Neseniai Šiauliuose praūžė jau ketvirtus metus Šiaulių dailės galerijos organizuojamas meninių akcentų pleneras „(Ne)atrasti Šiauliai“. Iš karto po plenero menininkų kūrybinio darbo vaisiai „atgulė“ įvairiausiose miesto vietose, pavyzdžiui, ant Salduvės piliakalnio ar pėsčiųjų bulvare šalia vaikų žaidimo aikštelės. Neįprasčiausioje vietoje po vykusio plenero atsirado Donato Jankausko-Duonio kurta skulptūra „Nerimas“ – ji paniro į Talkšos ežerą.

Plenero tikslas – gražinti miestą
Šiaulių dailės galerijos ir Šaulių miesto savivaldybės organizuojamas „(Ne)atrastų Šiaulių“ projektas startavo 2014 metais. Šiaulių dailės galerijos kultūrinių renginių ir parodų kuratorė Ernesta Šimkienė sako, kad šią idėją inicijavo miesto Savivaldybė – projektu buvo siekiama kurti monumentus, kurie puoštų Šiaulių miestą. E. Šimkienė teigia, kad pirmus 3 metus „(Ne)atrastų Šiaulių“ projektas vyko konkursinio plenero forma, kai buvo renkami originaliausi ir geriausiai įvertinti meno kūriniai bei jų autoriai. Kultūrinių renginių ir parodų kuratorė sako, kad vėliau projekto formatas kito – šie metai buvo pirmieji, kada atsisakius konkurso idėjos projektas tapo menininkų pleneru.

Šiaulių dailės galerija šiemet dalyvauti projekte pakvietė žymius Lietuvos skulptorius, kurie, anot E. Šimkienės, miestui kūrė ne amžinus monumentus, bet meno kūrinius, gražinančius miestiečių kasdienybę.

Menotyrininko Virginijaus Kinčinaičio kuruojamame meninių akcentų plenere „(Ne)atrasti“ Šiauliai šiemet dalyvavo 3 menininkai: Gintaras Linkevičius savo skulptūrą „Chameleonas“ įkėlė medin, Gintautas Lukošaitis sukūrė ir ant Salduvės kalno pastatė skulptūrą „Oxygen / Deguonis“ , o D. Jankausko-Duonio skulptūra „Nerimas“ paniro į Talkšą.

Anot E. Šimkienės, visi šie kviestinių menininkų darbai – itin modernūs ir naujoviški: „Štai D. Jankauskas-Duonis dirba daugiau su šiuolaikiškomis, nei tradicinėmis priemonėmis, pavyzdžiui, plastiku.“

Skulptūra ežere – sena svajonė
Paskutinio savo skulptūrą „Nerimas“ šiauliečiams pristačiusio D. Jankausko-Duonio darbas – ne pirmas tokios tematikos erdvinis menininko kūrinys. Tai, kad žmogus kilęs iš beždžionės, yra esminis, pagrindinis skulptoriaus leitmotyvas, tęsiamas visos jo kūrybos metu. Kūrėjas sako, kad šią, jau daug metų vystomą idėją jis perėmė iš „čiurlioniškojo“ primato ir jo motyvų.

Prieš keletą dienų plenero „(Ne)atrasti Šiauliai“ metu menininko sukurtos skulptūros centre – taip pat beždžionė. Gigantiškas D. Jankausko-Duonio meno kūrinys panardintas Talkšos ežere, nes tai – seniai brandinta menininko svajonė.

„Jau seniai galvojau sukurti meno kūrinį ir panardinti jį Talkšos ežere. Vaikystės laikais, kai pirmą kartą lankiausi Šiauliuose, pamenu, kad susižavėjau Talkšos ežeru, nes ta vieta alsavo nerimo, paslapties aura. Dėl šios priežasties dalyvaudamas plenere „(Ne)atrasti Šiauliai“ net nedvejojau skulptūros lokacijos pasirinkimo klausimu ir beždžionės skulptūrą įkurdinau Talkšoje“, – sako D. Jankauskas-Duonis.

Pirmą kartą Šiaulių dailės galerijos organizuojamame plenere dalyvavęs menininkas teigia, kad tokio pobūdžio plenerai jam – ne naujiena. D. Jankauskas-Duonis sako pats dažnai dalyvaudavęs Miunsteryje, Vokietijoje vykstančiuose menininkų darbų pleneruose, kurie jam paliko neišdildomą įspūdį. Menininkas teigia, kad užsienyje organizatoriai tokio pobūdžio menininkų renginiams skiria milžiniškas sumas ir dešimtimis metų mokosi iš savo pačių praktikos, kad plenerai būtų aukščiausio lygio.

Sužavėtas Miunsteryje organizuojamais menininkų renginiais D. Jankauskas-Duonis buvo užsimojęs šią idėją perkelti ir į Lietuvą – gimtuosius Telšius. Net 4 metus jis kuravo gatvės meno projektą, kai menininkai kūrė skulptūras iš medžio palčių. Deja, tačiau šias neilgai trukusias menininkų dirbtuves skulptorius nutraukė dėl ribotų finansinių išteklių.

„Tai – jau praeitis. Dabar turiu daugybę kitų veiklų ir projektų, kuriais užsiimu, darau arba kuruoju. Plenere „(Ne)atrasti Šiauliai“ pradžioje taip pat turėjau dalyvauti kaip vienas kuratorių ir prisidėti prie plenero vykdymo darbų, tačiau tausojant finansus resursus galiausiai buvo nuspręsta, kad kiekvienas dirbsime iš savo gyvenamųjų vietovių, o vėliau darbus transportuosime į Šiaulius. Šitaip kiekvienas buvome pats sau kuratorius“, – sako D. Jankauskas-Duonis.

Menininkas, kalbėdamas apie neseniai praūžusį menininkų plenerą Šiauliuose, negaili komplimentų miesto kultūriniams renginiams: „Šiauliai – pilnas kultūros miestas. Čia vyksta labai daug įdomių, dėmesio vertų meninių projektų, kuriuose malonu dalyvauti.“

Erdvinę skulptūrą „Nerimas“ sukūręs ir Talkšos ežere ją panardinęs D. Jankauskas-Duonis sako, kad laiko tarpo, kiek ilgai jo skulptūra džiugins šiauliečius, jis nežino.

„Apie tai su organizatoriais dar nieko nekalbėjome. Būtų gerai, kad skulptūra ežere išbūtų visą sezoną, tačiau viskas priklausys nuo oro sąlygų. Jei žiema bus šalta – ežere pradės šalti ledas ir tada man gali tekti skulptūrą išsigabenti gerokai anksčiau. Be to, manau, kad nebus išvengta smalsuolių, norinčių užlipti ant šios beždžionės, todėl ilgai vandenyje būnanti skulptūra gali būti ir kiek pavojinga“, – sako „Nerimo“ autorius.

Į viršų