Atsižvelgdama į piliečių, Europos Parlamento ir Lietuvos bei Suomijos prašymus, Europos Komisija pradeda viešąsias konsultacijas dėl laiko sukiojimo. Komisija nusprendė išnagrinėti, kaip veikia dabartiniai ES vasaros laiko susitarimai, ir įvertinti, ar juos reikėtų keisti, ar ne. Dėl šio sprendimo nusprendėme paklausti šiauliečių ir miesto svečių, ką jie mano apie tai. Vieniems tai nėra labai svarbu, nes nesijaučia blogai, kai laikas yra pasukamas, tačiau dauguma respondentų buvo už laiko sukiojimo panaikinimą.

Dalia: „Reikia panaikinti laiko sukiojimą“
– Manyčiau, kad reikia panaikinti laiko sukiojimą. Aš sunkiai prisitaikau, reikia, kad praeitų tam tikras laiko tarpas, jog galėčiau prisitaikyti prie permainų. Nelabai pamąsčiau, kokią naudą galėtų tai duoti. Gal ir yra tos naudos, kai prisitaikai, vis tiek vakarai tuo metu ilgesni. Tuo metu ir yra naudos. Aš nesukčiau laiko nei pirmyn, nei atgal, gyventume pagal nusistovėjusį ritmą.

Neringa: „Man jokio skirtumo“
– Net nežinau, man jokio skirtumo. Nelabai jaučiu, kai laiką atsukame. Kiti labiau jaučia, o aš nelabai. Nemanau, kad laiko sukiojimas duoda kokios nors naudos, nes kai kuriems žmonėms nuo to pablogėja sveikata. Geriau, kad būtų stabilumas.

Rita: „Laiko sukiojimo nereikia niekam“
– To laiko sukiojimo nereikia niekam. Žmonės visada prisitaiko prie tam tikro laiko ritmo, ypač vaikai. Aš esu mokytoja ir puikiai jaučiu, kai laiką pasukame, vaikai pirmąją pamoką yra mieguisti. Nemanau, kad laiko sukiojimas duoda kokios nors apčiuopiamos ekonominės naudos. Vis tiek žmonės į namus grįžta vakare, šviesos reikia. Manęs laiko sukiojimas neveikia, aš mėgstu anksti eiti miegoti ir anksti keltis.

Egidijus: „Verta panaikinti“
– Verta panaikinti laiko sukiojimą. Vis tiek biologinis žmogaus laikrodis yra, kai jį pakeiti, pasikeičia ir žmogaus sveikata. Gerai yra tai, jog sprendžiama dėl laiko sukiojimo panaikinimo. Mane veikia laiko sukiojimas, dar papildomas rūpestis atsiranda, nes reikia persukti visus turimus laikrodžius. Nedirbančiam žmogui, kuris gali atsikelti kada nori, laiko sukiojimas yra nesvarbus. Sunku yra tiems, kurie turi mažų vaikų. Mano manymu, jokios naudos nėra iš laiko sukiojimo.

Albinas: „Reikia tai panaikinti“
– Laiko sukiojimas yra nesveika. Manau, kad reikia tai panaikinti. Nemanau, ar yra kokia nors nauda iš laiko sukiojimo. Sunku būna priprasti, kai pasukame laiką.

Aušra: „Reikėtų panaikinti“
– Reikėtų panaikinti, tokio amžiaus mums norėtųsi pailsėti. Kartais net reikia kelių dienų ar savaitės, jog priprasčiau, būna sunku anksti atsikelti. Nepastebėjau, kad būtų iš to naudos.

Genutė: „Būtų šaunu, jei panaikintų“
– Būtų šaunu, jei panaikintų laiko sukiojimą. Labai daug kas pasikeistų. Geriau tada būtų tiems, kurie serga širdies ligomis, vaikams. Į darželius, kai veda vaikus, labai anksti tenka juos žadinti. Aš miegu, kiek noriu, todėl laiko sukiojimo nejaučiu. Nepastebėjau ir jokios naudos iš laiko sukiojimo.

Gintas: „Nereikia sukinėti“
– Europoje yra vienas laikas, o Lietuvoje jis  sukiojamas. Gal reikėtų europinį padaryti. Viena valanda anksčiau yra Europoje. Nežinau, kodėl Lietuva taip daro. Sunku pasakyti, kam tai atneša naudos. Manyčiau, kad nereikia sukinėti, bus visiems paprasčiau. Manęs jau niekas nebeveikia, gyveni savo gyvenimą ir viskas.

Asta: „Būtų gerai, jei panaikintų“
– Labai gerai būtų, jei panaikintų laiko sukiojimą. Aš labai jautriai reaguoju į laiko pasikeitimą, mane tai labai nervina. Man labai sunku priprasti, po dviejų savaičių atsiranda net nerimas. Reikėtų nebesukinėti laikrodžio, kad nebūtų klaidinami žmonės. Jokios naudos nėra iš to, daugelis žmonių net vaistus perka.

Vaida: „Reikėtų panaikinti“
– Manau, kad reikėtų panaikinti. Tai yra kažkokia nesąmonė. Sveikata man nepablogėja, tik sunkiau keltis, geriau būna, kai ilgiau miegame. Būčiau už, kad nebekeitinėtų laiko, tada netektų makaluotis. Abejoju, ar tai kažką duoda ekonomikai.

Danutė: „Nereikia laiko sukioti“
– Man atrodo, kad nereikia laiko sukioti. Nepastebėjau jokios naudos iš to. Manęs nelabai veikia laiko sukiojimas. Manyčiau, kad vaikams tai yra labai sunku. Mano manymu, būtų geriau taip, kaip   buvo anksčiau.

Rolandas: „Mano dviprasmiška nuomonė“
– Mano yra dviprasmiška nuomonė. Viena vertus, jei ateityje mums bus reikalinga ekonomika, tada laiko sukinėjimas bus naudingas. Jei nedirbsime nei antros, nei trečios pamainos, tada tikrai nereikia  sukinėti laiko. Nauda yra tik tada, kai anksti temsta, anksti švinta. Reikia laiką labiau pareguliuoti, kad žmonės gyventų daugiau šviesoje. Vakare esame labiau pasyvūs, norisi miego. Manęs neveikia, aš gyvenu pagal laikrodžius.

Į viršų