Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai kartu su Lietuvos inžinerijos ir technologijų pramonės asociacija (LINPRA) pakvietė įmonių vadovus, žmogiškųjų išteklių specialistus puodelio rytinės kavos į pirmąjį Lietuvoje įkurtą Šiaulių STEAM centrą, įsikūrusį Vilniaus universiteto Šiaulių akademijoje ir atsinaujinusį Šiaulių jaunųjų technikų centrą. Apie tai praneša VU ŠA.

Renginyje buvo diskutuota, kaip užtikrinti tvarų ir efektyvų STEAM įgūdžių ugdymą, kaip į šį procesą galėtų įsitraukti ir prisidėti verslas. Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Vytis Lembutis renginio atidarymo metu pažymėjo, jog verslas, kuriam labai trūksta talentingų, kūrybingų ir kvalifikuotų specialistų, turėtų priartėti prie ugdymo ir švietimo įstaigų, nes būtent mokykliniame amžiuje mokiniai renkasi savo tolesnę profesiją, kelią, į kurį pasuks po mokyklos baigimo. Pasak V. Lembučio, STEAM centrai, nors ir steigiami pavėluotai, turėtų ženkliai prisidėti prie gamtamokslinio ir inžinerinio ugdymo, sudominti jaunus žmones pažintine ir tyrimine veikla.

VU Šiaulių akademijos docentė ir STEAM centro direktorė dr. Violeta Šlekienė svečiams papasakojo apie Šiaulių STEAM centro paskirtį ir veiklą, pristatė partnerių tinklą. Renginio dalyviai buvo supažindinti su STEAM ugdymui skirtomis laboratorijomis, erdvėmis ir galimybėmis plėtoti gamtamokslinio ugdymo procesą.

Lietuvos inžinerijos ir technologijų pramonės asociacijos direktorius Darius Lasionis apžvelgė šalies inžinerijos ir technologijų pramonės sektorių, pristatė jo potencialą, skaitmeninimo, robotizacijos ir atomatizacijos svarbą gamybinėse įmonėse, kuriose, tikėtina, ateityje darbo vietas užims išmani, STEAM mokslais besidominti jaunoji karta. Pranešėjas atkreipė dėmesį, jog STEAM centrai turėtų būti prieinami kuo platesniam mokinių ratui, kad čia būtų sudaromos sąlygos dirbti pačia naujausia įranga.

Šiaulių jaunųjų technikų centro, kuris yra įsikūręs tame pačiame pastate, direktorius Roman Šarpanov papasakojo apie moksleivių techninės kūrybos ugdymą ir centre teikiamas galimybes.

Abiejų šių įstaigų paskirtis – skatinti vaikų ir jaunimo domėjimąsi STEAM profesijomis ir karjeros galimybėmis yra itin reikšminga pramonės sektoriaus poreikiams.

Į viršų