Nacionalinis egzaminų centras (NEC) jau paskelbė pagrindinės sesijos chemijos, istorijos ir geografijos valstybinių brandos egzaminų rezultatus. Išlaikiusiųjų procentas šalyje mažėja. Geriausiai sekėsi užsienio kalbų, informacinių technologijų, biologijos, chemijos egzaminai. Prasčiausiai išlaikyti matematikos bei lietuvių kalbos ir literatūros egzaminai.

Šalies moksleivių egzaminai
Chemijos, geografijos, istorijos valstybinių brandos egzaminų išlaikymo riba – 16 proc. taškų iš 100. Šį egzaminą laikė 1385 kandidatai. Išlaikė 98,48 proc. kandidatų (pernai – 99,09 proc.). 100 balų įvertinimą gavo 1,08 proc. kandidatų (pernai – 3,15 proc.).

Pasak NEC direktorės Saulės Vingelienės, chemijos valstybinio brandos egzamino pasirinkimas –   vienas kryptingiausių ir tikslingiausių. Į egzaminą atėjo kandidatai, kurių pirmojo pusmečio įvertinimų vidurkis – 8,1 balo. 100 balų įvertinimą gavo mokiniai, kurie pirmąjį pusmetį turėjo 9– 10 balų įvertinimą.

Istorijos valstybinį brandos egzaminą laikė 9279 kandidatai. Egzaminą išlaikė 95,27 proc. kandidatų (pernai – 98,11 proc.). 100 balų įvertinimą gavo 0,75 proc. kandidatų (pernai – 0,56 proc.). Jų įvertinimai mokykloje pirmąjį pusmetį buvo 8–10 balų.

Geografijos valstybinį brandos egzaminą laikė 3263 kandidatai. Egzaminą išlaikė 96,20 proc. kandidatų (pernai – 98,42 proc.). 100 balų įvertinimą gavo 0,61 proc. kandidatų (pernai – 0,33 proc.). Jų įvertinimai mokykloje pirmąjį pusmetį buvo 9–10 balų.

„Istorijos ir geografijos valstybinių brandos egzaminų rezultatus sieja viena bendra tendencija –  lyginant su praėjusiais keleriais metais, padaugėjo kandidatų, kurie gavo 100 balų įvertinimą, kita vertus, truputį sumažėjo egzaminus išlaikiusiųjų kandidatų procentinė dalis. Šiuos egzaminus pasirinko apie 8 proc. mokinių, kurių istorijos ar geografijos įvertinimas mokykloje pirmą pusmetį buvo nuo 1 iki 4, todėl neišlaikiusiųjų procentas, – teigė S. Vingelienė, – neturėtų stebinti.“

Šiauliečių rezultatai
„Šiauliečių egzaminų rezultatų tendencijos panašios, jie nežymiai prastėja, bet daugelio dalykų yra šiek tiek aukštesni negu šalies vidurkis“, – informavo Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento Švietimo skyriaus l. e. vedėjo pareigas Edita Minkuvienė. Geografijos egzaminą išlaikė 97,7 procento kandidatų. Gautas 1 šimtukas. Rezultatas prastesnis negu pernai, nes buvo išlaikę visi (100 proc.), gauti 2 šimtukai. Šiauliuose išlaikiusiųjų dalis 1,5 proc. didesnė.

Chemijos šimtukų šiauliečiai negavo, o pernai turėjo 2. Praėjusiais metais išlaikė 100 proc. kandidatų, šiemet – 96,7. Tai maždaug 1,8 proc. mažiau išlaikiusiųjų negu šalyje. Truputį keista, nes chemijos egzaminą renkamasi ypač kryptingai ketinant studijuoti biomediciną ar kitas specifines sritis. Pasirinkusių buvo 60.

Istorijos egzaminą išlaikė 96,4 kandidatų, yra 2 šimtukai. Pernai šimtukas buvo 1, bet išlaikė 98,01 proc. Vis dėlto išlaikiusių šiauliečių dalis 1,1 proc. didesnė, negu vidutiniškai respublikoje.

Šiauliuose, pasak E. Minkuvienės, sėkmingiausiai išlaikyti 4 egzaminai: informacinių technologijų, rusų, vokiečių ir anglų kalbų. Prasčiausiai (bet ne visai prastai) sekėsi, kaip ir visoje šalyje, matematika bei lietuvių kalba ir literatūra.

Iš viso 130 šiauliečių abiturientų egzaminų darbai įvertinti 100 balų.

E. Minkuvienė teigė, kad kiekvienais metais Nacionalinis egzaminų centras skelbia kokybinę egzaminų užduočių analizę, jomis remiamasi tobulinant programas ir užduotis, ruošiant mokinius. Egzamino sėkmė susideda iš daugelio komponentų, vis dėlto svarbiausiais jų – mokinio motyvuotas pasirinkimas ir pasirengimas.

Apeliacijos
NEC direktorė S. Vingelienė primena, kad mokiniai apeliacijas gali pateikti savo mokyklos vadovui per dvi darbo dienas nuo valstybinio brandos egzamino rezultatų paskelbimo dienos. Rašydami prašymus dėl apeliacijų nagrinėjimo, mokiniai gali nurodyti ir savo argumentus, kodėl nesutinka su gautu egzamino įvertinimu. Apeliacijų metu visas darbas vertinamas iš naujo. Kandidato įvertinimas gali būti ir padidintas, ir sumažintas.

Šiauliečiai abiturientai (liepos 12 d. duomenimis) jau yra pateikę apeliacijų: lietuvių kalbos ir literatūros – 20, matematikos – 4, istorijos ir informacinių technologijų – po 1.

Galutiniai visos brandos egzaminų sesijos rezultatai po apeliacijų bus skelbiami liepos 20 d.

Į viršų