Net ir šiais skubėjimo laikais, kai tarp sintetinio triukšmo, rėkiančių ryškių reklamų pasimeta darnus paprastumas, nuoširdi tylos akimirka ir buvimo kartu pilnatvė, sielą atgaivina muzika. Ji nuveja šalin blogas nuojautas, nerimą, nuoskaudas. Muzika sušildo mūsų emocijas, pakelia nuotaiką, žadina fantaziją. Džiugu, kad Šiauliuose neišblėso dėmesys muzikuojančiam jaunimui ir tarp keturių šiųmetinių jaunojo menininko stipendininkų yra net du Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos moksleiviai – kanklininkas Modestas Ulberkis ir akordeonininkas Motiejus Dudnikas.

Tęsia vyrišką kankliavimo tradiciją
Jei kas nors dar galvoja, kad kanklėmis grojamos tik paprastos liaudies melodijos, klysta. Ištobulintomis dabartinėmis kanklėmis atliekama labai įvairi muzika: nuo liaudies dainų interpretacijų iki klasikinės ar šiuolaikinės muzikos kompozicijų. Kankles pamėgo ne tik Baltijos šalys, bet ir daugybė klausytojų tolimesniuose kraštuose. Pasak garsios kanklininkės Kristinos Kuprytės, užsieniečiai kanklių muziką priima kaip egzotiką, kaip stebuklą, nes iš mažos dėžės sklinda dieviška muzika – kaip arfos.

Modestą Ulberkį moko Regina Marozienė – kanklininkė, respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatė, Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos direktorė, kanklių mokytoja ekspertė, menotyros mokslų daktarė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos lektorė. Jos teigimu, kankliavimas laikytas ypatinga meditacijos forma, o kanklės – išskirtinai vyrišku instrumentu. Su laiku, stiprėjant tautinėms ambicijoms, lietuvaitė, grojanti kanklėmis, tapo nacionaliniu simboliu. Po II pasaulinio karo kanklėmis groti pradėta mokyti Lietuvos muzikos akademijoje, jos tapo orkestro, ansamblio, solo instrumentais, repertuarą ėmė kurti profesionalūs kompozitoriai. Tačiau kankliuojantis vyras – dabar retenybė.

„Modestas S. Sondeckio menų gimnazijoje mokosi antrus metus. Džiugu, kad jis tęsia vyriško kankliavimo tradiciją ir per palyginti trumpą muzikinį kelią (jo pradžia – Naujosios Akmenės muzikos mokykloje pas kanklių mokytoją metodininkę Loretą Rimkuvienę) Modestas yra tapęs ne vieno prestižinio muzikos konkurso laureatu ir diplomantu. Tai jį labai skatina ir įkvepia, – „Šiaulių naujienoms“ sakė R. Marozienė. – Jis yra smalsus, labai darbštus, užsispyręs gerąja prasme, turintis savo nuomonę, kokį repertuarą nori groti. Mato savo perspektyvą, mato savo, kaip profesionalaus muzikanto, ateitį. Nemažai surengė gražių koncertų, įsimintinų rečitalių Šiauliuose.“

Jaunojo menininko stipendija šiam jaunuoliui paskirta neatsitiktinai. Pernai Modestas tapo nugalėtoju XXI Nacionaliniame Balio Dvariono pianistų ir stygininkų konkurse (Šiaulių ir Panevėžio miestų etapas) ir pelnė apdovanojimą už geriausią Balio Dvariono kūrinio atlikimą bei laureato diplomą Vilniaus etape. 2020–2021 m. kanklininkas Modestas laimėjo prizines vietas daugybėje tarptautinių ir respublikinių konkursų: III respublikiniame konkurse „Šiaurės Lietuvos Kompozitorių dovana lietuvių liaudies instrumentams“ I laipsnio diplomas; I tarptautiniame styginių instrumentų atlikėjų konkurse „String Premium-2021“ (Baltarusija) I laipsnio diplomas; I tarptautiniame vokalinės ir instrumentinės muzikos konkurse „Astana Vision Contest“ (Kazakstanas) Grand Prix; IX tarptautiniame nacionalinių instrumentų atlikėjų konkurse „Art – Dominanta“ (Ukraina) I laipsnio diplomas; V tarptautiniame festivalyje-konkurse „Baltijos regiono daugiastygiai muzikos instrumentai“ (Latvija) Grand Prix; I respublikiniame Vaclovo Paketūro kanklių atlikėjų konkurse (Vilnius) I laipsnio diplomas; I respublikiniame jaunųjų atlikėjų konkurse „VIVA MUSICA 2021“ (Kaunas) Grand Prix.

