Šiaulių apskrityje sergamumo COVID-19 ligos situacija nežymiai kinta. Aukščiausias sergamumas išlieka Akmenės rajono savivaldybėje, mažiausias – Šiaulių rajono savivaldybėje. Kitose Šiaulių apskrities administracinėse teritorijose sergamumas yra mažesnis už vidutinį šalies sergamumo lygį.

Vėl daugėja protrūkių
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento vadovė Simona Abromavičienė informavo, kad Lietuvos vidurkis sumažėjo nuo 996 iki 869 naujų atvejų per 14 dienų, tenkančių 100 tūkst. gyventojų. Šiaulių miesto savivaldybėje šis vidurkis taip pat sumažėjo ir siekia 718, Šiaulių rajone – 534, Joniškio rajone – 727, Kelmės rajone – 640, Pakruojo rajone – 713, Radviliškio rajone – 584, Akmenės rajone – 965.

Praėjusią savaitę registruoti 9 įvežtiniai atvejai: po vieną iš Ispanijos, Italijos, Švedijos, Norvegijos ir Egipto, po du iš Vokietijos ir Airijos. Dažniausiai užsikrečiama šeimoje arba užsikrėtimo priežastys nėra žinomos, taip pat asmenys suserga ugdymo ir sveikatos priežiūros įstaigose.

Iš viso šiuo metu Šiaulių regione registruojami 67 aktyvūs protrūkiai. Pagal epidemiologinių tyrimų duomenų analizę, didžioji dalis protrūkių yra susiję su ugdymo įstaigomis. Taip pat protrūkiai registruoti asmens sveikatos priežiūros įstaigose, kultūros įstaigose, gamybos įmonėse.

Per praėjusią savaitę regione registruoti 43 nauji protrūkiai: daugiausia Šiaulių mieste – 18. Didžioji dalis jų yra siejami su ugdymo įstaigose registruotais protrūkiais. Taip pat nemažas protrūkių skaičius registruotas Šiaulių rajono savivaldybėje – 9. Protrūkiai siejami su 7 ugdymo įstaigomis, gamybos įmone ir žemės ūkio bendrove.

Ragina skiepytis
Vienintelis rajonas, kuriame per praėjusią savaitę nebuvo registruota protrūkių, susijusių su ugdymo įstaigomis – Joniškio rajonas, kituose rajonuose registruota po vieną ar du protrūkius, susijusius su ugdymo įstaigomis.
Tenka apgailestauti, kad susirgusių vaikų dalis vėl šiek tiek auga, praėjusią savaitę vaikai sudarė 21,9 proc. visų sergančiųjų. Dažniausiai serga 7-14 metų amžiaus vaikai.

Departamento vadovės teigimu, situaciją sunkina vis dar manantys, kad persirgti COVID-19 liga yra paprasčiau negu vakcinuotis: „Iš tiesų norėčiau tai paneigti, nes įrodyta, kad vakcinos gelbsti žmones, aišku, taip pat būtina laikytis visų saugumo reikalavimų. Šiai dienai viena pagrindinių priemonių – vakcinacija, turime užpildyti šią spragą, taip pat fizinio atstumo laikymasis, medicininių kaukių dėvėjimas, nebūtinų kontaktų vengimas, masinių susibūrimų vengimas, rankų higiena, čiaudėjimo ir kosėjimo kultūra, patalpų vedinimas ir ventiliacija. Visos šitos kompleksinės priemonės veikdamos kartu iš tiesų mažina viruso plitimą visuomenėje ir šiandien turint informacijos apie naują koronaviruso atmainą, labai ragintumėme visus gyventojus imtis visų įmanomų priemonių tam, kad apsaugoti save ir savo artimuosius.“

Įtampos nejaučia
Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovė Česlova Špūrienė pranešė, kad kol kas dėl naujos viruso atmainos ligoninė įtampos nejaučia: „Atmaina nauja, tik praėjusią savaitę pasirodžiusi, todėl mes laukiame žinių iš atsakingų institucijų. Kol kas žinome, kad ji nėra tokia piktybiška, kaip Delta, todėl kokių nors specialių pasiruošimų dėl to nevyksta.“

Anot jos, koronavirusu sergančių pacientų skaičius sumažėjo iki 48, reanimacijoje gydomi 8 žmonės (iš jų – tik vienas skiepytas), penkių būklė – kritinė. Per savaitgalį nuo COVID-19 mirė 3 žmonės, visi buvo neskiepyti.

Moters ir vaiko klinikoje gydomi 3 koronavirusu susirgę vaikai, vienas – reanimacijoje. Ligoninės vadovė informavo, kad paauglio, kuris prieš keletą savaičių buvo skubiai pervežtas gydyti į Santaros klinikas, būklė ir toliau lieka sunki, plaučiai nefunkcionuoja, bet gydytojai pastebi ir gerų ženklų. Gydymui gali prireikti daug laiko ir kantrybės.

Regione iš viso gydomi 126 COVID-19 pacientai (21 skiepytas), taigi yra užimta kiek daugiau nei 51 proc. lovų. Reanimacijos palatose yra 12 pacientų (2 iš jų skiepyti).

