Valdžia niekaip negali nuspręsti, ar reikėtų įteisinti dvigubą pilietybę Lietuvoje. Vietoje to, kol kas pasigirdo tik siūlymas įsteigti Lietuvio paso institutą. Jis pilietybės neturintiems lietuvių kilmės emigrantams taptų pilietybės alternatyva. Pagal pataisas, Lietuvio pasas suteiktų išeiviams beveik visas piliečių turimas teises, išskyrus teisę kandidatuoti rinkimuose ir juose balsuoti.

Šiauliečiai į tokį siūlymą žiūri skeptiškai. Dauguma jų sako, kad problemą reikia spręsti iš esmės ir pagaliau įteisinti dvigubą pilietybę.

Šarūnas: „Nematau prasmės“
– Manau, kad nereikėtų, užtenka tiek lietuvių, kiek turime dabar. Jeigu gimei ir gyveni Lietuvoje, tai ir stenkis dėl savo šalies gerovės, o ne emigruok. Jeigu gyveni vienoje šalyje, tai turėk vieną pilietybę. Nesuprantu tų, kuriems reikia dviejų.

Valerija: „Galbūt reikėtų“
– Nematau jokio skirtumo, širdyje mes vis tiek esame lietuviai, kur bebūtumėme. Bet kuriuo atveju, vis tiek jaučiame ilgesį Lietuvai, savo tautai. Popierius vargu ar ką nors pakeistų. Gaila, kad Seimas šiuo atžvilgiu nieko nenusprendžia, vis kažką svarsto ir jokio konkretaus sprendimo nepriima. Tiek daug Seimo narių, o nieko geriau nepadaro. Mes vis einame atgal, o ne į priekį.

Janina: „Tuomet visiems būtų geriau“
– Jeigu įteisintų dvigubą pilietybę, visiems būtų geriau, visi gautumėme daugiau laisvės. Man antros pilietybės tikrai nereikėtų. Aš esu Lietuvos pilietė ir man čia užtenka visko. Svarbiausia, kad galime laisvai keliauti.

Lena: „Reikėtų“
– Pati šeimoje turiu emigrantų ir norėčiau, kad jie neprarastų Lietuvos pilietybės. Manau, tas įteisinimas duotų naudos, nes žmonės galėtų balsuoti rinkimuose ir tai niekam nepakenktų. Taip pat teisė į dvigubą pilietybę galbūt turėtų įtakos tolimesniam emigrantų vaikų apsisprendimui.

Justina: „Nematau nieko blogo“
– Manęs tai neliečia, bet nematau priežasčių, kodėl dvigubos pilietybės nereikėtų įteisinti. Tai tikrai nėra nieko blogo. Manau, kas išvažinėjo, atvažinėjo – tas ir toliau elgsis taip pat, bet kuriuo atveju niekas iš esmės nepasikeis. Kas čia žino, galbūt jeigu gyvenčiau Amerikoje, pati dvigubos pilietybės prašyčiau.

Arnoldas: „Tai padėtų sportui“
– Manau, kad galėtumėme įteisinti. Tai padėtų sportui, nes mums trūksta kai kurių žaidėjų. Kitose šalyse įmanoma turėti dvigubą pilietybę, todėl ir mes galėtumėme neatsilikti nuo globalizacijos ir įteisinti dvigubą pilietybę. Svarbiausia tai daryti atsakingai. Suteikti pilietybę tik su sąlyga, kad žmogus būtų pragyvenęs kurį laiką šalyje, mokėtų mūsų kalbą, išlaikytų kalbos egzaminą ir būtų pasiekęs laimėjimų sporto, kultūros ar kitoje srityje.

Andrius: „Nereikėtų nutraukti ryšio su išvykusiais“
– Reikia išlaikyti tuos žmones, kurie yra išvykę ir nenutraukti ryšio su jais. Manau, užsieniečiams turėtumėme palengvinti gyvenimo sąlygas Lietuvoje, aišku, su kai kuriomis išimtimis. Pavyzdžiui, į šalį neįleisti tų, kurie šaliai kelia grėsmę ir pan.

Rokas: „Aš pasisakau už“
– Aš pasisakau už dvigubos pilietybės įteisinimą. Tuomet emigrantams būtų paprasčiau. Jie galėtų grįžti į Lietuvą, o mes galėtumėme susigrąžinti išvykusius. Tai būtų labai racionalus sprendimas. Nieko tokio, jeigu ir užsieniečiai gautų Lietuvos pilietybę, galbūt pamatę užsienietiškų pavyzdžių lietuviai taptų tolerantiškesni.

Agnė: „Nesu prieš tai nusiteikusi“
– Gali įteisinti, nes pasaulyje yra daug emigrantų ir jeigu jie priimtų kitą pilietybę, netektų Lietuvos ir tai mums būtų didelis nuostolis. Aišku, tai turbūt nesumažintų emigracijos, ji vis tiek išliktų. Kaip ten bebūtų, aš nesu nusiteikusi prieš dvigubos pilietybės įteisinimą.

Roma: „Norisi galimybės rinktis“
– Labai daug žmonių nori rinktis tokią galimybę ir blogiau nuo to niekam nebus. Štai juk ir Lietuvoje gyvena daug piliečių, kurie nežino savo pareigų ir jų nevykdo. Todėl dėl dvigubos pilietybės įteisinimo aš tikrai nematau nieko baisaus.

Rasa: „Palengvintų teisinius klausimus“
– Manau, kad dvigubos pilietybės įteisinimas emigrantams palengvintų kai kuriuos teisinius klausimus, jiems būtų daug patogiau. Jeigu užsieniečiai turi kažkiek lietuviškų šaknų, jiems Lietuva reikalinga, tai kodėl jiems taip pat nesuteikus Lietuvos pilietybės. Pilietybės bet kas vis tiek neprašytų.

Stefa: „Kitaip Lietuva išsivaikščiotų“
– Žinoma, kad reikėtų, nes labai daug žmonių išvažiuoja į užsienį ir jeigu jie netektų Lietuvos pilietybės, tai kas Lietuvoje beliktų. Tuomet išsivaikščiotų visa Lietuva. Todėl dvigubos pilietybės tikrai reikėtų.

 

Į viršų