Respublikinėje Šiaulių ligoninėje vyko spaudos konferencija, kurioje  Ortopedijos-traumatologijos centro gydytojai ortopedai-traumatologai Vytautas Mažutavičius ir Žydrūnas Vitkauskas  supažindino, kad ligoninėje sėkmingai atlikta pirmoji šalyje unikali operacija – kelio sąnario kremzlės implantavimas skystu implantu.

Grąžintas judėjimo džiaugsmas
Novatoriškų chirurgų pacientė šiaulietė Jolanta Kriptavičienė šiandien džiaugiasi prieš du mėnesius operuotos kojos lankstumu, jaučiasi puikiai ir nevartoja jokių medikamentų. Gal dešimt metų moteris jautė dešinio kelio diskomfortą, ypač vairuodama, kai koja ilgiau būdavo sulenkta. Kai pradėjo daugiau vaikščioti, pamėgo kalnus ir mišką, atsirado stiprūs skausmai, dažnėjo kelio „užsikirtimas“. Nebeapsikentusi skausmų, Jolanta kreipėsi į šeimos gydytoją, buvo pasiųsta pas specialistus. Rentgeno tyrimo nepakako, o atlikus magnetinį rezonansą paaiškėjo, kad moteriai yra disekuojantis osteochondritas – gana didelis kelio kremzlės defektas.

Dabar galima sakyti, kad Jolanta gimė po laiminga žvaigžde: į gydytoją V. Mažutavičių ji kreipėsi kaip tik tuo metu, kai atsirado galimybė pritaikyti visiškai naują gydymo metodą. Taigi J. Kriptavičienei  atlikta operacija nekainavo nieko – išlaidas apmokėjo įmonė, platinanti modernius medicininius produktus.

Inovacijos kelią skinasi sunkiai
Ortopedai-traumatologai  paaiškino, kad operacijos metu artroskopu  atveriami kaulų čiulpai, panaudojamas skystas transplantas. Intervencija minimali, defektas užsipildo ir atauga kremzlė. Žinoma, tai ne visai tokia pat kremzlė, bet randinis audinys, kuris puikiai atlieka visas funkcijas. Gijimo procesas spartesnis todėl, kad pjūvis labai mažas.
Operacijos metu pritaikyta dalinė nejautra, J. Kriptavičienė ligoninėje praleido tik 4 dienas. Po mėnesio jau leista koją priminti. Reabilitacija truko 1 mėnesį. Jeigu ne ši puiki galimybė, ateityje moters būtų laukusi sąnario protezavimo procedūra.

Gydytojai džiaugiasi sėkmingai susiklosčiusiomis aplinkybėmis. Panašūs metodai galėtų būti taikomi tais atvejais, kai dėl traumos ar kraujotakos sutrikimo susidaro kremzlės atplaišos. Skystas implantas galėtų  būti naudojamas beveik visų artroskopijos operacijų metu sąnario kremzlės defektams užpildyti.

Panašių operacijų, kaip J. Kriptavičienės atveju, galima būtų atlikti beveik šimtą per metus.

Tik nereikia pamiršti, kad būtinos tam tikros indikacijos. Pavyzdžiui, ši metodika netiktų esant lėtiniam procesui, sudilusiai kremzlei. Metodas perspektyvus, bet jo įgyvendinimas daugiausia priklauso nuo mūsų šalies sveikatos sistemos. Kol kas toks gydymo būdas nekompensuojamas.

Gydytojai ortopedai-traumatologai V. Mažutavičius ir Ž. Vitkauskas, galima sakyti, atliko stebuklą – pacientei grąžino gyvenimo džiaugsmą,  remdamiesi savo entuziazmu, žiniomis, profesionalumu ir novatoriška drąsa.

Į viršų