Šiaulių miestas vienas iš pirmųjų Lietuvoje kuria išmanaus miesto koncepciją. Manoma, kad susitikus su suinteresuotomis šalimis, išklausius miesto gyventojų lūkesčius ir išsiaiškinus jų poreikius bus galima parengti atitinkamas rekomendacijas, kurias įgyvendinus, Šiauliai taptų išmaniu miestu.

Nori greitesnių paslaugų
Koncepciją rengiančios įmonės „Civitta“ atstovas Egidijus Skrodenis susitikime su šiauliečiais sakė, kad tokias koncepcijas kuriasi ir daugelis kitų Europos miestų, o tie, kurie nesikuria, planuoja tai padaryti ateityje. Tai svarbu, nes žmonės nori gauti geresnes, greitesnes paslaugas, kad gerėtų socialinė aplinka, atsirastų daugiau gerai apmokamų darbo vietų.

„Dažniausiai žmonės galvoja, kad miestas išmanus tada, kai jame yra išmanūs šviesoforai ar kažkokie kiti su transportu susiję ženklai. Tačiau iš tiesų išmanus miestas yra toks, kuriame greitai ir efektyviai sprendžiamos miestiečių problemos, o gerovė sukuriama ne vien tik panaudojus išmaniąsias technologijas“, – paaiškino E. Skrodenis.

Anot jo, išmanų miestą žmonės paprastai sieja su tokiais žodžiais, kaip infrastruktūra, tvarumas, žmogus, bendravimas, bendruomenė, ekonomika, socialinis kapitalas, technologijos. Specialistas sutiko, kad šių žodžių junginiai iš tiesų yra susiję su išmanaus miesto sąvoka.

„Mieste patys svarbiausi yra jo gyventojai. Prie gyventojų turi prisiderinti miestas arba miesto paslaugos turi būti adaptuotos taip, kad žmonėms būtų patogu jomis naudotis. Tuo pačiu miestas turi padėti vystytis verslui, kad būtų kuriamos darbo vietos, generuojamos pajamos, jog žmonės norėtų čia kurtis, planuoti savo gyvenimą. Visų šių trijų dalyvių visuma arba veikimas kartu leidžia padaryti miesto aplinką geresnę“, – kalbėjo įmonės atstovas.

Svarbiausia – gyventojų interesai
Specialisto aiškinimu, tam, kad miestas taptų išmanus, jis turi keistis ir turėti daug duomenų, jog vėliau tuos duomenis sujungus tarpusavyje, būtų galima daryti išvadas, sprendimus ir gerinti aplinką. Mieste turi būti naudojami išmanūs įrenginiai, sensorių tinklai, komunikacijos, technologijos. Įvairios sistemos turėtų šiuos duomenis surinkti, konsoliduoti ir integruoti į bendrą miesto duomenų sistemą. Tuomet tie duomenys turėtų būti perduodami piliečiui, verslui arba viešajam sektoriui, kad būtų galima greičiau ir patogiau teikti viešąsias paslaugas, gerinti gyvenimo kokybę ir taip sukurti socialinį kapitalą. Negana to, tokia sistema dar turi būti nuolat tobulinama ir atnaujinama pagal poreikius.

„Tokia išmanaus miesto sąveika veikia tuose miestuose, kuriuose jau yra patvirtintos išmanaus miesto koncepcijos“, – pabrėžė E. Skrodenis.

Jis dar kartą priminė, kad išmaniame mieste patys svarbiausi yra išmanūs gyventojai, prie išmanių gyventojų turi prisiderinti išmanus valdymas, išmanus gyvenimas, išmani ekonomika, išmani aplinka, išmanus transportas. Visi šie komponentai užtikrina tam tikrą gerovę. Pavyzdžiui, išmanus transportas užtikrina saugų ir patogų mobilumą. Išmanus valdymas kartu su išmaniu transportu kuria patogią ir modernią infrastruktūrą. Išmani aplinka padeda taupiai ir išmaniai vartoti išteklius, saugoti gamtą. Išmanus gyvenimas gali užtikrinti saugų ir orų gyvenimą.

O koks išmanumo lygis yra Šiauliuose? Specialistas sakė, kad vertinant pagal visus penkis išmanumo lygius, Šiauliai yra tik pirmame lygyje. Tiek miesto vandens tinklai, tiek elektros tinklai, tiek Savivaldybė turi atskiras savo duomenų sistemas, tai reiškia, kad tie duomenys nėra integruojami, nevyksta jų mainai ir su jais nieko negalima padaryti.

Miestas turi būti kuriamas žmonėms
Tad ką daryti, kad Šiauliai taptų išmanesniu miestu? Pasirodo, galima padaryti labai daug. Pavyzdžiui, tam, kad žmonėms mieste gyventi būtų gera, miestas turi užtikrinti galimybę gyventojams mokytis visą gyvenimą. Didinti tokių paslaugų pasiūlą mieste ir užtikrinti jų kokybę. Technologijos ir kiti skaitmenizuoti bei pažangūs sprendimai turėtų būti naudojami ugdymo įstaigose. Miestas turėtų suteikti gyventojams galimybę greitai ir patogiai prisijungti prie interneto ir taip gauti prieigą prie informacijos, susijusios su miesto naujienomis.

Išmanus miestas turi turėti išvystytą kūrybinę industriją, kuri kurtų darbo vietas kūrybiškiems žmonėms. Išmanus miestas turi pritraukti kūrybiškus žmones, kurie galėtų kurti naujas technologijas ir kurti didelę pridėtinę vertę.

Kalbant apie išmanią aplinką, labai svarbu, kad būtų išvystyta ir miesto bendruomenei prieinama išmani infrastruktūra – daviklių tinklas, plačiajuosčio optinio interneto ryšio aprėptis, integruotos sveikatos ir saugumo nuo nelaimingų atsitikimų operacijos. Infrastruktūra naudojama gerinti miesto paslaugų efektyvumą ir kokybę. Skatinamas energinis efektyvumas ir miesto bendruomenės supratingumas, kam to reikia. Automatiškai stebima oro kokybė ir užtikrinama tvarkinga aplinka, kurios užtikrina miesto gyventojų gyvenimo kokybę. Kontroliuojamas CO2 pėdsakas, skatinimas atliekų perdirbimas, kontroliuojamas vandens kokybė ir suvartojimas. Pagal Lietuvos ir Šiaulių miesto strategijas, teisės reglamentus ir Lietuvos įsipareigojimus tarptautiniame kontekste, išmanus miestas turi kontroliuoti klimato kaitą ir rasti priemonės jį sumažinti. Miestas turi būti kuriamas žmonėms, todėl prioritetas teikiamas sprendimams didinantiems saugumą, aplinkos kokybę, komfortą.

Vien išmanių šviesoforų neužtenka
Valdymas taptų išmanus, jeigu viešosios paslaugos būtų prieinamos internetu. Vartotojas galėtų lengvai naudotis internetu teikiamomis paslaugomis gyventojui ar verslui. Taip pat jei išmaniajame mieste būtų galima atsiskaityti elektroniniais mokėjimais. Išmanusis miestas turi turėti atvirus savivaldybės duomenis, kuriame gyventojai galėtų matyti, kokius sprendimus savivaldos nariai priėmė, kokius projektus vysto, kur leidžia papildomas išlaidas. Tai galėtų būti prieinama per savivaldybės internetinį puslapį ar per telefono programėlę. Tokiu būdu būtų užtikrinamas skaidrumas. Ne ką mažiau svarbu sudaryti sąlygas, kad  gyventojai galėtų aktyviau  dalyvauti viešajame gyvenime ir sprendimų priėmime.

Transportas taptų išmanus, jeigu atsirastų viena išmanioji kortelė viešajam transportui, su kuria būtų galima susimokėti už suteiktas paslaugas. Diegiami stovėjimo vietų jutikliai, išmanūs šviesoforai, eismo kameros ir kiti davikliai, renkantys ir perduodantys informaciją realiu laiku. Išmaniajame mieste būtų nuolatos stebimas ir vertinamas eismo įvykių kiekis mieste. Apdorojant ir vertinant duomenis apie eismą, būtų galima koordinuoti eismą mieste, centralizuoti eismo valdymą, koordinuoti intelektines transporto sistemas. Skatinamas ir efektyviai valdomas ekologiškas transportas. Įvertinti poveikiui, matuojama eismo tarša, triukšmas ir poveikis gyventojams. Tobulinamos multimodalinio susisiekimo galimybės, viešasis transportas, kelionių planavimas. Išmaniajame mieste plėtojamas viešojo transporto tinklas tiek mieste, tiek rajonuose, tiek tarptautiniu lygiu.

Būtina ir saugi aplinka
Kalbant apie išmanų gyvenimą, labai svarbu sukurti saugesnę socialinę aplinką, mažinti sveikatos netolygumus ir socialinę atskirtį. Reikia sukurti sveikatai palankią fizinę darbo ir gyvenamąją aplinką. Turi būti formuojama sveika gyvensena ir jos kultūra. Sveikatos priežiūra turi būti efektyvi, kokybiška ir orientuota į gyventojų poreikius. Turi būti rasti efektyvūs sprendimai mažinti nusikalstamumo lygiui. Įdiegta atvira gyventojams nusikalstamumo statistika. Išmani nusikalstamumo prevencija. Išvystytas ir efektyvus kibernetinis saugumas, gyvenimo sąlygos.

Turi būti atsižvelgta į statistinius duomenis, kurie matuoja miesto gerbūvį.

Aišku, didesnį dėmesį reikėtų skirti ir ekonomikai. Svarbus skatinti inovatyvių startuolių ir naujų verslų kūrimąsi, sudarant palankias ir lengvatines sąlygas jaunam ir naujam verslui, organizuojant idėjų finansavimo konkursus, verslumo mokymus. Skatinti miesto gyventojų verslumą, kreipiant ypatingą dėmesį į žinių, reikalingų pažangiems sektoriams vystyti, suteikimą. Didinti darbuotojų produktyvumą, optimizuojant ir skaitmenizuojant veiklos procesus. Optimizuoti gamybos procesus naudojant esamą įrangą, taikyti naujas technologijas. Pagal miesto stipriąsias industrijas, turinčias daugiausiai potencialo kurti aukštą pridėtinę vertę. Atrinkti tarptautinius renginius, į kuriuos kartu turėtų vykti tiek savivaldybės, tiek verslo atstovai, kurie galėtų reprezentuoti miestą ir ieškoti naujų plėtros galimybių. Rengti tarptautinius renginius mieste, kurie reklamuotų miestą kaip patrauklų naujų verslų kūrimui.

„Tai priemonės, atveriančios akis ir skatinančios pagalvoti, o su kokiomis problemomis susiduriu pats, kokias norėčiau spręsti ir kokių patogumų dar trūksta Šiauliuose“, – reziumavo E. Skrodenis.

2019 03 20 7

E. Skrodenis: „ Išmaniame mieste patys svarbiausi yra išmanūs gyventojai“.
Ramūno SNARSKIO nuotr.

2019 03 20 8

Susitikime su šiauliečiais bandyta išsiaiškinti, kaip turėtų atrodyti išmanūs Šiauliai.
Ramūno SNARSKIO nuotr.

Į viršų