Vakar Šiaulių miesto savivaldybėje vykusioje spaudos konferencijoje pristatyti Vasario 16-ajai skirti renginiai. Dalyvavo scenarijaus autorius ir režisierius Kazimieras Likša, Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė, Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos direktorius Bronius Maskuliūnas ir Šiaulių turizmo informacijos centro direktorė Rūta Stankuvienė. Susirinkę spaudos atstovai turėjo galimybę sužinoti, kaip skirtingos įstaigos nustebins šiauliečius ir miesto svečius Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga.

Pasaka apie Šiaulių miesto dvasią
Scenarijaus autorius ir režisierius K. Likša pirmasis pristatė renginį – Šiaulių 3D istorija „Miestas pakilęs iš pelenų“. K. Likša pasakojo, kad jo tikslas buvo sukurti išskirtinį, netipinį, įdomų, nematytą, negirdėtą renginį Lietuvos šimtmečio proga. Jis teigė, kad nenorėjo eiti pačiu lengviausiu keliu.

„Sukūrėme pasaką apie Šiaulių miestą, jo dvasią, kaip jis įsikūrė ir pakilo iš pelenų. Šiaulių miestas buvo pagrindinė vieta, nukentėjusi nuo karo išpuolių. Visą dvasią norėjome pateikti vaizdu. Mano pagrindinė mintis buvo tokia, kad renginys nebūtų tik istoriniai faktai, sausa informacija, o perteikti  emocijas. Jog žmonės pajaustų, kiek buvo paaukota, atiduota meilės šiam miestui. Parodyti, kokie yra Šiauliai ir kokia dvasia tebegyvuoja. Viską vainikuos solistų pasirodymai: tai Vaidas Baumila, Merūnas Vitulskis, Girmantė Vaitkutė, Monika Pundziūtė-Monique, Jurga Šeduikytė. Bus gražus, emociškas renginys, – pasakojo scenarijaus autorius ir režisierius K. Likša.

30 istorinių objektų pasipuoš Trispalvės šviesomis
Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėja A. Vaitkienė teigė, kad vasario 15 d. prasidės pagrindiniai renginiai. Stasio Šalkauskio gimnazijos moksleiviai kartu su Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos nariais lankys savanorių kapus ir uždegs atminimo žvakeles. Taip jie prisijungs prie pilietinės akcijos „Uždek žvakutę“ ant savanorių kapų.

Vyks šventinė jaunimo eisena, joje dalyvaus apie 1 tūkst. dalyvių. 3D projekcija „Atkurtai Lietuvai – 100“ yra Šiaulių valstybinės kolegijos ir Šiaurės Lietuvos kolegijos dovana Šiauliams. Iškilminga Lietuvos valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija bus jaunimo renginys, nes jį ves S. Šalkauskio gimnazijos moksleiviai, o Trispalvę kels taip pat jaunimas, gimęs vasario 16 d.

Vėliau vyks visuotinė akcija „Šviesos keliu“ (istorinių objektų „atgimimas“). Istorikai atrinko 30 svarbiausių istorinių objektų Šiaulių mieste. Jie nuo vasario 15 d. iki kovo 11 d. pasipuoš Trispalvės šviesomis ir taip džiugins šiauliečius.

Vasario 16 d. bus atidaromas meninis akcentas Juliaus Janonio gimnazijos kieme, vėliau vyks renginys – Šiaulių 3D istorija „Miestas pakilęs iš pelenų“. Po renginio šiauliečiai bus vaišinami 200 kg tortu, arbata, bus galimybė įsiamžinti momentinėje fotografijoje.

„Šiauliai – ekslibrisų sostinė“
Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos direktorius B. Maskuliūnas teigė, jog Šiauliai yra Lietuvos ekslibrisų sostinė. Praėjusiais metais buvo nuspręsta pakviesti pasaulio dailininkus ir mažuosius grafikos kūrėjus sukurti ekslibrisus, skirtus Lietuvos Respublikai, jos iškiliems žmonėms. Sukurti knygos ženklus, susietus su Lietuvos nepriklausomybės istorija, kultūra, mokslu.

„Šių metų vasario 1 d. baigėsi darbų priėmimas. Gauta per 370 knygos ženklų, kuriuos sukūrė 201 autorius iš 34 pasaulio šalių. Džiugu, kad dalyvauja ir Lietuvos kūrėjai, iš kurių yra ir šiauliečių. Tarptautinio ekslibrisų konkurso „Ex libris“ paroda „Lietuvos valstybės atkūrimui – 100“ dedikuota  Lietuvos Respublikos prezidentams, Nepriklausomybės akto signatarams, Lietuvos kultūros ir visuomenės asmenybėms, įvairioms Lietuvos valstybės institucijoms, meno ir mokslo įstaigoms, draugijoms, sąjungoms. Vasario 15 d. atidaroma šio konkurso paroda. Iki kovo mėnesio tarptautinė komisija įvertins visus konkurso nuostatus atitinkančius ekslibrisus, išrinks nugalėtojus ir prizininkus. Jie visi bus paskelbti lapkričio mėnesį, trečiosios knygų mugės metu“, – pasakojo direktorius B. Maskuliūnas.

Kiekvieną šeštadienį – ekskursijos
Šiaulių turizmo informacijos centro direktorė R. Stankuvienė teigė, jog šios įstaigos pasiruošimas ir  veiklos Vasario 16-ajai vyksta jau seniai. Iš šešių paskaitų įvyko jau penkios, šią savaitę įvyks ir paskutinioji. Susirinkę į paskaitas žiūrovai klausėsi apie miesto šviesuolius ir tamsuolius, istorines kapines, valstybingumo kūrimą, muzikinę ir dailės kultūrą. Paskaitų klausėsi smalsūs žmonės, buvo kviečiami dalyvauti ir gidai.

„Nuo vasario 16-osios iki kovo 11 d. kiekvieną šeštadienį 12 val. vyks šešios ekskursijos, skirtos perteikti skirtingus Šiaulių miesto istorinius laikotarpius. Šiose ekskursijose kiekvienam dalyviui  bus dovanojami atvirukai. Paruošėme leidinį „Šimtmečio maršrutas“ po Šiaulius. Jį bus galima rasti internete ir Šiaulių turizmo informacijos centre. Po gastronominių akcijų viena Šiaulių kavinių paruošė šventinį savaitgalį. Apsilankius šioje kavinėje bus galima paragauti lietuviškų riestinių ar zrazų, naminės giros ir trupininio močiutės pyrago. Esame parengę dar vieną siurprizą, tačiau jo iki vasario 16 d. neišduosime“, – pasakojo Šiaulių turizmo informacijos centro direktorė R. Stankuvienė.

Į viršų