„Kai imiesi savo verslo, tai savo idėja tiki. Tačiau kai kiti ją įvertina ir palaiko, pakyla savivertė. O kai gauni paramą, tave tai įpareigoja ir esi tiesiog priverstas dar labiau stengtis“, – apie praėjusiais metais gautą Šiaulių miesto savivaldybės paramą kalbėjo mažosios bendrijos „Juostė“ savininkų Lipinskų šeima, atvykusi į miesto valdžios priėmimą su dviem mažyliais. Šįmet paskatinimo sulaukė dar 6 jaunų žmonių verslo iniciatyvos ir 2 – jau brandesnio amžiaus pasiryžusiųjų imtis verslo.

Parama buvo naudinga
Justė Lipinskienė, MB „Juostė“ vadovė, buvo viena pirmųjų jaunųjų verslininkų, pernai laimėjusių Savivaldybės paramą savo projektui. Jauna moteris pasakojo, kad paskaitė apie verslo rėmimo programą dar prieš įkuriant įmonę, o rugsėjo mėnesį mažoji bendrija jau buvo įkurta. Verslininkė ėmėsi kurti rūbus su lietuvių tautiniais motyvais iš natūralių medžiagų.

„Lietuvoje tokios vizijos nebuvo, manėme, kad to reikia Šiauliams, mūsų kraštui. Mūsų projektas ne tik laimėjo finansinę paramą, bet ir buvo padengtos dalyvavimo verslo ir pasiekimų parodoje „Šiauliai 2016“ išlaidos. Dalyvavimas parodoje mums buvo gera reklama – mus parodė per televiziją, rašė laikraščiai“, – apie verslo pradžią pasakojo J. Lipinskienė.

Miesto meras Artūras Visockas, sužavėtas jaunos verslininkės pastangų, pasiteiravo Ekonomikos ir investicijų skyriaus vedėjos Kristinos Šmidtienės, ar negalėtų Savivaldybė paremti mažąją bendriją ir šįmet.

Deja, miesto vadovas sužinojo, kad jaunimo verslumo projektų konkurse verslininkai gali dalyvauti ne dažniau kaip kartą per trejus metus. „Gaila“, – tarė A. Visockas.

Kitas jau spėjęs pasinaudoti Savivaldybės parama verslininkas – Mindaugas Rupšys, UAB „Sporto menas“ vadovas. Vaikinas kartu su savo broliu įkūrė sporto klubą.

Jis pritarė, jog didžiausią naudą turėjo, kad Savivaldybė padengė dalį dalyvavimo verslo parodoje išlaidų. M. Rupšys džiaugėsi veiklos pradžioje gavęs daug naudingos pagalbos iš Šiaulių verslo inkubatoriaus.

Meras A. Visockas paprašė verslininkų skleisti žinią, kad ir jauni, ir brandesni žmonės, pradėdami verslą Šiauliuose, gali tikėtis tiek finansinės paramos, tiek patarimų Verslo inkubatoriuje, bendradarbystės centre „Spiečius“ ir kt.

Šįmet šalia Savivaldybės savo paramą pirmų trijų vietų laimėtojams pasiūlė ir vienas didžiausių šalyje bankų. Ar ši parama taps tradicine, dar bus kalbamasi su Savivaldybe.

Miesto vadovas priminė, kad iš biudžeto iš dalies apmokamos ir įmonių steigimosi išlaidos, tačiau Ekonomikos ir investicijų skyriuje patikslino, jog tokia paramos rūšis yra nepopuliari. Šįmet po 116 Eur kompensuota dalį steigimosi išlaidų dviem uždarosioms akcinėms bendrovėms ir po 89 Eur – dviem mažosioms bendrijoms.

Nuo gamybos iki jaunųjų verslininkų ugdymo
Su keturiais iš šešių 2017 m. jaunimo verslo projektų ir dviem vyresnių nei 50 m. asmenų verslo projektų konkursų nugalėtojais vakar Savivaldybėje pasirašytos sutartys.

Ekonomikos ir investicijų skyriaus vedėja K. Šmidtienė pastebėjo, kad šįmet dalyvių buvo mažiau nei pernai, bet projektai – kokybiškesni. Paramą gavo beveik visos verslo idėjos, du projektus atsiėmė patys autoriai.

Laimėtojais pripažinti 6 jaunimo projektai, su dviem sutartys bus sudarytos kiek vėliau. Vedėja aiškino, kas konkurso metu buvo vertinamas idėjos inovatyvumas, originalumas, išpildymas, paraiškos pagrįstumas. Konkurse galėjo dalyvauti jaunieji verslininkai iki 29 metų.

