Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) ekspertai, remdamiesi atnaujinta moksline nuomone, iš naujo įvertino 3-monochlorpropandiolio (3-MCPD), susidarančio perdirbant maistą, galimą ilgalaikį neigiamą poveikį žmonių sveikatai (inkstams bei vyrų vaisingumui).

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas, remdamasis skelbiamais Efsa moksliniais tyrimais teigia, kad su maisto produktais suvartojamas 3-MCPD kiekis daugumai vartotojų laikomas saugiu, tačiau daug tam tikrų produktų vartojantiems jaunesnių amžiaus grupių vartotojams gali kelti pavojų sveikatai. Pasak EFSA, mišiniais maitinami kūdikiai gali nežymiai viršyti saugų suvartojimo lygį tik kraštutiniais atvejais.

Teršalai susidaro rafinuojant aliejų
Cheminė medžiaga 3-monochlorpropandiolis (3-MCPD) ir panašios medžiagos, vadinamos 3-MCPD esteriais, yra maisto perdirbimo teršalai, randami kai kuriuose perdirbtuose maisto produktuose ir augaliniame aliejuje, daugiausia palmių aliejuje. Maisto produktuose 3-MCPD ir jo esteriai atsitiktinai susidaro maisto gamybos procesuose, ypač rafinuojant aliejų.

EFSA Teršalų ekspertų grupė 2016 m. įvertino galimą riziką dėl 3-MCPD ir kitų maisto gamybos metu atsirandančių teršalų – glicidil riebalų rūgščių esterių (GE). EFSA padarė išvadą, kad glicidolis (pirminis GE junginys) yra genotoksiška ir kancerogeniška medžiaga, kuri gali pažeisti žmogaus DNR ir sukelti vėžinius susirgimus.

Šiuo metu Europos Komisija baigia rengti naujus ES teisės aktus, kuriais siekiama sumažinti GE lygį augaliniame aliejuje ir maisto produktuose.

EFSA peržiūrėjo ir atnaujino 3-MCPD ir jo esterių keliamos rizikos vertinimą, EFSA vertinimas dėl GE liko nepakitęs.

Saugus lygis yra du su puse karto didesnis už anksčiau nustatytąjį
Prof. Christer Hogstrand, kuris vadovavo mokslinei grupei, parengusiai 2016 m. mokslinę nuomonę ir jos atnaujinimą, teigė: „EFSA nusprendė peržiūrėti savo vertinimą, kai Jungtinis Maisto ir Žemės ūkio organizacijos (FAO) ir Pasaulio sveikatos organizacijos (WHO) Maisto priedų ekspertų komitetas (JECFA) nustatė kitokį 3-MCPD saugų lygį – toleruotiną paros normą (angl. tolerable daily intake, TDI).

EFSA atnaujino metodą (lyginamosios analizės pagal etaloną metodas), kurį taikė apskaičiuodami ankstesnę toleruotiną paros normą. Ekspertų grupė pritaikė patikslintą metodą, kad pakartotinai įvertintų saugų 3-MCPD lygį.

Rezultatas parodė, kad paskaičiuotas saugus lygis yra du su puse karto didesnis už anksčiau nustatytąjį.“

Toleruotina teršalų  paros norma
3-MCPD toleruotina paros norma mikrogramais kilogramui kūno svorio:
EFSA (2017 m.) – 2.0 JECFA (2016 m.) – 4.0 EFSA (2016 m. ) – 0.8

Galima rizika inkstams bei vyrų vaisingumui
Prof. Hogstrand teigė: „Mes dar kartą patikrinome duomenis apie poveikį vystymuisi ir reprodukcijai, ypač vyrų vaisingumui, kaip tai akcentavo JECFA. Apskaičiavome lygį, kurį pasiekus gali atsirasti galimai neigiamas poveikis inkstams ir vyrų vaisingumui. Atnaujinta toleruotina paros norma apsaugo nuo abiejų tipų poveikio“.

Tyrimai skirtingi – išvados tos pačios
EFSA naujai paskaičiuota toleruotina paros norma yra artimesnė JECFA nustatytajai. EFSA ir JECFA naudojo tuos pačius toksikologinius duomenis, bet skirtingus duomenų modeliavimo metodus.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas pastebi, kad nepaisant šių techninių skirtumų, abi organizacijos priėjo tų pačių išvadų dėl galimai neigiamo 3-MCPD poveikio ir rizikos visuomenės sveikatai lygio.

Parengta pagal NMVI

Į viršų