Miesto Taryba vakar turėjo priimti sprendimus dėl masinių renginių organizavimo Šiaulių mieste tvarkos, vietinės rinkliavos už leidimo organizuoti komercinius renginius mieste savivaldybei priklausančiose ir kitose viešojo naudojimo teritorijose bei dėl vietinės rinkliavos už leidimo prekiauti ar teikti paslaugas Šiaulių miesto viešosiose vietose išdavimą. Tačiau svarstant darbotvarkę tuos klausimus vėl siūlyta išbraukti. Tarybos nariai argumentavo, jog jiems pritrūko laiko išsamiau įsigilinti ir siūlė šiuos klausimus apsvarstyti rugsėjo mėnesį.

Prašė leisti „legaliai“ dirbti
Ne visiems toks pasiteisinimas patiko. Štai miesto meras Artūras Visockas suskubo visų prašyti leisti Šiaulių kultūros centro direktorei Deimantei Bačiulei „legaliai“ dirbti. Nepaisant to, po balsavimo šių klausimų darbotvarkėje neliko.
Sprendimo projekte, dėl kurio turėjo apsispręsti Taryba, numatyta nustatyti vietinės rinkliavos dydžius.

Rinkliavos nuostatuose atnaujinti skyriai dėl rinkliavos mokėjimo tvarkos, rinkliavos apskaičiavimo, kontrolės, lengvatų ir rinkliavos grąžinimo rinkliavos mokėtojams: siekiant aiškumo, detalizuotas rinkliavos apskaičiavimas siejant su laikotarpiu, kuriuo pageidaujama prekiauti (teikti paslaugas); siūloma nauja lengvata (vietinė rinkliava nemokama): pensininkams ir neįgaliesiems, deklaravusiems gyvenamąją vietą Šiaulių mieste, prekiaujantiems rankdarbiais miesto šventės „Šiaulių dienos“ ir kitų reprezentacinių renginių (išskyrus sporto varžybas) metu renginio organizatoriaus numatytose vietose.

Sprendimo projekte siūloma rinkliavos rinkimą perimti Savivaldybei, o mugės organizatoriui (biudžetinei įstaigai) tik pavesti spręsti mugės rengimo klausimus. Tokiu būdu Savivaldybė galbūt galėtų surinkti daugiau pajamų į biudžetą ir daugiau lėšų skirti reprezentaciniams miesto renginiams.

Tikėjosi padaryti tvarką
Dar praėjusiame Tarybos posėdyje D. Bačiulė kalbėjo, kad dėl neišspręstų interpretacijų atsiradimo galimybių, organizuojant šventines muges mieste bei renkant rinkliavas, Kultūros centras yra atsidūręs nepavydėtinoje situacijoje.

„Kai atėjau į šį darbą ir pradėjau gilintis į vykdomas veiklas, iš karto kilo klausimas dėl rinkliavų ir jų rinkimo keistumo. Kai mugės organizatorius – biudžetinė įstaiga, kuri yra atleista nuo rinkliavos, renka rinkliavą iš mugės dalyvių ir sumoka rinkliavos mokestį Savivaldybei – jau tai sudaro prielaidas diskusijai“, – aiškino direktorė.

Tą kartą į politikus iš tribūnos kreipėsi ir renginių organizatorius, muzikantas Remigijus Ruokis. Jis paragino politikus nepriimti skubotų sprendimų ir priminė, kad Šiauliai – ne Vilnius, ne Klaipėda ir ne Kaunas, o balansuoja ant išlikimo ribos.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką renginių metu organizuojant muges, už vieną prekybos vietą imama 3,80 euro rinkliava, tačiau dar apie 150 eurų mugės dalyvių prašoma paramos. Šie pinigai lieka organizatoriams renginio išlaidoms padengti.

Šiaulių kultūros centro iniciatyva buvo bandoma šią paramos sumą įforminti kaip oficialią rinkliavą, o iš miesto biudžeto finansuoti ne tik biudžetinius, bet ir komercinius renginius, tačiau politikai du kartus iš eilės nusprendė to nesvarstyti.

Prašė papildomo finansavimo „Šiaulių dienoms“
Politikams nepanorus diskutuoti aukščiau išvardytais klausimais, vakar jie mielai toliau kamantinėjo D. Bačiulę. Svarstant klausimą dėl Šiaulių miesto savivaldybės 2018 metų biudžeto patvirtinimo pakeitimo, jie domėjosi, kodėl Kultūros centrui prireikė papildomų 19 tūkst. eurų.

Kultūros centro direktorė atsakė, kad lėšų prireikė norint surengti šiauliečiams svarbų renginį „Šiaulių dienas“.

„Iš Šiaulių miesto savivaldybės esame gavę 70 tūkst. eurų. Lėšos išskirstytos atlikėjų veikloms finansuoti, iš dalies finansuoti viešinimą, scenos, garso pozicijas. Tos pozicijos nėra pilnai finansuojamos, mums trūksta lėšų viešinimui per 6 tūkst. eurų, scenos įgarsinimo ir apšvietimo įrangos nuomai trūksta daugiau kaip 4 tūkst. eurų, atlikėjams – per 6 tūkst. eurų, tūrinėms raidėms taip pat trūksta apie 3 tūkst. eurų. Visas kitas galimas išlaidas žadame padengti iš rėmėjų lėšų. Tos pozicijos mums padėtų kokybiškai įgyvendinti Šiaulių miesto dienas“, – kalbėjo D. Bačiulė.

Ji guodėsi, jog kainos šiais metais padidėjo net ne dvigubai, o trigubai, lyginant su praėjusiais metais, todėl lėšų ir trūksta. Anot direktorės, didelę dalį biudžeto išnaudoja laidai, apsauga ir kiti besigrožintiems švente miestiečiams nepastebimi dalykai, taip pat didžiulis biudžeto pyrago gabalas atriekiamas atlikėjams.

Tarybos nariai pareikalavo konkrečiai įvardyti, kokiems atlikėjams bus mokami pinigai. Ji atsakė, kad į Šiaulius bus pakviesti tokie atlikėjai kaip Vidas Bareikis, „Freaks on floor“, Džordana Butkutė, Gjan, Radistai ir kiti populiarūs Lietuvos atlikėjai.

Tuomet politikams nebeliko nieko kito, kaip tik biudžeto pakeitimui pritarti.

2018 07 19 14

D. Bačiulė sakė, kad Kultūros centras išgyvena ne pačius geriausius laikus.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų