Šiaulių miesto savivaldybei paskelbus trečiąjį bendruomenės iniciatyvų, skirtų gyvenamajai aplinkai gerinti, projektų idėjų atrankos konkursą, sulaukta atitinkamo miestiečių susidomėjimo. Darbo grupei peržiūrėjus galutinį projektų sąrašą, idėjų autoriai turėjo galimybę savo projektus pristatyti miesto bendruomenei, o nuo pirmadienio šiauliečiai jau gali rinkti didelės ir mažos vertės projektus, kuriuos Savivaldybė įgyvendins kitais metais.

Siūlo rinktis iš 12 projektų
Mero patarėjas Justinas Švėgžda vykusiame nuotoliniame idėjų Šiauliams pristatyme informavo, kad šiais metais šiauliečiams siūloma rinktis iš 12 projektų: 6 mažos (iki 50 tūkst. eurų) ir 6 didelės (iki 150 tūkst. eurų) vertės. Taip pat šiais metais gyventojams yra pristatoma svarbi naujovė: šįkart bus renkami net du didelės vertės projektai nugalėtojai ir vienas mažos vertės projektas.

J. Švėgžda pasidžiaugė, kad tradicija tampančio konkurso rezultatus jau galima matyti Rėkyvoje, kur ežero pakrantėje esantis tiltas buvo papildytas apžvalgos aikštele, o praėjusiais metais nugalėjęs projektas taip pat yra įgyvendinamas Poilsio gatvėje – ten tvarkomas gatvės kraštovaizdis. Miesto pietinėje dalyje esančiame Dainų parke jau kitais metais atsiras ir didelio gyventojų palaikymo sulaukusi „pump track“ dviračių ir riedučių kalnelių trasa.

„Pristatant ir renkant geriausias bendruomenės iniciatyvas, siekiama įtraukti gyventojus į miesto biudžeto formavimo procesus, kartu skatinti šiauliečių iniciatyvumą, burti gyventojų bendruomenes, gerinti kultūrinę, socialinę ir gyvenamąją aplinką“, – konkurso nauda neabejojo mero patarėjas.

Pasigenda vietos diskgolfui
Pirmąją idėją pateikė Arnas Grigas. Jis pasiūlė įrengti diskgolfo aikštyną Dainų parke. Anot jo, diskgolfas – viena sparčiausiai augančių sporto šakų visame pasaulyje. Žaidimo tikslas – pataikyti diską į krepšį, panaudojant kuo mažiau metimų.

Šiaulietis atkreipė dėmesį, kad pagrindiniai diskgolfo centrai jau yra įsikūrę Vilniuje, Jonavos rajone ir Panevėžyje: „Mums, kaip šiauliečiams, turėtų būti kažkiek skaudu, kad panevėžiečiai šioje sporto šakoje yra labai stipriai išsivystę ir lyderiauja pagal veiklas, organizuojamus turnyrus visoje Lietuvoje. Norėčiau, kad Šiauliai pasivytų Panevėžį ir tuo pačiu netolimoje ateityje jį aplenktų.“

Idėjos autoriaus nuomone, diskgolfas patrauklus tuo, kad sukuriama galimybė tikslingai judėti bet kokio amžiaus žmonėms nuo vaiko iki močiutės. Be to, taip yra skatinimas fizinis aktyvumas bet kuriuo sezono metu. Ką jau bekalbėti apie emocijas stebint, kaip elegantiška trajektorija skrieja tiksliai paleistas diskas ar pataikyti į krepšį iš gerokai toliau nei įprasta.

A. Grigo įsitikinimu, Dainų parkas tam tinkamiausia vieta, nes aplink jį ir pačiame parke įsikūrę įvairiausių sporto veiklų: regbis, tenisas, baseinas, Šiaulių arena, Šiaulių BMX trasa: „Tam, kad pilnai išvystytume šio parko naudingumą sportininkams, manau, būtų tikrai verta įrengti konkurencingą diskgolfo aikštyną. Vietos tikrai užtektų 18 krepšių parkui, kuriame būtų galima rengti tarptautinius turnyrus, galbūt net Lietuvos čempionato ir taurės etapus.“

Nori pastatyti skulptūrą
Liudai Radzevičienei, Gintarui Staškui ir Arnoldui Simėnui kilo idėja pastatyti skulptūrinę kompoziciją, kuri atspindėtų sovietmečio Šiaulių jaunimo dvasinę rezistenciją.

