,,Laiptų galerijoje“ atidaryta  asociacijos „Foto-Šiauliai“ 5-erių metų kūrybos – fotografijų paroda.

„Foto – Šiauliai“ fotografai yra mėgėjai, kurie dažniau sutinkami fotografuojantys, nei atidarantys savo darbų parodas. Nors asociacija skaičiuoja penktus gyvavimo metus, pirmieji skirtingas profesijas turinčių mėgėjų susibūrimai prasidėjo dar prieš aštuonerius metus. Tad šios parodos tikslas buvo eksponuoti bent po vieną kiekvieno asociacijos nario nuotrauką. Parodai atrinktos tik pačios geriausios nuotraukos, laimėjusios konkursus. Fotografijų atranka buvo sudėtinga, nes  atsiųsta 350 darbų.

Pačios nuostabiausios gyvenimo akimirkos
Kiekvieną savaitę susitinkantys fotografai savęs nevadina profesionalais, tačiau susitikimuose dalijasi patirtimi, čia randa pamokymų ir patarimų, atsakymų į klausimus. Vakarais fotografai renkasi išvykas į gamtą ir jų metu gimsta fotografijos. Taip jau sutapo, kad daugelis fotografų pasirinko portretinės fotografijos kelią.

Asociacijos „Foto-Šiauliai“ vadovas Rinat Tarzumanov sako, kad didžiuotis yra kuo. Su keliolika narių startavusi asociacija šiandien buria 48 oficialiai registruotus fotografus.

Pasak R. Tarzumanov, klubo veikloje dalyvauja visi „laiko stabdytojai“, visi, kas gyvena ir alsuoja fotografija.

„Ir visai nesvarbu, ar tu profesionalas fotografas, ar mėgėjas – svarbiausia, kad tu myli tai, ką tu darai, kad ieškai ir stebi. Fotografijai tavo amžius, profesija ar gyvenimo būdas nėra svarbu. Ji ateina į tavo gyvenimą užfiksuodama pačias nuostabiausias ir svarbiausias gyvenimo akimirkas. Fotografuoti – tai jausti, gyventi ir matyti pasaulį kitu kampu, matyti pro objektyvo akutę tą nepaprastą akimirką ir ją sustabdyti“, – sako „Foto-Šiauliai“ vadovas.

Fotografijos pasižymi veržlumu
,,Mes dažniausiai  namuose kabiname dailės kūrinius: tapybą arba grafiką. Fotografija nėra labai priimtina. Pasižiūrėjęs į tuos darbus pagalvojau, jog būtų  gerai, jei kuo daugiau jų atsirastų, kad fotografija apsigyventų ant mūsų sienų.

Pirmiausia tai jaunų fotografų darbai. Jie išsiskiria savo veržlumu, šviesumu, šviesos kritimu. Dar kažkas yra už kadro. Jeigu dailininkas paveikslą tapo gana ilgai, tai fotografui turbūt reikia pagauti tą kadrą netikėtai“, – teigė ,,Laiptų galerijos“ organizatorius, publicistas Ričardas Jakutis.

Anot jo, darbai temų atžvilgiu skirtingi, nes kiekvienas parodos dalyvis yra individualus kūrėjas. Parodos temos susijusios su Šiauliais. R. Jakutis teigia, kad lietuvių fotografija turi puikių tradicijų, iš jų galima kažko pasisemti ir perteikti bet kurio amžiaus žmogui.

Į viršų