Kad mūsų gyvenime triukšmo yra gerokai per daug, suprantame tik išvykę į ramų užmiestį. Jeigu tenka tokioje aplinkoje ir naktį praleisti, tai dažnas sunkiai užmiega tyloje. Tačiau medikai ragina netoleruoti triukšmo savo aplinkoje ir dėti visas pastangas, kad patirtume jo kuo mažiau.

Netiesioginis poveikis – slaptas žudikas
Triukšmo poveikis žmogaus organizmui skirstomas į tiesioginį ir netiesioginį. Šiaulių miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus specialistė Asta Ivoškienė išskiria tiesioginio poveikio pasekmes: akustinę traumą, klausos nuovargį, dėl triukšmo įtakos išsivysčiusį kurtumą.

„Netiesioginis triukšmo poveikis daro neigiamą įtaką centrinei nervų sistemai, kraujotakos, virškinimo, endokrininei, kaulų-raumenų sistemoms“, – teigia specialistė.

Vystosi kurtumas
Akustinę traumą sukelia labai didelio stiprumo (130 decibelų ir daugiau) trumpalaikis triukšmo poveikis, pvz., artimas šūvis, sprogimas, reaktyvinio lėktuvo garsas. Žmogus staigiai apkursta, smarkiai skauda ausyse, svaigsta galva, dažnai praranda sąmonę. Klausos nuovargis – tai laikinas klausos jautrumo sumažėjimas, kuris išsivysto ilgesnį laiką (kelias valandas ar dienas) veikiant intensyviam triukšmui. Perėjus į tylesnę aplinką, klausos nuovargis praeina ir klausos funkcija atsistato.

Jei klausos nuovargis kartojasi, tai klausa palaipsniui silpnėja ir vystosi įvairaus laipsnio kurtumas. Blogiau girdimi aukštų dažnių (virš 4000 Hz) garsai, todėl žmogus to nejaučia, nes neblogai girdi kalbą, radiją, televiziją. Nuolatos būnant triukšmingoje aplinkoje, išsivysto klausos pažeidimas, dalinis arba visiškas kurtumas.

Lėtinės ligos dėl triukšmo
Specialistė pabrėžia, kad netiesioginio triukšmo poveikis sveikatai priklauso nuo jo intensyvumo ir poveikio trukmės. Triukšmas veikdamas per centrinę nervų sistemą sukelia įvairius organizmo sutrikimus bei skatina vystytis tokias ligas, kaip hipertoninę ir išeminę širdies ligą, aterosklerozę, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos lėtinius uždegimus, opaliges, neurozes, endokrininės sistemos sutrikimus, kaulų-raumenų sistemos pakitimus.

Palyginti nestiprus apie 60 dB triukšmas jau gali sukelti galvos skausmus, svaigimą, spengimą ausyse, žmogaus kraujotakos sistema apkraunama gerokai daugiau nei normaliomis sąlygomis. Moksliniai tyrimai rodo, kad ir apie 42 dB triukšmo lygis jau gali sukelti miego sutrikimus ir nemigą. Dėl triukšmo 10–25 proc. sumažėja fizinis ir protinis darbingumas, pablogėja reakcijų greitis,  judesių koordinacija, didėja gamybinių traumų rizika.

Triukšmo tyrimas mieste
Remiantis Šiaulių municipalinės aplinkos tyrimų laboratorijos Šiaulių miesto triukšmo kartografavimo 2017 m. ataskaita, pagrindinėse Šiaulių miesto gatvėse vidutinis metinis paros eismo intensyvumas 2015–2017 m.  išaugo daugiau nei tris kartus.

Triukšmo, viršijančio dienos ribinį dydį, veikiamuose pastatuose gyvena beveik ketvirtis visų miesto gyventojų, o nakties – trečdalis. Didžiausias kelių transporto triukšmo viršijimas Aušros alėjos,  Tilžės, Dubijos, J. Basanavičiaus, Žemaitės ir Vilniaus gatvių. gyvenamųjų namų aplinkoje.

