėka vaikai lankydami muzikos mokyklą ne tik išmoksta groti vienu ar kitu instrumentu, bet ir tampa kultūringesni, suprantantys muziką, galintys būti ne tik muzikantais, bet ir muzikos klausytojais bei vertintojais.

– Kaip žadate paminėti Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos 70-metį?
– Minėti 70-metį pradėjome beveik prieš metus, visi mokykloje vykę renginiai buvo dedikuoti šiai  jubiliejinei šventei. Finalinis akordas – koncertų salėje „Saulė“: pasirodys beveik 200 mūsų mokyklos mokinių ir mokytojų. Galime ne tik kitiems parodyti, bet ir patys pasidžiaugti tuo, ką turime šiandien. Su koncertiniais numeriais atvyko pasveikinti buvę mūsų mokyklos mokiniai: dviejų „Auksinių scenos kryžių“ savininkė, garsi operos solistė Viktorija Miškūnaitė, Karalienės Mortos premijos laureatė, daugelio tarptautinių ir respublikinių konkursų laimėtoja, Šv. Kristoforo kamerinio orkestro atlikėja – smuikininkė Ieva Daugirdaitė, Vilniaus muzikos ir teatro akademijos studentė, respublikinių konkursų laureatė, kanklininkė Kristina Alejūnaitė. Vakaro metu pasirodė 2017 m. „Aukso paukštės“  laimėtojas, mokyklos mergaičių choras „Gama“, jaunučių choras „Muzika“, smuikininkų ansamblis „Fiori musicali“, orkestrai ir solistai. Jubiliejinėje šventėje sutiko dalyvauti ir geri mūsų mokyklos bičiuliai – Šiaulių miesto pučiamųjų orkestras.

– Kokią įsivaizduojate Šiaulių 1-ąją muzikos mokyklą ateityje?
– Iki šios dienos didžiausias mano noras, kad kuo daugiau jaunų muzikos pedagogų atvyktų į Šiaulius, mokykla atjaunėtų, jog dabartinė mokyklos vyresnių mokytojų karta dar spėtų perduoti savo pedagoginę patirtį, mokyklos tradicijas jauniems. Jauniems – kurie tęstų prieš 70 metų pradėtas kurti mokyklos tradicijas, jas puoselėtų ir dar ilgai garsintų Šiaulių 1-ąją muzikos mokyklą.

Tikiu, kad po metų sugrįšime į renovuotą, modernesnę muzikos mokyklą, kur vaikai galės dar gražesnėje aplinkoje geriau pažinti muzikos pasaulį.

Į viršų