18Rugsėjo 22 d., ketvirtadienį, 19 val. Žaliūkių malūnininko sodyboje-muziejuje (Architektų g. 73, Šiauliai) jau vienuoliktą kartą vasariškų švenčių šurmulį vainikuos Rudens lygiadienio šventė. Tądien tikrai puiki proga susiburti – juk minėsime net dvi reikšmingas šventes. Pirmoji – astronominė rudens pradžia, rudens lygiadienis, nuo seno laikytas mistiniu. Antroji – Baltų vienybės diena, žyminti mūsų krašte 1236 m. vykusį Saulės mūšį. Įėjimas nemokamas.

Šiais metais Žaliūkių malūnininko troboje muziejaus lankytojų laukia puiki naujiena ir tikra dovana – „LAV Trio“ koncertas. Malonų pasibuvimą visiems susirinkusiems garantuoja Loreta Sungailienė, Aistė Bružaitė ir Vytautas Pilibavičius – atlikėjai, žinomi daugeliui tradicinės ir netradicinės muzikos mylėtojų. 2020 m. „LAV Trio“ pradėjo savo veiklą, įrašė keletą kūrinių, o nuo 2021 m. trio atlikėjai toliau vysto projektą ir rengia pasirodymus Lietuvos miestuose, dalyvauja LRT televizijos laidų filmavimuose. Modernų, įdomų ir patrauklų ansamblio kuriamos ir atliekamos muzikos skambesį lemia neįprastas, iš pirmo žvilgsnio, rodos, nesuderinamų instrumentų – koncertinių kanklių ir trombono – muzikavimas kartu. Dainų kompozicijas apjungia autentišką ir modernesnį folklorinį dainavimą atspindintis balsas. Išradingos, charakteringos kūrinių aranžuotės, atskirų atlikėjų improvizacijos bei darnus į vientisą muzikinį audinį susiliejantis jų skambėjimas įkūnija dainą, kuri pasiekia kiekvieno klausytojo širdį – tiek jauno, žingeidaus ieškotojo, tiek subrendusio, išrankaus skonio melomano. Rudens lygiadienio ir Baltų vienybės dieną Šiauliuose kolektyvas atliks programą „Ei auga auga“.

Vaikų tuo metu lauks senoviški žaidimai, piemenų duonos kepimas ir kitokios pramogos, o sutemus, kaip ir daugelyje Lietuvos, Latvijos, Gudijos ir kitų pasaulio vietų, prie Žaliūkių vėjo malūno uždegsime baltų vienybės sąšaukos laužą. Ugnis – ženklas, kad esame. Ugnies uždegimas vienu metu – mūsų visų vienybė. Prie laužo vienytis kvies Šiaulių Dainų muzikos mokyklos folkloro ansamblis „Vieversėlis“ (vad. Arūnas Stankus) ir Gegužių progimnazijos folklore ansamblis „Gasužis“ (vad. Rodita Kalinienė ir Arūnas Stankus).

Saulei nusileidus, dėkodami už skalsą, vasaros gėrybes ir gerą šių metų derlių, sudeginsime ir tradicinius Rudens lygiadienio simbolius, nupintus iš šiaudų. Sako, kad senovėje per rudens lygiadienį būtinai aukodavo ožį, nes ožys esąs vaisingumo, derlingumo simbolis. Kaip ir kitose Lietuvos vietose, taip ir Žaliūkių malūnininko sodyboje, šiais metais aukojamas ožys – šiaudinis.

Atliksime ir dar vieną apeigą: pasemsime iš laužo žarijų, ir ugnį, išneštą iš trobos per Kupolines, per vasarą įvairių švenčių metu degusią Žaliūkių malūnininko sodybos laužavietėje, parnešime į trobą ir įkursime krosnį. Ne veltui seniau sakydavo, kad per Kupolines ugnis išeina iš trobos į laukus, o per Rudens lygiadienį iš laukų sugrįžta į trobą.

Tikima, kad šią dieną, netinka būti vienam namuose, todėl kviečiame visus, neabejingus mūsų tautos papročiams, rudens lygiadienio vakarą susiburti Žaliūkių malūnininko sodyboje.

Organizatorius – Šiaulių „Aušros“ muziejus, rėmėjos: Lietuvos kultūros taryba, Šiaulių miesto savivaldybė, informacinis rėmėjas – VšĮ „Šiauliai plius“.

Informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Etnografijos skyriaus vedėja Sigita Milvidienė, tel. (8 41) 21 11 98, el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

19

20

21

 

Į viršų