Skanus, kaloringas nors ir labai paprastas valgymėlis. Žiemos metu, kai norisi sotesnių valgių, kai nebeužtenka pasisotinti sugraužus salotos lapelį – pats tas. Jeigu pritariate – imkitės darbo.

Valgoma su raugintais kopūstais arba rūgščiais pieno produktais. Žemaičiai šią košę vadina „kiunke“. Pirmąkart perskaitęs sudėtį, tariausi žinąs, iš kur toks keistas pavadinimas, tačiau vėliau įsitikinau, kad klydau. Jeigu gyvenate Šiauliuose, didžiulė tikimybė, kad esate žemaičių kilmės, vadinasi, galite drąsiai gaminti – virškinamojo trakto sutrikimai tikrai negresia (juokauju).

Iš vakaro reikia užmerkti pusę litro džiovintų žirnių, o dar geriau – prieš parą. Tinka ir skaldyti žirniai, tačiau visiškai netinka žali žirneliai. Kai žirniai išmirks, užkaiskite ir virkite, kolei visiškai suminkštės. Tas trunka pusantros-dvi valandas.

Kitame puode išvirkite tris vidutinio dydžio bulves, prieš tai jas nuskutę ir supjaustę. O kai žirniai bus bebaigią virti, bulvytes sumeskite pas juos. Pavirkite kartu 15 minučių, pasūdykite. Jeigu vandens puode per daug, atsargiai nusemkite arba nupilkite, tačiau ne visą. Tada puodo turinį sugrūskite kaip įprastą bulvių košę. Ji neturi būti per kieta. Jeigu reikia, įpilkite truputį skysčio, kuriame virė.

Keptuvėje paspirginkite 50–70 g rūkytų lašinių ir vieną smulkintą svogūną. Spirgus supilkite į košę bei gerai išmaišykite.

Štai ir viskas. Jeigu turite, nešdami ant stalo košę pabarstykite smulkintais žalumynais, tačiau tikrai skanu ir be visų šitų „ponų išmislų“. Kaip save myliu.

Į viršų