Rugsėjo 1-ąją – Mokslo ir žinių dieną –  mieste šurmuliavo moksleiviai ir studentai. Šiaulių miesto gimnazijose, progimnazijose, mokyklose tradiciškai skambėjo sveikinimai mokiniams ir mokytojams. Esminiai vadovų linkėjimai mokiniams – pasiekti sėkmingų mokymosi rezultatų ir patirti pažinimo, atradimo džiaugsmą, atrasti save. Mokslo metų pradžios šventę pasitiko ir mokyklos, kuriose greta vidurinio išsilavinimo išmokstama profesijos ar tobulinamas sportinis meistriškumas. Tad šventinę dieną skirtingų dviejų mokymo įstaigų – Šiaulių sporto gimnazijos ir Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus – atstovai pasidžiaugė stojimų rezultatais: konkurencija tiek kai kuriose profesijose, tiek atskirose sporto šakose buvo tikrai didelė.

Sporto gimnazijoje mokysis dvynukų būrys
Prieš šventę kalbinta Sporto gimnazijos direktorė Irma Abromaitienė sakė, kad  šiais mokslo metais svarbus uždavinys – ugdymo proceso organizavimas, nes spalio mėnesį prasideda gimnazijos didžiosios dalies patalpų renovacija. Ir štai direktorė pasidžiaugia, kad šiemet sukomplektuota  tiek pat klasių, kaip ir pernai – aštuonios, o sporto šakų sąrašą papildė dar viena –  vaikinų rankinis.

„Džiugu, kad  auga vaikų skaičius iš regiono – šiemet turime 147 mokinius iš jo, o šiauliečių – 70. Labai įdomus faktas – net šešios dvynukų poros mokysis gimnazijoje. Trys poros yra aštuntokai, likę pasiskirstė kitose klasėse. Įdomus ir džiugus faktas, kad abu – broliai, sesės – sportuoja“, – sako direktorė.

Ji pasidžiaugia ir fantastiškais vasarą pasiektais laimėjimais. Gimnazijos mokinė Kamilė Gaučaitė Sarajeve (Bosnija ir Hercegovina) vykusiame Europos jaunių imtynių čempionate iškovojo bronzos medalį. Pagal iškovotus medalius pasaulio ir Europos čempionatuose Kamilė mina ant kulnų tituluočiausiai šalies imtynininkei Danutei Domikaitytei.

O štai Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo čempionate 200 m keturviečių baidarių varžybose pergalę iškovojo Šiaulių gimnazijos atstovai Karolis Eidėjus, Tomas Jurkevičius, Emilis Buivydas (jau buvęs gimnazijos auklėtinis) ir Julius Petrauskas. Jie 0,02 sek. aplenkė  A. Lanką, E. Ramanauską, K. Bartkų ir T. Kavieckį. Jaunieji pergales iškovoję sportininkai pagerbti šventiniame Rugsėjo 1-osios renginyje.

„Tai įrodymas, kad auga stiprūs ir perspektyvūs vaikai. Džiaugiamės kylančia sporto sale, laukiame jos atidarymo, tikimės kad tai bus lapkričio mėnesį. Sąlygos sportui pagerės ir vaikams nebereikės blaškytis po įvairias sporto bazes mieste. Tad mūsų gimnazija modernėja, sėkmės mūsų taip pat neaplenkia“, – sako direktorė.

Šiemet Šiaulių sporto gimnazijoje panoro pradėti mokytis maždaug šimtas vaikų, bet priimti buvo galima maždaug pusę jų. Regbis, moterų imtynės ir lengvoji atletika buvo tos sporto šakos, į kurias buvo  daugiausiai norinčių patekti.

Prekybos ir verslo skyriuje – vaišės mokiniams
Ne pirmą kartą Mokslo ir žinių dieną Šiaulių profesinio rengimo centro (ŠPRC) Prekybos ir verslo skyriaus mokinius pasveikinti atvyksta solistė Diana Tiškovaitė. Jaukioje šventėje sveikinimo žodį taria Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, direktoriaus pavaduotojas Rimantas Urmonas ir, žinoma, skyriaus vedėja ir siela dr. Renata Veršinskienė. Vadovai prieš šventę dar spėja padiskutuoti aktualiomis švietimo temomis.

„Mums svarbiausia yra mokinys, ar nenukentės jo galimybės įgyti kvalifikaciją. Sutinku, kad tam tikri pokyčiai švietimo sistemoje buvo reikalingi, bet mums, kaip tos sistemos dalyviams, vykdytojams, įgyvendintojams, norėtųsi dalyvauti reformų diegime, sprendimų priėmime“, – pastebi direktoriaus pavaduotojas.

Čia pat pasidžiaugiama pagrindinio priėmimo etapo rezultatais. „Beveik 70 proc. mokinių esame priėmę, kai kitos mokyklos apie – 50 proc. Pasirašėme 732 sutartis, priėmimo plane maždaug – 1080. Skaičius padidėjo tose programose, kuriose buvo daug stojančiųjų“, – sako jis.

Šiuo metu, kaip ir Lietuvoje, Šiaulių profesinio rengimo centre populiariausios profesijos buvo higienos kosmetiko (per šimtą prašymų, priėmimo planas – 25), taigi jis padidintas iki 50.
Antroje vietoje – specialybės, susijusios su apdaila, automobilių remontininko profesija. R. Veršinskienės pažymima, kad Prekybos ir verslo skyriuje populiariausia buvo logisto-ekspeditoriaus profesija, kurios mokytis panoro net 79 kandidatai.

Rugsėjo 1-oji mokiniams šiame ŠPRC skyriuje buvo ne tik džiugi, bet ir saldi –  antrakursiai naujokus nusprendė pasitikti su vaišių stalu. Ko gero, reta įstaiga taip moksleivius sutinka. Po šventinės dalies prieš susitikimą su grupių vadovais į kiemą mokiniai pakviesti pasivaišinti arbatos puodeliu su bandele.

„Antrakursiai iškepė 500 bandelių. Norėjome taip simboliškai pasveikinti mokinius“, – paaiškino vedėja.

2017 09 01 31

Sporto gimnazijoje Mokslo ir žinių dieną mokinius sveikina direktorė I. Abromaitienė.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2017 09 01 32

Šiaulių sporto gimnazijos šaunieji irkluotojai (iš kairės): treneris Tadas Čižas, T. Jurkevičius (IV klasė), K. Eidėjus (III klasė), J. Petrauskas (III  klasė).
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2017 09 01 33

Šilčiausi linkėjimai Prekybos ir verslo skyriaus mokiniams – iš skyriaus vedėjos R. Veršinskienės.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų