Na, nemėgstu barbarizmo „adžika“, juolab kad šis jūsų dėmesiui pateikiamas pagardas savo sudėtimi net iš tolo nėra panašus į garsiąją sovietmečio adžiką – kaukazietišką aitrią košelę, pardavinėjamą 200 ml stiklainėliuose. Dabar prekyvietėse galima pamatyti daug visokių „adžikų“, tačiau žinau tik vieną, kuri šiek tiek atitinka tikrosios adžikos skonį. Visa kita – kūdikių maistelis. Kodėl „katės nageliai“? Nes jos to vertos. Nes aitrus, gerklę deginantis pagardo skonis primena katę, nageliais smagiai skrebenančią tau gerklę...

Ko šitam šedevrui prireiks? 2,5 kg miltingų, prinokusių pomidorų, 1 kg morkų, 1 kg saldžiosios paprikos be sėklų ir pertvarėlių, 1 kg rūgščių obuolių, pavyzdžiui, antaninių, 1 stiklinės cukraus, 0,5 stiklinės druskos, 1 stiklinės aliejaus (neturinčio pašalinio aromato), 200 g nuluptų česnakų, aitriosios paprikos miltelių pagal skonį, maltų juodųjų pipirų.
Prie darbo. Visas daržoves, išskyrus česnaką, nulupame, supjaustome, sumalame mėsmale ir, suvertę į puodą, verdame apie valandą ant nedidelės liepsnos, nepamiršdami vis pamaišyti.

Kai daržovės visai suminkštėja, o mūsų tyrė dėl išgaravusių skysčių įgyja norimą konsistenciją, puodą nuo ugnies nukaičiame, supilame aliejų, cukrų, druską, dar įberiame aitriųjų bei juodųjų maltų pipirų – dėl kvapo. Išmaišome.
Išspaudžiame nuvalytas česnako skilteles, darsyk išmaišome, o tada sudedame į sterilizuotus stiklainius ir iš karto užsukame sterilizuotais dangteliais.

Tokius pagardus gaminu nuo 2004-ųjų ir mano svečiai jau įprato bei neretai atvykę paprašo prie vaišių atnešti dar ir „katės nagelių“. Manau, kad šis nesudėtingas pagardas papildys ir jūsų šventinį stalą. Sandariai uždaryti „katės nageliai“ išsilaiko labai ilgai – kelerius metus.

Į viršų