Sumažėjus pacientų reanimacijoje, į operacines grįžo dalis gydytojų, taigi Respublikinėje Šiaulių ligoninėje vėl ims augti planinių chirurginių operacijų skaičius.

Kreipiasi mero vardu
Šiaulių miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Viktorija Palčiauskienė pasidžiaugė, kad skiepijimo tempas nemažėja. Iš viso jau yra paskiepyta 65,7 proc. Šiaulių miesto gyventojų. Iš jų pilnai – 54,5 proc., dalinai – 2,6 proc., trečiąja doze – 8,5 proc.

Kaip sakė skyriaus vedėja, pirmąja vakcinos doze aktyviausiai skiepijasi 12-15 metų vaikai, o trečiąja – vyresnio ir darbingo amžiaus asmenys.

Per praėjusią savaitę paskiepyta 3 470 šiauliečių. Tai yra 800 daugiau, lyginant su užpraėjusia savaite. Pilnai pasiskiepijo 609, dalinai – 247 asmenys. Didžiausias pokytis matomas tarp besiskiepijančių trečiąja vakcinos doze. Iš viso praėjusią savaitę sustiprinamąja vakcinos doze pasiskiepijo 2 613 Šiaulių miesto gyventojų.

Pašnekovė patikino, kad galimybės pasiskiepyti sudarytos visiems, o laisvų vietų tikrai yra. Registruotis vakcinai galima trumpuoju telefonu 1808 arba užpildyti registracijos formą koronastop.lt. puslapyje. Esant reikalui, pasikonsultuoti dėl skiepijimo galima savo sveikatos priežiūros įstaigose. Senjorai, kuriems dėl amžiaus ar ligos sudėtinga atvykti skiepytis, gali telefonu 1863 išsikviesti skiepijimo komandą į namus.  

„Mero vardu norėčiau atkreipti dėmesį, kad nors sergamumas Šiaulių mieste COVID-19 liga yra mažėjantis ir vienas mažiausių tarp didžiųjų šalies miestų, tačiau tiek naujų atvejų skaičius per dieną, tiek pats sergamumo rodiklis išlieka labai aukštas, todėl ir toliau turėtumėme elgtis labai atsakingai, laikytis visų būtinųjų sąlygų, taip pat vienos pagrindinių priemonių, tai yra, skiepijimo. Kviečiame nerizikuoti nei savo, nei artimųjų sveikata ir pasiskiepyti pirmąją ir atitinkamai sustiprinamąją doze, nes tikrai vakcinos nauda yra didesnė nei galima jos žala. Elkimės atsakingai ir būkime sveiki“, – išlikti sąmoningiems ragino V. Palčiauskienė.

Nebeatliks antigenų tyrimų
Taip pat ji priminė, kad iki gruodžio 18 d. šiauliečiams sudaryta galimybė be išankstinės registracijos skiepytis trečiąja vakcinos doze prekybos centre „Akropolis“. Pasiskiepyti galima kiekvieną penktadienį nuo 16 iki 19 val. ir šeštadieniais nuo 10 iki 13 val.

Pagal teisės aktus visi pilnamečiai gyventojai gali revakcinuotis trimis vakcinomis: „Comirnaty“ (gam. „BioNTech ir Pfizer“) arba „Janssen“ (gam. „Janssen Pharmaceutica NV“) sustiprinančioji dozė skiriama, praėjus keturiems mėnesiams po pilnos vakcinacijos, „Spikevax“ (gam. „Moderna“) – po šešių mėnesių.

Sustiprinančioji „Janssen“ vakcinos dozė gali būti skiriama tik tiems gyventojams, kurie pirmą kartą pasiskiepijo būtent šia vakcina. „Comirnaty“ arba „Spikevax“ sustiprinančioji dozė skiriama gyventojams, vakcinuotiems bet kuria iš keturių Lietuvoje naudojamų vakcinų nuo COVID-19 ligos. „Vaxzevria“ vakcina nebus naudojama revakcinacijai.

Jei revakcinacijai skiriama „Spikevax“ vakcina, vadovaujantis gamintojo ir Europos vaistų agentūros (EVA) rekomendacijomis, imuniteto sustiprinimui bus suleidžiama pusė įprastos šios vakcinos dozės.

Sveikatos skyriaus vedėjos žiniomis, per dvi dienas prekybos centre „Akropolis“ trečiąja vakcinos doze buvo paskiepyta per 70 asmenų. Daugiausiai skiepijosi vyresnio amžiaus žmonės.

Mobiliajame COVID-19 patikros punkte iš viso buvo atlikta 3 500 tyrimų. Tiek antigenų, tiek PGR tyrimų atlikta po 200 daugiau, lyginant su užpraėjusia savaite. Iš 1 500 atliktų PGR tyrimų teigiamų atsakymų dalis sudarė 25,9 proc.

V. Palčiauskienė priminė, kad nuo gruodžio 1 d. mobiliajame COVID-19 patikros punkte nebebus atliekami profilaktiniai antigenų tyrimai, liks tik PGR tyrimai.

Į viršų