„Mes gimėme, augome, mokėmės čia. Matėme, kaip Šiauliai iš pilko pramonės centro virto spalvingu, savo architektūros, dizaino sprendiniais išsiskiriančiu Lietuvos miestu. Matėme, kaip kūrėsi Šiaulių bulvaras. Atvykę mūsų draugai iš Sovietų sąjungos stebėdavosi drąsiu sprendimu ne tik atiduoti centrinę gatvę pėstiesiems, bet ją padabinti šmaikščiais akcentais, daug detalių tuo metu sukūrė Šiauliuose studijavęs jaunimas. Manome, kad šį bene svarbiausią Šiaulių akcentą – bulvarą privalu saugoti ir dar labiau puošti prasmingomis detalėmis“, – kalbėjo A. Simėnas.
Jo nuomone, drąsiai galima teigti, kad XX a. 6-8 dešimtmečių Vakarų populiarioji muzika buvo tikras impregnantas, sergėjęs tuometinį jaunimą nuo sovietizavimo vandens.

„Manome, kad būtent čia galėtų atsirasti skulptūrinė kompozicija, kaip buvusių kartų dvasinės nepriklausomybės simbolis. Ji simbolizuotų kartą, kurios pasaulėžiūrai daug įtakos turėjo muzika, tapusi skydu nuo suvienodinimo, sovietinimo ir konformizmo“, – pasakojo A. Simėnas.

Šiauliečių nuomone, bulvare galėtų atsirasti skulptūrinė kompozicija kartai, išgyvenusiai sovietmetį. Kompozicijos vizualu galėtų tapti keturių figūrų motyvas su aliuzija į „Bitlus“ (The Beatles) ar kitą revoliucingą grupę.

Neranda saugios vietos pasibuvimui
Skaistė Kairytė kalbėjo apie tai, kaip svarbu sudaryti sąlygas jaunimui saugiai leisti laisvalaikį. Anot jos, visiems būtų į naudą, jeigu atsirastų nemokama, saugi, inovatyvi, jaunimo poreikiams pritaikyta erdvė Šiaulių menų mokyklos atvirame jaunimo centre. Projektu „Bazuokis į centriuką“ siekiama, kad šioje nemokamoje ir visą parą dirbančioje Šiaulių jaunimo centro erdvėje jaunuoliai įgytų teigiamos dalyvavimo patirties.

„Šiaulių miesto centrinėje dalyje jaunuoliai galėtų jaustis saugūs, blaiviai leisti laisvalaikį ir tobulėti neformalioje aplinkoje, čia būtų vykdoma jaunimo nusikalstamumo, priklausomybių ir kt. prevencija, ugdomas jaunuolių sąmoningumas, įtampos valdymo-atsipalaidavimo ir puoselėjimo kompetencijos“, – idėją pristatė S. Kairytė.

Numatoma projekto sąmata – 17 200 eurų. Už šias lėšas būtų pastatytos naujos durys, įrengta durų užrakinimo ir vaizdo stebėjimo sistema, nupirkti baldai, atliekami remonto darbai.

Nerimauja dėl vaikų saugumo
Manto Sindriūno nuomone, būtina kuo skubiau spręsti ir kitą problemą. Jis pastebėjo, kad mokslo metų laikotarpiu Marijampolės–Birutės gatvių sankryžos zonoje ypač rytais ties Medelyno progimnazija yra statomos transporto priemonės. Tėvai, atvežę vaikus į mokyklą, transporto priemones palieka dešinėje Marijampolės gatvės pusėje, todėl Marijampolės gatvėje ties Medelyno progimnazija lieka tik viena laisva eismo juosta, skirta dvipusiam transporto priemonių eismui.

Negana to, pavienės transporto priemonės yra statomos ir kairėje gatvės pusėje, todėl Marijampolės gatvėje susidaro didžiulės spūstys. Tikėtina, kad ties mokykla mokslo metų periodu transporto priemonės yra statomos ir dienos metu bei vakarais, kai mokykloje vyksta renginiai, būreliai.

„Transporto priemonėms yra sudėtinga iš Birutės gatvės įvažiuoti į Marijampolės gatvę. Vaikai yra išleidžiami gatvėje, prie prekybos centro „Tau“, ar tiesiog prie pėsčiųjų perėjos, kas, mano nuomone, nėra saugu“, – pagrindinę problemą akcentavo M. Sindriūnas.

Siekiant apsaugoti vaikus, anot jo, būtų tikslinga įrengti 70 metrų ilgio laikino sustojimo aikštelę Marijampolės gatvėje ties Medelyno progimnazija. Aikštelėje vienu metu galėtų būti iki 28 automobilių, o stovėjimo laikas ribojamas iki 15 min.

