2013-11-07 15

Lietuvos paštas paskelbė, kad laikinai netaikys matmenų ribojimo korespondencijai.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Laima TRUMPYTĖ
Nuo šių metų lapkričio pirmos dienos įsigaliojęs Lietuvos pašto sprendimas siuntas, kurių matmenys viršija 350x260x20 mm, apmokestinti kaip siuntinius, tai yra, smulkių paketų siuntimo kainai išaugus dešimteriopai, papiktino ne vien eilinius Lietuvos gyventojus, bet ir šalies institucijas. Ryšių reguliavimo tarnyba perspėjo Lietuvos paštą, kad toks sprendimas gali prieštarauti Pašto įstatymui.
Į kilusią neigiamą reakciją Lietuvos paštas sureagavo – paskelbė, kad laikinai netaikys matmenų ribojimo korespondencijai.

Įkainiai – ne kiekvienam
Lietuvos paštas, kaip teigiama pareiškime, tik siekdamas užtikrinti kokybišką siuntų pristatymą, nustatė reikalavimus pašto korespondencijos siuntų pakuotės matmenims, tai yra aiškiai atskyrė, kas laikytina laišku, o kas siuntiniu. Tokie pokyčiai – aiškus laiškų ir siuntinių
atribojimas ir kokybiškesnis pristatymas – esą atitinka viešąjį interesą bei vartotojų interesus, nes „iki šiol gyventojai kaip pašto korespondenciją siųsdavo įvairius daiktus – drabužius, avalynę, telefonus, kompiuterius, šakočius, rūkytas dešras, duoną ir pan.“
Nors Lietuvos pašto pastangos atriboti siuntinius ir laiškus iš esmės buvo teigiamos, tačiau paskelbti korespondencijos siuntų į užsienį naujieji tarifai visuomenei pasirodė niekuo nepagrįsti ir per dideli: tarptautinio paprastojo laiško, kurio svoris nuo 500 gramų iki 2000 gramų, siunčiamo į ES, - 13,65 lito, į kitas valstybes – 24,10 lito, jei toks pat laiškas yra registruotas ir pirmenybinis – atitinkamai 22 ir 47,95 lito, o jei dar draustas, tai kainuos 27 ir 52,95 lito (žinoma, be PVM).
Tad vargu ar kuri močiutė, o ir ne močiutė dar įstengtų už tokius įkainius siųsti dovanų knygą ar porą vilnonių kojinių kad ir labai mylimiems anūkams į Londoną ar Stokholmą.
Greičiausiai pasinaudotų „mikriukų“ paslauga – siuntinį iki 12 kilogramų, sakykim, į Londoną pristatyti už 60 litų „nuo durų iki durų“ ar net gal pavažiuotų į Latviją, kur lygiai tokį patį paketą išsiųsti į ES šalį kainuoja 0,65 lato (3,25 lito), į ne ES šalį – 0,90 lato (4,5 lito).
„Nauji įkainiai yra tiesiog drastiški - Lietuvos pašto paslaugos šiuo metu yra brangiausios pasaulyje ir 10 kartų brangesnės nei Olandijoje, 20 kartų brangesnės nei Latvijoje, 30 kartų brangesnės nei Izraelyje, - piktinosi ponia M. L. - Kadangi pagal įstatymus pašto paslaugų kainodara privalo būti skaidri, įdomu, kokias papildomas paslaugas paštas prideda, kad jo kainos yra keliasdešimt kartų didesnės nei visur kitur pasaulyje - ar nuo šiol kiekvienam adresatui siunta bus įteikiama su gėlėmis ir orkestru?“

Tarifai turi būti nediskriminaciniai
Praėjusią savaitę, dar prieš įsigaliojant naujiesiems tarifams, sureagavo Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT). Ji, įvertinusi sprendimą keisti tam tikrų matmenų ir svorio pašto siuntų tarifus, perspėjo Lietuvos paštą, kad pažeidžia Lietuvos Respublikos pašto įstatymo nuostatas, susijusias su universaliosios pašto paslaugos teikimu bei pašto paslaugos naudotojų teise savo nuožiūra rinktis, kokia universaliosios pašto paslaugos teikėjo teikiama paslauga jis pageidauja naudotis.
„Teikėjas taiko universaliosios pašto paslaugos tarifus, kurie turi būti pagrįsti šios paslaugos sąnaudomis, prieinami visiems naudotojams, skaidrūs ir nediskriminaciniai, bet ne didesni nei RRT pagal pašto siuntų svorio pakopas patvirtinti universaliosios pašto paslaugos didžiausi tarifai“, - teigiama RRT pareiškime.
Nors Pašto įstatymas įpareigoja visiems naudotojams vienodomis sąlygomis užtikrinti nenutrūkstamą universaliosios pašto paslaugos teikimą, Lietuvos pašto pakeitimai esą riboja naudotojų teises ir padidina korespondencijos siuntų iki 2 kilogramų kainą, o tai neatitinka RRT nustatytų universaliosios pašto paslaugos tarifų.

Lietuvos paštas pasiruošęs dialogui
Tiek RRT, tiek visuomenės reakcija Lietuvos paštą privertė laikinai sustabdyti naujųjų tarifų taikymą.
„Atsižvelgdamas į naujai paaiškėjusias aplinkybes bei siekdamas išsklaidyti visas abejones dėl tinkamo universaliųjų pašto paslaugų teikimo, akcinė bendrovė Lietuvos paštas atideda nuo 2013-11-01 įsigaliojusių pokyčių įgyvendinimą, todėl minėtasis reikalavimas pašto korespondencijos siuntų matmenims laikinai nebus taikomas“, – teigė Lietuvos pašto generalinė direktorė Lina Minderienė.
Lietuvos paštas pasiryžęs kviesti Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybą konstruktyviam dialogui, kad būtų tinkamai, vadovaujantis aiškiais ir tarptautinėje praktikoje susiklosčiusiais kriterijais, nustatyti reikalavimai korespondencijos siuntų matmenims bei užtikrintas teisinis aiškumas ir apibrėžtumas.

Į viršų