Šiaulių kultūros centre jau prasidėjo tradicinis kasmetinis mėgėjų meno festivalis „Rudens mozaika“, kuris šiemet organizuojamas 16-ąjį kartą. Numatoma, kad festivalyje dalyvaus per 150 įvairaus amžiaus kolektyvų ir solistų ne tik iš Šiaulių miesto ir rajono, bet ir iš Radviliškio, Joniškio, Kelmės rajonų. Festivalis vyks visą lapkričio mėnesį ir pakvies žiūrovus net į 7 skirtingo žanro vakarus, kuriuose pasirodys maždaug 2000 dalyvių.

Pirmadienio vakarą Kultūros centre įvyko pirmasis solistų vakaras. Kadangi paraiškas pateikė labai daug – net 46 dalyviai, šiais metais solistų vakarai organizuojami net du. Pirmadienį pirmajame vakare dalyvavo 22 solistai.

Solistų vakaro dalyvių pasirodymai – itin stiprūs
Solistų vakaro vertinimo komisiją sudarė vaikų studijos „Svirplys“ vadovas Romaldas Trijonis, Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos mokytoja Viktorija Gurejeva ir Šiaulių kultūros centro etninės kultūros specialistė Aušra Brijūnienė.

Kaip „Šiaulių naujienoms“ sakė komisijos narė A. Brijūnienė, buvo nuspręsta išklausyti abu solistų vakarus ir tada nuspręsti, kas taps „Rudens mozaikos“ nominantais. Solistų vakarų nominantai bus skelbiami lapkričio 24 dieną.

Kaip teigė A. Brijūnienė, visi 46 dalyviai buvo išskirstyti taip, kad abiejuose vakaruose dalyvautų įvairių amžiaus grupių atstovai. Jauniausia pirmojo vakaro dalyvė – vos šešerių metukų.

„Solistai – pasiruošę. Vakaro metu buvo ir labai stiprių pasirodymų. Išvedus bendrą vidurkį, pasirodymai buvo tikrai labai geri“, – „Šiaulių naujienoms“ sakė A. Brijūnienė.

Kadangi „Rudens mozaika“ yra mėgėjų festivalis, profesionalumas nebuvo vertinamas aukščiausiu lygmeniu.

Dalyvauja jau ne pirmus metus
Pirmojo solistų vakaro dalyvė „Romuvos“ progimnazijos mokinė Justina Baublytė festivalyje nėra naujokė. Mergina teigė, kad kasmet dalyvauja, nes nori lavinti savo gebėjimus muzikos srityje: „Šis konkursas yra puiki galimybė lavinti save muzikinėje srityje, parodyti save kitiems ir, aišku,  pasiklausyti kitų bendraamžių.“

Mergina sakė, kad kaip ir kiekvienas dalyvis, ji siekia laimėti, tačiau priešingas scenarijus taip pat nėra blogas. J. Baublytės teigimu, kiekvienas atlikėjas tokiuose renginiuose pasitikrina save ir vėliau gali analizuoti savo klaidas.
„Kiekvienas konkursas ar festivalis yra galimybė tobulėti. Manau, kad į sceną reikia eiti, kada tik yra galimybė“, – sakė festivalio senbuvė.

Gabija Kušeliauskytė į festivalį atvyko iš Kelmės Algirdo Lipeikos muzikos mokyklos. Mergina pasakojo dalyvaujanti jau ne pirmus metus. Nuo vaikystės mergina lankė muzikos mokyklą ir muziką pamilo per pamokas groti akordeonu.

Dalyvių laukia specialūs prizai
Festivalis „Rudens mozaika“, kurį organizuoja Šiaulių kultūros centras, tradiciškai pasiskirstys į kelis solistų vakarus, suaugusiųjų chorų ir vokalinių ansamblių vakarą; folkloro, liaudiškų šokių ir muzikos; šiuolaikinio šokio; vaikų ir jaunimo chorų, vokalinių grupių; jaunimo muzikos grupių vakarus.

Lapkričio 3 dieną vykusiame atidarymo koncerte pasirodė pernai geriausiais tapusieji festivalio dalyviai. Tiesa, jie nebeturės teisės dalyvauti šių metų varžytuvėse – tokios taisyklės galioja jau ne pirmus metus.

Festivalio organizatoriai atkreipė dėmesį ir į tai, jog 2016-ieji yra Bibliotekų metai, taigi nusprendė dalyvius paskatinti ne vien tik šokti, dainuoti, bet ir skaityti. Kiekvienas dalyvis bus paskatintas knygos skirtuku, kuriame įrašyti garsaus atlikėjo Andriaus Mamontovo žodžiai apie skaitymą. Geriausiai pasirodžiusiems, be abejo, bus įteikti diplomai ir skirti specialūs prizai. Kokie – paaiškės festivalio pabaigoje.

2016 11 10 08

Gabija Kušeliauskytė į festivalį atvyko iš Kelmės Algirdo Lipeikos muzikos mokyklos.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2016 11 10 07

Pirmojo solistų vakaro dalyvė „Romuvos“ progimnazijos mokinė Justina Baublytė festivalyje dalyvauja ne pirmus metus.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2016 11 10 11

Kūrybinio ugdymo centro „Mikitukas“ vadovė Eglė Žalalienė ir jos mokinė Vytautė Lipeikaitė paskutinę minutę nusprendė atlikti visiškai naują, tačiau jau labai mylimą kūrinį.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2016 11 10 09

Iš Kelmės atvykusios Guoda Valošinaitė ir Rugilė Andrulytė teigė, kad kiekvienas muzikinis renginys yra vis naujas savęs išbandymas.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų