2014-08-19 02

Respublikinės Šiaulių ligoninės vaikų psichikos sveikatos specialistų laukia naujos galimybės teikti psichikos sveikatos paslaugas.
Zitos KATKIENĖS nuotr.

Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikoje lankėsi Sveikatos apsaugos ministerijos sudaryta darbo grupė, vadovaujama viceministrės Jadvygos Zinkevičiūtės. Aptartos sveikatos apsaugos ministro įsakymo „Dėl integruotos vaikų ir paauglių psichikos sveikatos priežiūros“ įgyvendinimo galimybės. Įsakyme numatyta plėsti vaikų ir paauglių psichikos sveikatos priežiūros paslaugų spektrą ir antriniame sveikatos priežiūros lygyje, kurio paslaugas teikia Respublikinės Šiaulių ligoninės Psichiatrijos klinikos Vaikų psichiatrijos skyriaus specialistai.
Pasak viceministrės J. Zinkevičiūtės, tai jau trečias darbo grupės susitikimas su vaikų psichikos sveikatos specialistais. Jau bendrauta su Kauno ir Klaipėdos gydymo įstaigų atstovais, su kuriais aptartos vaikų ir paauglių psichiatrijos paslaugų plėtros galimybės, išklausytos specialistų nuomonės. Susitikime be viceministrės J. Zinkevičiūtės dalyvavo Valstybinio psichikos sveikatos centro (VPSC) direktorė Ona Dovidonienė, Vilniaus vaikų raidos centro vadovė dr. Jovita Petrulytė, prof. Dainius Pūras bei Respublikinės Šiaulių ligoninės medicinos direktorė Vaiva Makštutienė, strateginio valdymo direktorė Aušrelė Šalkauskienė, Moters ir vaiko klinikos direktorius Linas Rovas bei vaikų psichikos sveikatos specialistai.
Sveikatos apsaugos ministro V. P. Andriukaičio pasirašytame įsakyme „Dėl integruotos vaikų ir paauglių psichikos sveikatos priežiūros“ numatytai paslaugų plėtrai pritarė ir ministrė Rimantė Šalaševičiūtė. Jos sudaryta darbo grupė vaikų psichikos sveikatos priežiūros paslaugų plėtrai ir esamai situacijai analizuoti jau aptarė sėkmės prielaidas ir rizikas.
Prof. D. Pūras susirinkusiems perskaitė paskaitą „Vaikų ir paauglių psichikos sveikata: problemos aktualumas“. Pasak jo, vaikų, sergančių psichikos ligomis, daugėja, tačiau didžiausia blogybė yra ta, kad daugėja pacientų, gydytų tretinio lygio stacionarinėje gydymo įstaigoje, ir netrukus vėl į ją sugrįžtančių.
Tam, kad sunkiai sergantys vaikai sulauktų pagalbos savo gyvenamojoje vietoje bei būtų plėtojama vaikų psichikos ligų prevencija, savižudybių prevencijai ir pasitarnaus paslaugų plėtra kompleksinei pagalbai vaikui ir šeimai.
Sulaukę finansavimo Moters ir vaiko klinikoje įsikūrusio Vaikų psichikos sveikatos centro specialistai turėtų galimybę kurti specialistų komandas, kuriose dirbtų vaikų psichiatras ir keturi specialistai. Sukūrus klasterius, specialistai teiktų pagalbą ne tik Šiauliuose, bet ir visoje Šiaulių apskrityje. Teikdami ambulatorinę gydomąją pagalbą vaikui ir šeimai paciento namuose ne tik labiau padėtų ligos varginamiems žmonėms, bet ir labiau išnaudotų turimą specialistų potencialą bei įkurtų naujų darbo vietų.
Šios komandos, pasak VPSC direktorės O. Dovidonienės, sulaukus reikiamo finansavimo, turėtų būti pradėtos kurti 2015-2016 metais. „Panašiame lygyje šių paslaugų plėtra yra vykdoma daugelyje Europos Sąjungos šalių, tik komandose dirba iki 10 žmonių“, - teigia dr. J. Petrulytė ir ragina gydymo įstaigos specialistus bei vadovus analizuoti situaciją ir steigti komandas.

Parengė Lina ABROMAVIČIENĖ

Į viršų