Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai (ŠPPAR) savo narius sukvietė į kasmetinį renginį – generalinę asamblėją. Asamblėjos metu pateikta rūmų ataskaita apie praėjusiais metais nuveiktus darbus, kalbėta apie laukiamus naujus iššūkius. Taip pat verslo klausimais diskutuota su Šiauliuose viešėjusiu Lietuvos Respublikos ūkio ministru Virginijumi Sinkevičiumi.

Išsikėlė naujus tikslus
„Praėjusieji metai buvo turiningi ir iš ankstesnių pirmiausia išsiskiriantys tuo, kad per metus sulaukėme 28 naujų rūmų narių. Tai rodo, kad mūsų verslo bendruomenė auga, o patys rūmai vertinami kaip tinkamai atstovaujantys verslo narių interesams“, – pasiekimais džiaugėsi ŠPPAR prezidentas Vidmantas Japertas.

Anot jo, ne ką mažesnius tikslus bus siekiama įgyvendinti ateityje. Verslininkų atstovas patikino, kad bus ir toliau aktyviai dalyvaujama visai verslininkų bendruomenei svarbiuose nacionaliniuose bei regioniniuose projektuose. Aktyviai prisidedama prie išmanaus Šiaulių regiono vizijos įgyvendinimo.

„Turbūt vienas iš didžiausių šių metų iššūkių bus bandymas užpildyti Baltosios knygos turinį. Nesinorėtų, kad išskyrę Šiaulių regiono specializacijos kryptis iš to nesulauktumėme konkrečios naudos. Todėl mūsų pagrindinis tikslas – Šiaulių regioną paversti išmanios gamybos ir paslaugų centru, užtikrinančiu čia gyvenantiems žmonėms sėkmingas verslo galimybės bei perspektyvas“, – imtis konkrečių veiksmų pažadėjo V. Japertas.

Šiaulių įmonės sulaukė pagyrų
Siekiant išsiaiškinti, ar numatytos Lietuvos regionų specializacijos kryptys ateityje nulems tvarų socialinį ir ekonominį augimą, labai svarbu buvo išgirsti Lietuvos valdžios atstovų nuomonę. Dėl to Šiauliuose ir lankėsi Ūkio ministerijos vadovas V. Sinkevičius.

Ministro vizito metu verslininkai teiravosi, kaip valstybė ruošiasi spręsti žmogiškųjų išteklių trūkumo klausimą. Jiems atsakyta, kad su šia problema susiduria visos Lietuvos verslininkai. Nors regiono įmonės atsiveža darbuotojų iš aplinkinių regionų, tačiau žmonių vis tiek trūksta, o labiausiai stinga kvalifikuotų darbuotojų.

„Šią problemą pirmiausia bandoma spręsti per švietimo sistemą, tik to negana. Pačios verslo bendruomenės turėtų aktyviau bendradarbiauti su švietimo institucijomis“, – kalbėjo V. Sinkevičius.

Verslininkai svarstė, kaip galbūt būtų galima paskatinti regionus mokestinėmis lengvatomis, išsakė susirūpinimą dėl mokestinių įstatymų niuansų. Svarstyta, kaip būtų geriausia pritraukti darbuotojų iš trečiųjų šalių.

Ministras atsakė, kad šių dienų realija tokia, jog nors žmonės emigruoja, juos galėtų sulaikyti geros darbo vietos: „Kiekvieno mero, kiekvieno administracijos vadovo regione užduotis turėtų būti gerai mokamų darbo vietų kūrimas.“

Po diskusijos su ŠPPAR nariais V. Sinkevičius taip pat lankėsi pažangiausiose Šiaulių regiono įmonėse. Domėjosi, kaip joms sekasi, su kokiomis problemomis susiduria. Pasidžiaugė jų sėkminga veikla: „Šiaulių įmonės yra pavyzdys ne tik Lietuvai, bet ir visam Skandinavijos, Baltijos šalių regionui. Džiugu, kad įmonėse diegiamos naujausios technologijos. Šis technologinis atsinaujinimas iš tiesų matomas vertinant įmonių rezultatus.“

Išsamiau apie ūkio ministro vizitą Šiauliuose skaitykite kitos savaitės antradienio dienraščio numeryje.

2018 03 09 11

V. Japertas patikino, kad ŠPPAR toliau sieks ambicingų tikslų.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų