Varškės sūris – skanus ir naudingas maisto produktas, deja, neretai jis pasensta pirmiau, negu spėjame suvalgyti... Toliau šis pasakojimas ir bus apie tai, kaip „reanimuoti“ sūrį. Ir atgaivinti jį ne bet kaip, o kad būtų ne tik skanus, bet ir dar skanesnis negu buvo... Žinoma, šis būdas tinka ir visai šviežiems sūriams, tačiau jie paprastai būna geri ir jokių papildomų manipuliacijų nereikalauja...

Kelias dienas šaldytuve pastovėjusio varškės sūrio paviršių iš visų pusių apvalykite peiliu. Jeigu reikia supjaustykite į kelias dalis.

Po to susiraskite indą arba maistui skirtą plastikinę dėžutę su tokiu paskaičiavimu, kad sūris joje laisvai tilptų. Puiku. Pilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus. Galima ir kitokios rūšies aliejaus, bet  jis neturėtų duoti pašalinio kvapo, kas kalbant apie pieno produktus nėra gerai. 300 gramų sūriui reikia maždaug 3–4 šaukštų aliejaus.

Kitas žingsnelis – į aliejų suberiame prieskonius. Tinka jūsų mėgstami prieskoniai, tokie kaip malti pipirai, karis, Provanso žolelių mišinys, peletrūnai, mėtos, kmynai ir kt. Jeigu esate prisidžiovinę įvairių lietuviškų žolelių dar nuo vasaros – tikrai geras sprendimas šioje situacijoje. Prieskonių negailėkime.

Be viso to, dar įberkime arbatinį šaukštelį druskos ir pusę šaukštelio cukraus. Įspauskime 2–3 skilteles česnako ir gauta košele gerai iš visų pusių aptepkime sūrį. Uždenkime ir leiskime pastovėti bent pusvalandį. Kuo sūrio gabalai didesni, tuo ilgesnio reikia laiko, kad prieskoniai įsigertų.

Tada sūrį perkelkite į kepimo skardą. Supilkite ant viršaus aliejų ir prieskonius, kurie liko dėžutėje ir pašaukite į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę maždaug 30 minučių.

Kepdamas varškės sūris minkštėja ir ima skleisti dangišką aromatą, o kai pakraštėliai parusvėja, ištraukiame iš orkaitės bei leidžiame kiek pravėsti. Skanus ir šiltas, ir atvėsęs. Štai ir viskas. Lietuviškam varškės sūriui suteikėme antrą gyvenimą. Skanaus!

Į viršų