„Įgyvendinus projektą ir pamačius naudas, būtų galima realizuoti ir kitose miesto vietose“, – projekto sėkme neabejojo Šiaulių miesto gyventojas.

Siekia pagyvinti Prisikėlimo aikštę
Prisistatyti ir projektų pristatyme sudalyvauti nepanorusi šiaulietė pasiūlė apželdinti Prisikėlimo aikštėje esanti betono ekraną. Kadangi moteris neturi specifinių žinių, kaip tai galėtų atrodyti, jai pagelbėjo Vytenis Rudokas.

Architektas apgailestavo, kad pritrūkus lėšų, teko atsisakyti kelių aikštę galėjusių pagyvinti idėjų. Nepaisant to, tą būtų galima padaryti dabar, jeigu šiauliečiai balsuotų būtent už šią idėją.

V. Rudoko aiškinimu, pirmiausia prie renginių aikštės fontano galėtų atsirasti laiptų suolai. Uždėjus medinius ar plastikinius elementus, nebereikėtų sėdėti ant šalto pagrindo.

Aikštės ekrano statinio apžvalgos aikštelėje matyti nesutvarkytas betono paviršius, čia yra angų, skylių elektrai atvesti ir pan. Tam paslėpti čia galėtų atsirasti iš lakšto išlankstytas porankis, ant kurio būtų pateikta tam tikra informacija, pavyzdžiui, nuotrauka, parodanti, kaip aikštė atrodė praėjusio amžiaus pradžioje ir atitinkamai tekstas apie tai.

Taip pat šalia ekrano, kairės sienos pusėje, galėtų atsirasti kažkoks meninis akcentas, o iš kitos ekrano sienos pusės – informacija apie miestą arba žemėlapis ir stendas. Arba čia iš augalų būtų galima sukurti fragmentinius epizodus, grafiškas kompozicijas. Tam reikėtų tik rasti žemyn krentančius augalus, kurie derėtų su šia betonine siena.

Nori įveiklinti Lieporių parką
Edmundas Scavinskas pasiūlė įveiklinti Lieporių parką bendruomenės poreikiams. Kaip sakė šiaulietis, projekto metu planuojamas parko atnaujinimas leistų parko erdvėmis naudotis visus metus. Tam reikalingi nauji pėsčiųjų takeliai, kurie sujungtų skirtingas parko erdves ir įėjimus į parką. Taip pat siūloma, kad parke atsirastų Šiaulių olimpiečių „Olimpinės mylios bėgimo takas“. Šia erdve galėtų naudotis tiek švietimo įstaigos, tiek sportą propaguojantys asmenys, o žiemą tai galėtų tapti slidinėjimo taku.

E. Scavinsko nuomone, būtų tikslinga atnaujinti ir Lieporių parke esantį dirbtinį vandens telkinį: išvalyti nuo šiukšlių, atnaujinti apaugusius krantus, kiek įmanoma išvalyti dugną ir pagilinti. Prisidedant prie ugdymo įstaigų įveiklinimo, taip pat siūloma įrengti keletą lauko klasių parko atvirose erdvėse, kurios esant poreikiui transformuotųsi į amfiteatrą, organizuojant įvairius renginius, su sėdimosiomis vietomis.

Trūksta augintiniams tinkamų vietų
Galina Beniušienė mano, kad Lieporių parkas galėtų tapti saugia žmonių su augintiniais laisvalaikio zona. Ji siūlo atnaujinti dabar ten esančią šunų vedžiojimo aikštelę. Projekto metu esamas aptvaras būtų atnaujinamas taip, kad taptų viso miesto akcentu, estetiška, funkcionalia ir saugia erdve, kurioje augintiniai galėtų išsilakstyti, ramiai tyrinėti aplinką, landžioti tuneliais, laipioti kalneliais, o augintinių šeimininkai galėtų ramiai be streso bendrauti su savo augintiniais ir bendraminčiais, sportuoti kartu su keturkojais, nesibaiminant, kad jų šuo gali pabėgti ar išgąsdinti kitus parko lankytojus.
„Tikslas būtų – moderni, saugi, apšviesta šunų vedžiojimo aikštelė, tokia, kokia iš esmės turėtų būti kiekviename didesniame parke“, – akcentavo G. Beniušienė.

