Pasaulio orientavimosi sporto čempionatas Latvijoje tęsėsi mišrios sprinto estafetės rungtimi. Lietuvos komanda tarp 33 startavusių šalių buvo 11-a. Gabija Ražaitytė, Algirdas Bartkevičius, Jonas Vytautas Gvildys ir Aušrinė Kutkaitė užfiksavo suminį 1 val. 2 min. 56 sek. laiką.

Poziciją Lietuvos ekipa, lyginant su praėjusiais metais, pagerino ženkliai – pernai Estijoje vykusiame pasaulio čempionate buvo 18-ti. Iš viso kiekvienam komandos nariui reikėjo įveikti po trumpą distanciją: 3,7 km – moterims, o 4,5 km – vyrams. Trasos driekėsi siauromis Rygos centro gatvelėmis ir Agenskalnio parke.

Iš 18-os pozicijos estafetę pradėjusi G. Ražaitytė iš trasos grįžo 11-a, o ilgą laiką bėgo ir su lyderių grupe. Po to estafetę bėgo du Lietuvos vyrai, kuriems pavyko išlaikyti poziciją. Paskutiniu etapu bėgusi A. Kutkaitė buvo pavijusi Estijos orientacininkę, tačiau praleidusi vieną posūkį paleido galimybę pakovoti dėl vietos dešimtuke – grįžo 11-ta.

Čempionų titulus apginti pavyko Švedijos sportininkams. Jau pirmu etapu startavusi viena čempionato favoričių švedė Tove Alexandersson iš etapo grįžo lyderės pozicijoje. Kiti jos komandos nariai Emilis Svenskas, Jonas Leanderssonas ir Karolina Ohlsson pozicijos neužleido iki pat varžybų pabaigos. Suminis nugalėtojų rezultatas buvo 58 min. 27 sek.

Kone visą laiką įkandin bėgusi Šveicarijos ekipa galiausiai finišo liniją kirto 31 sek. po švedų. Elena Roos, Florianas Howaldas, Fabianas Hertneris ir Judita Veider laimėjo sidabro medalius. Viena favoričių laikyta Danijos komanda startavo prastokai – po trečio etapo jų komanda buvo 7-oje pozicijoje. Tačiau paskutiniu etapu išbėgusi asmeninėje sprinto distancijoje čempione tapusi Maja Alm pavijo net keturias varžoves ir antrojo rato dalyje paskutiniuose punktuose link finišo tiesiosios dėl bronzinės prabos medalio į dvikovą stojo su ruse Galina Vinogradova. Tačiau pastarajai nepavyko išvengti orientavimosi klaidos – pasirinkusi kelią pro užtvertą tvorą prarado nemažai laiko, o galutinėje rikiuotėje – dar dvi vietas. Kartu su komanda Rusijos atstovai liko 6-ti. Bronzinį Danijos ketvertą sudarė Amanda Falck Weber, Tue Lassenas, Jakobas Edsenas ir M. Alm.

Ši mišri sprinto estafetė yra viena palankiausių žiūrovinių rungčių, kadangi yra labai dinamiška ir nenuspėjama. Pirmą kartą tokio formato varžybos oficialiai į pasaulio pirmenybių programą buvo įtrauktos 2014-ais metais Italijoje vykusiame čempionate.

Čempionatas keliasi į Siguldą, kur prasidės miško trasos – pirmoji bus vidutinė distancija.

Parengta pagal LOSF

Į viršų