UAB „Busturas“ darbuotojų mitingas po Savivaldybės langais įvyko. Pirmas, bet ne paskutinis, jei žmonės nesulauks nei miesto valdžios, nei savo įmonės vadovų sprendimų. Jei sprendimų nebus, žada net streikuoti. Penki reikalavimai įteikti Savivaldybei. Ar išgirs miesto valdžia savo žmones, kurie dirba Šiauliams? Meras Artūras Visockas mitingą ignoravo – išvyko į šventinius renginius Vilniuje.

Ne robotai, o žmonės
Vakar 11 val. skvere po Savivaldybės langais išsirikiavo apie 50 keleivius autobusais vežančios Savivaldybės bendrovės „Busturas“ darbuotojų. Tų, kuriems tuo metu buvo nedarbo laikas.

Ant mitinguotojų veidų – baltos beveidės kaukės, o ant jų lūpų uždėti raudoni kryžiukai. Plakatuose – įvairūs šūkiai: „Iškovojome nepriklausomybę! Iškovosime orias darbo ir socialines garantijas!“, „Mes ne robotai, mes – žmonės!“, „Be senos busturiečių patirties, nesukursite naujos ateities“ ir pan. Pro skverą pravažiuojantys miesto autobusų vairuotojai palaikė savo kolegas įjungdami garsinį signalą.  

Po neilgos tylos prakalbusi įmonės profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Alma
Steponavičienė paaiškino, kad kaukės simbolizuoja tai, kad „Busturo“ vadovai negirdi žmonių. Žmonės bijo kalbėti, nes išsakius savo nuomonę, nepalankią administracijai, kyla psichologinio spaudimo grėsmė. Jau rašėme, kad įmonės darbuotojai skundėsi prasta įmonės psichosocialine aplinka, socialinio dialogo nebuvimu, prastais darbo santykiais, dideliais darbo krūviais, blogos būklės autobusais, kurie sukelia daug problemų vairuotojams.

„Direktorius keleivių pervežimo patirties neturi. Mes vadinami sovietinėmis atmatomis, nors esame patyrę darbuotojai ir turime daug ką pasakyti ir patarti įmonės vadovui“, – sakė A. Bagdonavičienė.

Kalbėjusius įmonės darbuotojus skaudino tai, kad miesto valdžia jų nepasitenkinimą aiškina negebėjimu prisitaikyti prie naujovių. „Tai kad nėra tų naujovių“, – sakė žmonės.

Tam pritarė ir visuomenininkė Nijolė Malakauskienė, pastebėjusi, kad „Busturas“ – vienintelė įmonė, iš kurios sumokėjus už paslaugą pinigus, negali gauti tinkamos sąskaitos.

Darbuotojai sakė, kad problemos kaupėsi jau ilgiau nei pusmetį ir patys darbuotojai prašė profsąjungos imtis veiksmų. Pakalbinti vairuotojai prisipažino, jog norėjo į aikštę suvažiuoti su autobusais ir uždaryti eismą, tačiau profsąjungos atstovai juos atkalbėjo.

Keleivių saugumas įmonės vadovams nerūpi?
Mitinge darbuotojai piktinosi, kad garažas pilnas remontuojamų autobusų, vairuotojai turi ateiti prieš dvi valandas į darbą ir susirasti nesugedusį autobusą, kad galėtų išvažiuoti į reisą. Jie neturi laiko susipažinti su automobilio techninėmis savybėmis, todėl vežant keleivius sulaukia jų nepasitenkinimo. Už keleivių saugumą atsako vairuotojai, tačiau jų darbui tinkamos sąlygos nesudaromos. Kai kurie vairuotojai kaltinami nemandagiu elgesiu su keleiviais, tačiau, anot kalbėjusiųjų, nebeišlaiko nervai tokios įtampos ir netvarkos.

Žmonės piktinosi, kad įmonės vadovai visiškai nesirūpina, kokie autobusai išrieda į miesto gatves, kokios keleivių pervežimo sąlygos. Informavus generalinį direktorių apie sugedusius autobusus, sulaukta vieno sakinio, kad „visi seni autobusai genda“, tačiau ne sprendimų.

„Gėda!“ – skandavo mitinguotojai.

Juos palaikė ir keleiviai. Šiaulietė pastebėjo, kad jei važiuojant miesto maršrutu kelis kartus reikia persėsti į kitą autobusą, tai į Kuršėnus greičiau galima nuvažiuoti. Autobusai seni: kondicionierių nėra, keleiviai važiuodami dūsta.

Įmonės vairuotojų amžiaus vidurkis – 55 metai. Žmonės sako, kad atėję dirbti jauni vairuotojai įmonėje neužsilaiko. Atlyginimai maži – 500-600 Eur į rankas ir pastaruoju metu ne didėjo, o mažėjo. Jauniems žmonėms netinka grafikai, pagal juos trūksta laiko tiesiog elementariai išsimiegoti, kadangi dalis darbo vyksta naktimis.

Atlyginimai ne didėjo, o sumažėjo
Kaip ir anksčiau kalbintas „Busturo“ generalinis direktorius Vaidas Seirackas buvo žadėjęs, į mitingą išklausyti darbuotojų atvyko, o kartu su juo – ir technikos direktorius Silvas Gedaminskas. Suglumęs generalinis direktorius neslėpė, kad jam stovėti aikštėje ir klausytis žmonių priekaištų yra skaudu, bet pripažino, jog klaidų yra padaryta.