Prie švietimo ir ugdymo įstaigų didžiausias  transporto triukšmo lygis „Santarvės“, Juliaus Janonio, Simono Daukanto gimnazijų, Jovaro, Vinco Kudirkos progimnazijų ir Šiaulių sanatorinės mokyklos bei lopšelių-darželių „Kregždutė“, „Salduvė“, „Pasaka“, „Ežerėlis“ pastatų.

Transporto triukšmas viršija ribinį dydį Šiaulių centro poliklinikos, Šiaulių reabilitacijos centro, Respublikinės Šiaulių ligoninės pastatų aplinkoje.

Dėl traukinių triukšmo kenčia nedidelė miestiečių dalis
Remiantis AB „Lietuvos geležinkeliai“ Geležinkelių infrastruktūros direkcijos pateiktais duomenimis, lyginant su 2012 m., per Šiaulių miestą pravažiuojančių traukinių skaičius sumažėjo penktadaliu.

Paros triukšmo, viršijančio ribinį dydį, veikiamuose pastatuose gyvena vos 0,06 proc. visų miesto gyventojų, o nakties metu – 0,13 proc. Ribinis triukšmo lygis viršijamas Žaliūkių, Dubijos, Paitaičių, Margių, Vilniaus, Preilos, Ragainės, Kauno ir Geležinkelio gatvių namuose, kurių atstumas iki geležinkelio bėgių mažesnis nei 100 metrų.

Oro uosto triukšmas ribojamas pagal galimybes
Žmonių nepasitenkinimą kelia ir lėktuvų keliamas triukšmas. Aviacijos bazės skrydžių saugos skyriaus duomenimis, daugiausia skrydžių (92 proc.) atliekama darbo dienomis, Skrydžiai nakties metu vykdomi tik išskirtiniais atvejais. Gyvenamieji namai nepatenka į viršijamo ribinio triukšmo zoną.  

Didžiausias vidutinis metų oro uosto triukšmo lygis gautas ties arčiausiai oro uosto teritorijos esančių gyvenamųjų namų fasadais – tai Terminalo, Aerouosto, Radviliškio, Margių, Felikso Vaitkaus ir Bačiūnų g. gyvenamieji namai, lopšelis-darželis ,,Auksinis raktelis“ ir Zoknių progimnazija.

Pramonės triukšmo lygis normų neviršija
Pramoninės veiklos triukšmo kartografavimo duomenimis, dienos, vakaro ir nakties triukšmo lygis ties  gyvenamųjų namų fasadais neviršija ribinio dydžio (55 dBA). Didžiausias pramoninės veiklos triukšmo lygis Šiaulių reabilitacijos centro aplinkoje.

Kaip mažinti triukšmą?
Tyrimų išvados rodo, kad grėsmingiausias triukšmo šaltinis mieste yra automobilių eismas.

Kol visi šeimos nariai vairuos po automobilį, užuot rinkęsi visuomeninį transportą, dviračius ar vaikščioję pėsčiomis, tol triukšmo ir oro taršos mieste nemažės.

A. Ivoškienė vardija ir kitas triukšmo mažinimo priemones: „Venkite naudoti ausinukus, nes didelis garso lygis, sklindantis tiesiogiai į ausis, viršija saugumo reikalavimus (80 dB ir daugiau). Jei mėgstate garsiai klausytis muzikos, užsidarykite kambario duris ir langus, kad garsas nesklistų, netrukdytų aplinkiniams.

Geriausia apsauga nuo gatvės triukšmo – hermetiški langai. Namų aplinką apželdinkite medžiais ir krūmais, jie apsaugo nuo gatvės triukšmo ir dulkių. Dirbdami triukšmingoje aplinkoje, naudokite ausų apsaugas (ausų kištukus ar apsaugines ausines). Įmonėse, įstaigose, organizacijose bei namuose paskelbkite tylos pertrauką. Bent 5 minutėms išjunkite visus nebūtinus garsą skleidžiančius prietaisus, mobiliuosius telefonus ir pasimėgaukite tyla. Gal tai taps gražia kasdiene tradicija?“

Pagal Šiaulių VSB

Į viršų