Dar šių metų pavasarį Šiaulių meras Artūras Visockas, padedant Seimo Šiaulių krašto grupės nariams, kreipėsi į Vyriausybę prašydamas Valstybės investicijų programoje numatyti lėšų, kurios reikalingos Rėkyvos progimnazijos pastato remontui ir priestato statybai. Kol kas Švietimo ir mokslo ministerija siūlo 2020 metais skirti vos dešimtadalį reikalingos sumos. Siekdama, kad Rėkyvos mokyklos projektas neužsitęstų dešimtmetį, Savivaldybė spręs savo dalį padvigubinti, jei tik reikalingos valstybės lėšos būtų paskirtos per dvejus metus.

Šiaulių miesto savivaldybė siekia per artimiausius keletą metų modernizuoti Rėkyvos mikrorajone esančią progimnaziją ir pritaikyti ją didesniam mokinių skaičiui. Kuo greičiau atnaujinti šią mokyklą norima dėl keleto priežasčių.

Mokyklą lanko Rėkyvoje, aplinkinėse sodų bendrijose ir net Šiaulių rajone gyvenančių šeimų vaikai, ir tai yra ko ne vienintelis pasirinkimas, nes iki kitų progimnazijų mokiniams reikėtų važiuoti 8–10 km.

Tai viena nedaugelio mokyklų, kur besimokančiųjų skaičius nuolat auga ir jau nebepavyksta sutalpinti visų norinčiųjų. Jei būtų griežtai vadovaujamasi higienos normomis, net ir dabartinis mokinių skaičius per didelis – nuo šio rugsėjo Rėkyvos progimnazijoje mokosi 180 vaikų. Aplink gyvenančių šiauliečių skaičius toliau didėja ir iki 2020 metų mokinių skaičius turėtų išaugti iki 220.

Mokykla įsikūrusi buvusiuose dvaro pastatuose, kurie statyti 1930 ir 1935 metais. Progimnazijoje nėra sporto ir aktų salių, nėra vietos specializuotiems kabinetams įrengti, trūksta klasių. Žiemą patalpos šildomos kietuoju kuru, todėl pasiekti reikalingą temperatūrą nebūna paprasta. Seni pastatai neleidžia užtikrinti mokymo procesui reikalingų sąlygų.

siena

Šiaulių savivaldybės meras Artūras Visockas kartu su Seimo Šiaulių krašto grupės nariais prašė įtraukti Rėkyvos progimnazijos rekonstrukcijos projektą į Valstybės investicijų programą ir numatyti tam reikalingų lėšų. Miesto vadovas informavo, kad prie projekto įgyvendinimo Savivaldybė prisidės biudžeto lėšomis, numatoma skirti 15 proc. projekto įgyvendinimo išlaidų. Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė savo rašte Savivaldybės administracijai informavo, kad prioritetą 2019 m. skyrė tęstiniams investicijų projektams, o Rėkyvos progimnazijos rekonstrukcijai galėtų lėšas skirti tik nuo 2020-ųjų metų, pirmas planuojamas įnašas – 200 tūkst. eurų. Investicijų projekto duomenimis, mokyklos renovacijos ir statybos darbų kaina galėtų siekti 2,5 mln. eurų.

stogas

„Situacija Rėkyvoje tikrai sudėtinga, manau, kad reikia greitų ir ryžtingų sprendimų. Labai nesinorėtų, kad progimnazijos atnaujinimas užtruktų neprognozuojamai ilgą laikotarpį, todėl Savivaldybė pasirengusi svarstyti galimybę savo indėlį padvigubinti, tačiau reikėtų, kad ir valstybės lėšos būtų skirtos per kiek įmanoma trumpesnį laiką“, – komentavo Šiaulių miesto savivaldybės meras Artūras Visockas.

Pasak mero, būtų labai racionalu ir efektyvu visus darbus atlikti per 2 metus. Projektui įgyvendinti 2020 metais galėtų būti skirta apie 1,3 mln., o 2021 metais – apie 1,2 mln. eurų Savivaldybės ir valstybės lėšų. Jei būtų sutarta dėl tokio grafiko, Savivaldybė savo dalį svarstytų padidinti iki 30 procentų (apie 0,8 mln. eurų).

SAVIVALDYBĖS INFORMACIJA

Į viršų