V. Seirackas aiškino, kad atlyginimų kėlimo klausimas bus galutinai išspręstas pasirašius su darbuotojų atstovais kolektyvinę sutartį, kuri jau yra „finišo tiesiojoje“. Liko suderinti tarpmiestinių maršrutų darbuotojų darbo užmokesčio tarifikaciją.

Kad vairuotojų atlyginimai galėjo ir pamažėti, vadovas neneigia. Jis tai aiškina tuo, kad sumažėjo viršvalandžių.

Tarybos narys Gedeminas Vyšniauskas mitinge sakė jaučiasi apgautas, nes politikai šįmet skyrė papildomų lėšų „Busturui“ tam, kad atlyginimai būtų keliami. Profesinė sąjunga priekaištavo generaliniam direktoriui neginant savo žmonių, o pataikaujant miesto valdžiai.

Nebus sprendimų – bus mitingų ar net streikų
Mitinge dalyvavęs Transporto darbuotojų federacijos pirmininkas Algirdas Markevičius perskaitė mitinguotojų iškeltus reikalavimus: atstatydinti „Busturo“ generalinį direktorių V. Seiracką, technikos direktorių S. Gedaminską, Plėtros ir marketingo skyriaus vadovę Rigitą Tijūnaitienę, užtikrinti profesinių sąjungų veiklos garantijas, kolektyvinėje sutartyje nemažinti darbuotojams socialinių garantijų, problemas spręsti nedarant psichologinio spaudimo darbuotojams, užtikrinti tinkamą išleidžiamų į reisus transporto priemonių techninę būklę bei saugias darbo vietas.

A. Markevičius pareiškė, kad darbuotojai nenusileis, jei per savaitę nesulauks jokių sprendimų, ir vėl rinksis į mitingą, o jei prireiks – organizuos streiką ar įsikurs po Savivaldybės langais su palapinėmis.

„Norime išgirsti iš direktoriaus, kad mobingo, psichologinio spaudimo įmonėje nebebus. Ir kad mitingavusiems darbuotojams nereikės pasirašyti raštelių, kad ėjo pro šalį ir netyčia čia atsidūrė“, – kalbėjo federacijos pirmininkas.

Miesto valdžia savo žmonių negirdi
Nors Savivaldybei priklausančios įmonės darbuotojai mitingavo po miesto valdžios langais, su žmonėmis susitikti išėjo visai kitas miesto sritis kuruojantis mero pavaduotojas Justinas Sartauskas. Administracijos direktorius Antanas Bartulis, pareiškęs, kad jis ne Pranskietis (Seimo Pirmininkas – aut.), pas žmones neišėjo. Meras A. Visockas, užuot kalbėjęsis su daugybę miesto įmonės skaudulių keliančiais šiauliečiais, pasirinko kur kas malonesnį užsiėmimą – išvyko į Vilnių švęsti Estijos nepriklausomybės 100-mečio.

Mitingo išvakarėse meras išplatino kreipimąsi į „Busturo“ bendruomenę. „Gerbiu ir vertinu visų jūsų sunkų ir atsakingą darbą. Visada stengiuosi pastebėti ir padėkoti ypač nusipelniusiems žmonėms“, – pradeda meras ir išvardija net du jo apdovanotus autobusų vairuotojus. „Busturo“ bendruomenei primenama, jog miesto Savivaldybė deda didžiules pastangas, kad įmonės situacija būtų nuolat gerinama.

„Svarbūs klausimai nėra sprendžiami mitingų keliu, vietoje to „Busturo“ darbuotojų delegaciją kviečiu konstruktyviam darbiniam susitikimui“, – kviečia A. Visockas.

Įmonės profesinės sąjungos lyderė A. Steponavičienė priminė, kad meras iki mitingo su darbuotojais nesikalbėjo. Kai po nusiųstos žinutės jai paskambino, išvadino profsąjungą šoumenais ir nukreipė klausimus spręsti pas savo pavaduotoją Domą Griškevičių, o vicemeras, pasirodo, šios savaitės pradžioje atostogavo, o nuo vakar susirgo.

Vicemeras J. Sartauskas, paklaustas, kodėl miesto valdžia nevažiuoja į „Busturą“, nesusitinka su žmonėmis, nesikalba su jais, atsakė: „Kai aš buvau meras, važiuodavau ir mitingų nebuvo. Kodėl dabar meras su administracijos direktoriumi nevažiuoja, negaliu pasakyti.“

J. Sartauskas žadėjo inicijuoti, kad valdžios ir įmonės darbuotojų dialogas vyktų ir daugiau į mitingus žmonėms rinktis nereikėtų. Jis pakvietė mitingo atstovus į Savivaldybę pokalbiui, bet mitinguotojai atsisakė.

„Mes jus gerbiame, bet gerbkite ir mus. Atvažiuokite į įmonę, išgerkite mūsų kavos, susitikite su darbuotojais, tada ir pasikalbėsime“, – atsakė Transporto darbuotojų federacijos pirmininkas A. Markevičius.

2018 05 16 16

Generalinis direktorius V. Seirackas nepabijojo pasirodyti mitinge, nors ir buvo sutiktas triukšmingai, ir pažadėjo darbuotojams, kad atslūgus emocijoms situaciją išnagrinės ir sprendimai bus.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2018 05 16 17

Miesto valdžiai atstovavęs kultūrinę miesto sritį kuruojantis vicemeras J. Sartauskas (dešinėje) kvietė Transporto darbuotojų federacijos pirmininką A. Markevičių, įmonės profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkę A. Steponavičienę ir dar kelis atstovus pokalbiui į Savivaldybę, tačiau jie atsisakė ir pakvietė miesto vadovus atvykti į įmonę.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų