„Už  savo įdomias, prasmingas pensininkės dienas esu dėkinga Šiaulių miesto bibliotekininkėms. Skaityti mėgstu iš jaunų dienų. Ir pati parašinėju kartais, tik nelabai drįstu kam nors parodyti. O dėkinga už tai, kad išmokė naudotis kompiuteriu. Tas daiktas ir mokesčius padeda susimokėti eilėse negaištant, ir kokių nors  prekių įsigyti. Patogumas nesvietiškas, –  sako garbaus amžiaus šiaulietė Eleonora. –  O kai bendraamžės dūsavo karantino metu uždarytos, be anūkų apkabinimo paliktos, –  aš visai malonią draugiją radau.“  

Pažinčių svetainė – kaip loterija
Iš pradžių moteris nedrįso atsidaryti internetinės pažinčių svetainės. Tačiau bibliotekininkė Vaidutė nuramino, kad šitaip susipažinti šiais laikais – jokia sensacija ir jokia gėda. Tik pamokė, į kokius laiškus nepatartina atsakinėti.

„O ir pati ne pirštu penėta, didesnę dalį gyvenimo prekyboje dirbau, visokių dalykų mačiusi. Banko kodų tikrai iš manęs neišpeši – sukčių iš tolo užuodžiu“, –  linksmai kalbėjo Eleonora. Moteris našlauja jau 20 metų, vaikai po užsienius išsisklaidę, o ji savo namelio apleisti nenori – nebus kur vaikams, anūkams sugrįžti. Tik sodui vyriškos rankos stinga, gal net ne rankų, o rūpestingo šeimininkiško žvilgsnio, o jai – peties pasiremti. Metai juk žemyn ritasi.

Parašė, savo tikrą nuotrauką įdėjo, ne tokią, kur prieš 20 metų daryta, paatviravo, kad sena, vieniša, bet ne kvaila. Korona persirgusi ir paskiepyta – todėl gyvybei nepavojinga. Sulaukė bent penkių  laiškų.

„Vienas keikė savo buvusią žmoną, dejavo apgautas esąs, nelaimingas. Kitas gyrėsi didele pensija ir gražiu namu, kvietė atvažiuoti į Kauną, kad pamatyčiau. Trečias gąsdino, kad dabar nuo skiepų mirsiu pati ir visa mano giminė... Atrašiau tam, kuris atsiliepė paprastai, kad „nešpietna“ atrodau, klausė, kokią televizijos laidą mėgstu ir pasiguodė, kad ilgisi savo mirusios žmonos“, – tęsia istoriją šiaulietė.  

Susirašinėjo tris savaites, šio bei to paklausinėdami vienas kito. Vyras  pamokė, kaip obelaites išgenėti, kaip orchidėjas persodinti. Moteris pamokė, kaip dėšrą garuose išvirti, kad nesusproginėtų, skonio neprarastų. O užvakar susitiko Ch. Frenkelio vilos rožyne. Pasirodo, vyriškis gyvena visai netoli, mėgsta gėles, domisi istorija... Moteris gudriai mirkteli: „Savaitgalį važiuosime į klasikinės muzikos koncertą. Nekantrauju pamatyti, užsnūs vidury koncerto, ar ne...“

Pasak jos, kai kurios kaimynės nebekviečia kavos išgerti, apšneka už akių, nes į internetines pažintis žiūri skeptiškai. „Šaiposi, kad  po mėnesio paaiškės, jog mano „internetinis“ gyvena su pačia ir dar su penkiomis susirašinėja. Kaip bus, tebūnie, o mano dienos šviesesnės šiuo metu, – prisipažįsta Eleonora. – Kaip ant sparnų skraidau, negi būsiu antrą puselę radusi?“

Psichologas pritaria ir pataria
Kas metai nuolatinių interneto vartotojų skaičius auga. Socialiniuose tinkluose daugėja patarimų, kaip saugiai bendrauti online, kad patirtume kuo mažiau nusivylimų.

Psichologas dr. Gediminas Navaitis portale medicina.lt teigia, kad šiais laikais daugybė žmonių interneto padedami  sukuria tvirtus bei sveikus santykius. Pasak jo, dažnai vyresniems žmonėms nebelieka kitos galimybės susipažinti, nes bendradarbiai jau vedę, bendradarbės ištekėjusios, o jaunimo mėgstami klubai ir barai nebėra patraukli laisvalaikio praleidimo ir pažinčių vieta. Be to, karantinas, pandemijos suvaržymai dar labiau susiaurino galimybes su kuo nors susipažinti.  Lieka internetas – lengvai prieinamas, nebrangus susipažinimo būdas, kuriam nereikia ypatingai ruoštis bei skirti daug laiko.

Vis dėlto neretai pažinčių svetainėse registruojasi žmonės, kurie tebegyvena santuokoje arba turi užmezgę ilgalaikius santykius, o tikina esantys laisvi. Pasitaiko ir tokių, kurie bando pasipelnyti iš meilės ieškančiųjų. Tyrimai rodo, kad minėtų svetainių lankytojai meluoja apie savo svorį, darbą, finansinę gerovę, beveik pusė neteisingai nurodo ir amžių.
Aišku, santykiai online susiję su tam tikra rizika, negalime patikrinti, kodėl vienas ar kitas žmogus užsiregistravo pažinčių svetainėje, nesame tikri, ar galime tikėti jo (jos)  žodžiais. Vieni ieško meilužių, kiti gal tenori pasitikrinti, ar tebėra patrauklūs.

„Galite sutikti grubių žmonių, nevertinančių nuoširdumo, padorumo santykiuose. Vieni ką tik išsiskyrė su partneriu ir dabar „tyrinėja rinką“, kai kas tai daro verčiamas draugų ar artimųjų. Tokie žmonės gali būti emociškai nepasiruošę santykiams. Bus ir tokių, kurie tvirtins ieškantys viso gyvenimo meilės, tačiau iš tikrųjų nemokės ar nenorės kurti ilgalaikių santykių, paremtų atvirumu ir artumu, – įspėja dr. G. Navaitis. – Svarbu stebėti, kaip žmogus reaguoja į nuomonių skirtumus, į kritiką, kaip atsiliepia apie kitus žmones. Bendravimo sėkmė didele dalimi priklauso nuo humoro jausmo.“

Esame linkę tikėtis geriausio, tačiau galime nusivilti, jeigu paaiškės, kad žmogui, kuriuo pasitikėjome, buvome tik atsarginis variantas. Bet tokių dalykų pasitaiko ir ne virtualiai susipažinus.

Greižtai atmeskime tuos, kas pažintį pradėjo melu – apie savo amžių, šeimyninę padėtį. Paskui „vieną smulkmeną“ vilksis visa melų grandinė. Sužinokite, kokie pomėgiai gali jus sieti, kokių galbūt negalėtumėte pakęsti. Iš karto nusistatykite ribas, kiek atvirumo, kiek artumo galite leisti, kad nesijaustumėte įskaudintas (-a). Tas, kuris jums reikalingas iš tikrųjų, bus sąžiningas ir atviras, gerbs jūsų nuomonę bei pažiūras. Todėl nenuolaidžiaukite. Jei pašnekovui su jumis arba jums su pašnekovu neįdomu – tai ne jūsų žmogus. Negaiškite laiko.

Internetas – veiksmingas, bet ne vienintelis būdas susipažinti. Nebijokite vieni eiti į kiną, jums įdomias paskaitas ar kursus. Sau skirtąjį ar skirtąją galima sutikti ir parduotuvėje, ir sporto klube, ir net gatvėje. Elkitės su kitais taip, kaip norėtumėte, kad su jumis elgtųsi. Ir tikrovėje, ir virtualioje erdvėje. Nuoširdumas yra patraukliausias asmenybės bruožas, bet tai nereiškia, kad jau pirmame laiške pažersime savo seksualines fantazijas.

„Pažintys virtualioje erdvėje – ne silpnų nervų turėtojams, – teigia psichologas. – Nepaisant visų pastangų, nusivylimų ir nuoskaudų bus. Nebauskite savęs už tai.“

Vis dėlto interneto pažinčių svetainė – puiki vieta susipažinti ir maloniai pabendrauti, o sužinoti svarbesnes galimo draugo gyvenimo aplinkybes, jo požiūrį bei pajusti, ar užsimezga šiltesnis jausmas, daug sėkmingiau pavyks realiame pasimatyme.

Į viršų