Prieš šventes daugėja laikinų darbo pasiūlymų. Vieni skuba jais pasinaudoti, o kiti laukia – geresnių. Kaip ten bebūtų, matyti, kad kol kas Šiaulių darbdaviams labiau reikalingi pramonės darbininkai nei prekiautojai šventiniais atributais.

Ieško nekvalifikuotų darbininkų
Šiaulių teritorinės darbo biržos Klientų aptarnavimo departamento vyriausioji specialistė Rasa Juškienė informuoja, kad palyginti su spalio mėnesiu, registruotų laisvų darbo vietų  pagal laikiną įdarbinimą Šiaulių mieste ir rajone lapkričio mėnesį išaugo 10 proc.

Daugiausiai registruotų laisvų darbo vietų pagal laikiną įdarbinimą buvo nekvalifikuotiems pramonės darbininkams (85 proc.). Šiaulių apskrityje dar nėra jaučiamas prekybinių darbuotojų paieškos sujudimas kaip, pavyzdžiui, Kaune. Kol kas Šiaulių apskrities darbdaviai laisvų darbo vietų prekyboje fejerverkais, suvenyrais ir kt. šventiniais atributais neieško. Be to, gyventojai pirmumo teisę teikia nuolatinio pobūdžio darbams.

Pagal laikinojo įdarbinimo sutartis lapkričio mėnesį įdarbinta  21,1 proc. jaunų asmenų iki 29 m. ir 28 proc. vyresni nei 50 m. asmenys nuo visų įdarbintų asmenų pagal laikinąją sutartį.

Laukia geresnių pasiūlymų
Kalbinti šiuo metu nedirbantys šiauliečiai atvirauja, kad netrykšta noru prekiauti fejerverkais, pardavinėti eglutes ar dirbti kalėdinėse mugėse, tačiau studentė Justina šiuo metu kaip tik tokių pasiūlymų ir laukia.

„Tai pagrindiniai pasiūlymai, kurių galima sulaukti šventiniu laikotarpiu, ir aš jais dažniausiai pasinaudoju. Kadangi esu studentė ir nenoriu būti išlaikoma tėvų, dirbu sezoninius darbus. Vasaros metu turiu vienokių užsiėmimų, o švenčių laikotarpiu laukiu kaip tik tokių pasiūlymų“, – pasakoja šiaulietė.

Lina sako, kad šiuo metu baigia prarasti viltį susirasti darbą Šiauliuose. Laikini pasiūlymai jos nedomina, o už nuolatinį darbą niekas gero atlyginimo nepasiūlo.

„Baigiau leidybos studijas Vilniuje, maniau, kad nesunkiai darbą rasiu gimtajame mieste, panašu, kad klydau. Matyt, teks krautis lagaminus ir keliauti į užsienį, nes pardavinėti kalėdinius sausainius, tikrai nenoriu“, – atvirauja Lina.

Neseniai darbo netekęs Algimantas sako, kad laimę bandys pramonės srityje: „Girdėjau, kad jiems reikia ir nekvalifikuotų darbuotojų, galbūt priims. Savęs tikrai neįsivaizduoju pardavinėjančio fejerverkus, matyt, tokiam darbui mieliau renkasi jaunuolius. Be to, mano žmona dirba, turime santaupų, todėl neketinu sutikti su pirmu pasitaikiusiu darbo pasiūlymu.“

Bedarbių po truputį mažėja
Viešai išplatintoje situacijos darbo rinkoje apžvalgoje rašoma, kad apskritai šių metų lapkričio 1 d. Šiaulių teritorinėje darbo biržoje registruoti bedarbiai sudarė 7,6 proc. apskrities darbingo amžiaus gyventojų, tai yra, 0,1 proc. punkto mažiau negu spalio 1 d. Registruotas moterų nedarbas išliko 8,1 proc. Vyrų registruotas nedarbas sumažėjo nuo 7,3 proc. iki 7,1 proc. Jaunimo iki 29 m. amžiaus nedarbas sudarė 3,6 proc.

Daugiausia darbingo amžiaus gyventojų buvo registruota bedarbiais Kelmės r. – 12,8 proc. ir Akmenės r. – 10,9 proc. savivaldybėse. Mažiausiai Šiaulių m. – 4,9 proc. ir Šiaulių r. – 7 proc.

Per mėnesį įregistruoti 2128 bedarbiai (112 daugiau nei per rugsėjo mėnesį) ir 1924 nauji darbo pasiūlymai (80 mažiau nei per rugsėjo mėnesį).

Per mėnesį į darbo rinką sugrįžo 2829 darbo ieškantys asmenys: 1315 įdarbinta, 993 pradėjo veiklą pagal verslo liudijimą, 521 nukreiptas į aktyvios darbo rinkos politikos priemones.

Į viršų