Jos įsitikinimu, aktyviems šunims nepakanka vien tik pasivaikščiojimų prisegtiems prie pavadėlio. Augintiniams būtina išsilakstyti, išsikrauti, tyrinėti aplinką ir bendrauti su kitais šuniukais, tam ir pasitarnautų atnaujinta aikštelė.

Svajoja apie „Skate“ parką
Mindaugas Saldukas norėtų, kad Lieporių parke atsirastų „Skate“ parkas: „Esu riedučių entuziastas, todėl puikiai matau, kokia yra situacija ir kaip reikalingas geras riedlenčių parkas Šiauliuose. Idėjos įgyvendinimui pasirinktas Lieporių parkas, nes čia patogi vieta ir yra daug laisvos vietos, parkas apsuptas gyvenamojo rajono, šalia mokymo įstaigos, tad yra daug jaunimo.“

Anot jo, rekreacinė sporto erdvė būtų skirta suteikti saugias sąlygas ekstremaliam sportui bei efektyviam jo išnaudojimui. Pradžiai buvo galvota apie betoninį parką, bet įvertinus planuojamą sumą, pasirinktos medžio ir faneros karkaso rampos. Tai reiškia, kad taip bus galima įrengti daug didesnę erdvę, ją užpildant įvairiais elementais. Šiauliečių aiškinimu, šiame parke laiką galėtų leisti visi sportininkai: riedučių, paspirtukų, riedlenčių, BMX dviračių gerbėjai.

Liūdina nesutvarkyti kiemai
Artūras Akimovas pasiūlė įgyvendinti projektą „Arčiau tavęs“. Anot jo, būtų šaunu, jeigu miesto bendrąsias erdves pavyktų pritaikyti pagal ten gyvenančių, besilankančių žmonių poreikius. Prisidėti prie to, kad žmonės keistų prie jų gyvenamųjų vietų esančias bendrąsias erdves taip, kaip jiems norisi ir leidžiama pagal įstatymus. Projekto įgyvendinimo vieta galėtų būti bet kuri Šiaulių miesto bendroji erdvė. Konkrečiai šiuo atveju, idėjos autorius siūlo įrengti vaikų žaidimų, tinklinio ir futbolo aikšteles bei mažosios architektūros elementus Aido g. 25 kieme. Įrengti naują taką Žuvininkų gatvėje nuo Vilniaus g. iki Šeduvos g.

Siekia įprasminti profesoriaus atminimą
Šiaulių Stasio Šalkauskio gimnazijos bendruomenė norėtų, kad Šiauliuose būtų įprasmintos S. Šalkauskio idėjos. Jų nuomone, būtų šaunu, jeigu S. Šalkauskio gatvėje pavyktų įrengti interaktyvius informacinius stendus, atspindinčius keturias profesoriaus įvardijamas visuminio ugdymo sritis, apimančias fizinį, protinį, dvasinį ir kūrybinį lavinimą. Leidžiantis gatve link S. Šalkauskio kapo, dar būtų galima pasodinti simbolinę obelį, gatvėje pastatyti šviestuvus, su atspindėtomis S. Šalkauskio mintimis, o trinkelėse aplink medžius, galėtų atsirasti jo tekstai.

Gimnazijos bendruomenė turi ir kitą idėją. Šalia gimnazijos siūlo pastatyti elektros energiją gaminantį dviratį, „uždegantį“ S. Šalkauskio tekstus. Taip būtų iš tiesų moderniai įamžintas ne tik Šiauliams, bet ir visai Lietuvai reikšmingo žmogaus atminimas.

Ne visur jaučiasi saugiai
Paskutinė apie savo idėją išsamiau papasakojo Izolda Žagrakalienė. Ji pasiūlė sutvarkyti senosios miesto dalies Žaliūkių rajono pietinio pakraščio dalį, nuo Vijolės upės prieigų su krantinėmis nuo perėjos iki perėjos ir žaliąją zoną link gyvenamųjų namų pritaikyti kūrybinių veiklų edukacijoms bei menininkų objektų ekspozicijoms gamtoje. Ji apgailestavo, kad šiuo metu ši teritorija yra apleista ir pavirtusi tarsi į negyvenamą oazę. Saugumo neprideda ir ten po žeme išvedžiotas komunikacijų tinklas ir aplink Vijolės upės pusių esančios aukštos elektros įtampos linijos.

„Mūsų tikslas ten viską pakeisti iš esmės ir tą vietą paversti į estetišką, edukacinę, ekspozicinę, etišką, ekologišką erdvę“, – kalbėjo šiaulietė.

 

Į viršų