„Kitais metais Modestas Ulberkis bus abiturientas, ketina studijuoti muziką akademijoje, todėl ruošiasi rimtam padėkos koncertui Chaimo Frenkelio viloje, – apie jaunojo muzikanto planus kalbėjo mokytoja. – Tai bus padėka už paramą, palaikymą. Modestas nori surinkti įdomiausius kūrinius kanklėms, kuriuos galėtų pademonstruoti Šiaulių regiono bei Šiaulių miesto publikai. Tai būtų atsisveikinimo dovana jo dabartinei  mokyklai, Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijai, ir visai Šiaulių miesto ir regiono muzikos bendruomenei. Kanklininkas yra įsitikinęs, kad jo pasirodymai įkvėps ne vieną jaunąjį muziką siekti savo tikslų ir rinktis muzikos profesionalo kelią. Koncertų metu vaikinas sieks edukuoti jaunąjį klausytoją papasakodamas apie savo grojamus kūrinius, apie kankles ir jų istoriją, apie galimybes tobulėti.“

Šachmatai ir akordeonas – neatskiriami
Kitas stipendininkas – šiauliečiams neblogai pažįstamas Motiejus Dudnikas. Akordeono paslapčių jį moko Šiaulių miesto garbės pilietė, Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos akordeono mokytoja ekspertė Marytė Markevičienė.

Pasak pedagogės, meninė aplinka Motiejų supa ne tik gimnazijoje, bet ir šeimoje. Tėvai jį stipriai skatina domėtis muzika, pažinti ją, dalyvauti įvairiuose projektuose. Akordeonas jo mylimiausiu instrumentu tapo ne iš karto. Televizijos laidoje išgirdęs, kaip groja Martynas Levickis, nusprendė: „Turiu groti kaip jis.“ Beliko patekti pas M. Levickio mokytoją. Pavyko.

Bet šachmatų, kuriais domisi nuo šešerių, nenumetė, taip pat sėkmingai varžybose pelno laurus. Pasak M. Markevičienės, šie dalykai vienas kitam netrukdo: mąstymas, būtinas šachmatuose, praverčia muzikoje, o susikaupimas, atidumas reikalingas ir muzikantui, ir šachmatininkui. Svarbu, kad Motiejus žino, į ką nori lygiuotis ir kryptingai to siekia.

Vaikinui Šiaulių miesto jaunojo menininko stipendija skirta už aktyvią koncertinę ir projektinę veiklą bei pasiekimus šalies bei tarptautiniuose konkursuose. Motiejus daugkartinis konkursų laureatas tiek soliniame, tiek ansambliniame muzikavime, paminėsime tik paskutiniuosius: Virtualiame tarptautiniame instrumentinės muzikos konkurse „Golden keys“ (Bulgarija) 1 vieta; International online anniversary festival&National graded solo competition (Didžioji Britanija) 2 vieta; III tarptautiniame bajanistų ir akordeonistų konkurse „Могилевские наигрыши“ (Baltarusija) 1vieta; respublikiniame akordeonistų konkurse „Vilnius 2021“ 1 vieta; XVIII tarptautiniame akordeonistų konkurse „Naujene 2021“ (Latvija) 1 vieta; VIII tarptautiniame konkurse „Les etoiles Sancyberie (Prancūzija) 2 vieta; III tarptautiniame Algirdo Ločerio akordeonininkų konkurse (Biržai) 1 vieta; 46-ajame tarptautiniame konkurse „Pif Castelfidardo“ (Italija) 3 vieta (Virtuoso accordion), 3 vieta (Classical accordion), 5 vieta (World accordion); XXXIX tarptautiniame akordeono muzikos festivalyjes-konkurse „Pärnu akordionimuusika“, (Estija) Grand prix; XXI tarptautiniame akordeonininkų konkurse „Sanok 2021“ (Lenkija) 1 vieta; „Pasaulio Trofėjus“, varjetė kategorija – 5 vieta; atvirame akordeonistų konkurse „Verzunki Prikarpatija“ 2 vieta.

Be to, šiemet Motiejus dalyvavo savo tėčio Romano Dudniko režisuotuose  projektuose:
,,Lietuvos žydų istorijos metai“, „Erlicko eilės akordeono muzikos fone“, ,,Pasikalbėjimai apie Tėvynę pagal Šatrijos Raganą“, ,,Advento vainikas pagal Bruno Ferrero“,  ,,Pasivaikščiojimai Atminų gatve“. Neringos miesto bendruomenei bei svečiams koncertavo pristatant kultūros almanachą ,,Dorė“.

Televizijos žiūrovai ne kartą džiaugėsi Motiejaus grojimu: finalininku tapo TV3 projekte „Lietuvos talentai. Supervaikai“, dalyvavo LRT ,,Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ ,,Įdomiosios pamokos“ laidose. LRT Klipvid. Lt klipų konkursui pateikė savo sukurtą videoklipą, dalyvavo Pasaulio lietuvių akcijoje-LRT projekte ,,O mes vaikai“.
„Motiejus motyvuotas, darbštus, organizuotas, iniciatyvus, kūrybingas. Baigęs gimnaziją planuoja tęsti studijas pagal specialybę aukštojoje mokykloje, – laikraščiui sakė M. Markevičienė. – Jis nori būti reikalingas, groja įvairiose šventėse, mėgaujasi grojimu ir tobulėja.“

Pildosi ir Motiejaus svajonė įsigyti naują akordeoną. Rudenį jis lankėsi Italijos „Pigini“ akordeonų fabrike, instrumentas jau pradėtas gaminti. Jaunasis muzikantas ir jo tėvai dėkingi „Rotary“ klubams ir kitiems geradariams, prisidėjusiems, kad ši svajonė virstų tikrove.  

Kitais metais numatytas labai gražus projektas ,,Muzika, poezija ir teatras. Jonas ir Adolfas Mekai ,,Iš pasakų krašto“, skirtas paminėti rašytojo ir poeto, avangardinio kino kūrėjo ir kino kritiko J. Meko gimimo 100 metų sukaktį.

Kūrybinėje programoje dalyvaus Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos akordeonistas Motiejus Dudnikas ir Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktoriai. Ši programa bus pristatyta ne tik Šiaulių miesto visuomenei, bet ir Šiaulių rajone bei Pakruojo ir Neringos miestuose.

Tuo pat metu Motiejus ir toliau tobulins savo profesinius įgūdžius, ruoš naują repertuarą konkursams ir koncertams, ją atliks soliniuose koncertuose Šiaulių regiono muzikos mokyklose ir miesto bendruomenei įvairiuose renginiuose.

Mokytoja M. Markevičienė džiaugiasi Motiejaus Dudniko tobulėjimu ir kitais savo ugdomais jaunaisiais talentais bei išsakė viltį, kad muzikos pasaulyje sužibės ne viena panašaus lygio asmenybė, kaip jos mokiniai Eglė Bartkevičiūtė, Tadas Motiečius, Martynas Levickis. Tokia yra mokytojos prasmė – džiaugtis mokinių pasiekimais.

2021 12 22 7

Reginos MAROZIENĖS archyvo nuotr. 

Į viršų