Iš karto turiu patikslinti, jog šią sriubą žemaičiuose vadina „rasalninku“, rečiau – „šaltibarščiais“. Bet, va, didžiąjai daliai tautiečių šaltibarščiai yra ne kas kita, kaip toji šalta, purpurinės spalvos sriuba su burokėliais. Kad nekiltų painiavos, aprašomą valgį tiesiog vadinu šaltsriube.

Ir taip, mūsų šaltsriubei reikia 1 litro kefyro (arba naminio rūgpienio bei grietinės), 2-3 kietai virtų kiaušinių, pluoštelio krapų ir pluoštelio svogūnų laiškų, 2-3 trumpavaisių agurkėlių, druskos ir šalto virinto vandens (nebūtinai).

Į gilesnį dubenį arba puodą supilame atvėsintą kefyrą. Jeigu norime vien tik atsigaivinti karštą vasaros dieną, riebesnį kefyrą galima skiesti virintu šaltu vandeniu iki santykio 1:1.

Tada sudedame pjaustytus virtus kiaušinius ir smulkintas žaliąsias daržoves. Viskas.

Prie aprašytos šaltsriubės nepamirštame patiekti virtų bulvių su troškinta konservuota mėsa: kiauliena, jautiena, paukštiena... Pagal skonį ir turimus išteklius. Tiesiog bulves išverdame ir nugariname. Šaukšte riebalų pakepiname nedidelį smulkintą svogūną, tada suverčiame 200-300 g troškintos mėsos konservų ir pakepiname kelias minutes maišydami, kad dideli gabalai sutrupėtų bei išsiskaidytų. Tuomet keptuvės turinį suverčiame ant bulvių ir išmaišome. Tiek čia tų mokslų. Paprasta, pigu, skanu.

Į viršų