Pagal surinktą balų skaičių geriausiu verslo projekto autoriumi pripažintas Karolis Balsys. Jo verslo projektas – MB „Kautinga“, siūlanti paslaugas paviršių dengimo srityje. Šiuo metu jauna įmonė atlieka paviršių anodavimą – elektrocheminiu būdu dengia sluoksnį ant aliuminio, tačiau veiklą nori plėsti ir rinkai pasiūlyti hidrografinį dengimą bei chromavimą.

Jaunas vyras penkerius metus gyveno Vilniuje, dirbo samdomą darbą. Šią liepą pasiryžo: grįžo į Šiaulius ir ėmėsi savo verslo.

Antros vietos laimėtojas – Edvinas Vasiliauskas, kurio verslas – dekoratyvinių plytelių gamyba. Gamybininkas trejus metus ieškojo tinkamų technologijų savo sumanymui, tačiau šiandien jau pasirinko gamybos būdą. Jo gaminiai išsiskiria savo originalumu.

Trečia vieta įvertintas Romanas Šarpanovas gamyba neužsiims. Jis pats ugdys jaunuosius verslininkus. Pristatytas verslo projektas – „SELFY Akademija“. Ši akademija yra ugdymo erdvė, skirta mokyklinio amžiaus jaunimui lavinti ir ugdyti verslumo bei lyderystės kompetencijoms.

Ketvirtas jaunasis verslininkas, sulaukęs Savivaldybės dėmesio, yra Nerijus Naglys. Jo verslo projektas – „Funkcinių treniruočių, sportininkų fizinio rengimo sporto klubas“. N. Naglys ketina teikti sportininkų fizinio rengimo, funkcinių treniruočių, testavimo paslaugas, o sporto klube žada taikyti naujas metodikas, išskirtines technologijas.

Visiems projektams iki 2000 Eur paramą skiria Savivaldybė, o laimėjusiems pirmas tris vietas – iki 1000 Eur pridės ir „Swedbankas“. Ši parama negali sudaryti daugiau nei 50 proc. paties verslininko investicijų, vadinasi, norėdami gauti šias lėšas, jaunieji verslininkai turės pridėti tiek pat savo pinigų.

Pinigai – vyresniems, verslas – vaikams?
Pirmą kartą šįmet miesto Savivaldybė paskelbė konkursą, į kurį pakvietė vyresnius nei 50 m. asmenis su savo naujo verslo sumanymais. Anot skyriaus vedėjos, ši kategorija žmonių pasirodė nedrąsi, dalyvavo tik dvi verslininkės ir abiem skirta parama.

Pirmąja vieta įvertintas Dovilės Radžiuvienės verslo projektas – planas įkurti UAB „Triplex Audax“, kuri vykdytų skaitmeninio marketingo agentūros veiklą. Moteris žada kurti išskirtinius prekės ženklus, interneto svetaines, logotipus, dirbti su įvairiomis turinio valdymo sistemomis.

Pati D. Radžiuvienė dirba UAB „Busturas“ eksploatacijos inžiniere ir jos veikla su skaitmeniu marketingu nesusijusi. Tačiau pagal paramą laimėjusį projektą, laimėtoja įsipareigojo įsteigti uždarąją akcinę bendrovę kartu su sūnumi, kurioje, kaip ir reikalaujama konkurso sąlygose, jos akcijos sudarys didžiąją dalį.

Sūnus Liudas Radžius buvo vienas pirmųjų bendradarbystės centro „Spiečius“ klientų, užsiimantis informacinių technologijų verslais.  

Antroji laimėtoja Vita Vestertienė atstovauja sveikatinimo priemonių marketinginiam ženklui. Ji atlieka žmogaus sveikatinimo procedūras naudojant fizioterapijos prietaisus, masažą, meno, šviesos ir spalvų terapiją, organizuoja seminarus žmogaus sveikatos klausimais.

Šiems projektams tokiomis pat sąlygomis, kaip ir jauniesiems verslininkams, iš miesto biudžeto skirta parama irgi iki 2000 Eur.

2017 10 09 13

Nors „Busture“ dirbanti D. Radžiuvienė laimėjo vyresnių nei 50 m. asmenų verslo projektų konkursą ir jai skirtas dalinis idėjos finansavimas, panašu, kad skaitmeninio marketingo verslo imsis jos sūnus Liudas (kairėje), jau turintis patirties skaitmeninių technologijų versle.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų