Pagal COVID-19 sergamumą, Šiaulių miestas yra trečiojoje vietoje po Klaipėdos miesto ir rajono. Tai, kad miesto ligoninės lovos sparčiai pildosi, patvirtina ir medikai. Negana to, sulaukiama vis sunkiau sergančių ligonių, o norinčių skiepytis vis mažėja.

Ruošiamasi blogiausiam
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento vadovės Simonos Abromavičienės teigimu, sergamumo COVID-19 liga situacija Šiaulių regione ir toliau prastėja. Aukščiausiu sergamumu išsiskiria Šiaulių miestas, Joniškio rajonas ir Akmenės rajonas.

Praėjusią savaitę registruoti 8 įvežtiniai atvejai: 2 iš Egipto, 1 iš Suomijos, 3 iš Ispanijos, 1 Ukrainos, 1 iš Turkijos. Dažniausiai užsikrečiama šeimoje arba jų užsikrėtimo priežastys nėra žinomos, taip pat asmenys suserga renginiuose, ugdymo ir sveikatos priežiūros įstaigose.

Iš viso šiai dienai Šiaulių regione registruojami 138 aktyvūs protrūkiai. Per praėjusią savaitę registruoti 73 nauji protrūkiai. Pagal epidemiologinių tyrimų duomenų analizę, didžioji dalis protrūkių yra susiję su ugdymo įstaigomis. Taip pat protrūkiai registruoti asmens sveikatos priežiūros įstaigose ir gamybos įmonėse.

„Kadangi situacija labai įtempta, raginame visus gyventojus atsisakyti nebūtinų viešnagių, stengtis turėti kuo mažiau kontaktų“, – ragino S. Abromavičienė.

Didesnio sąmoningumo ji paprašė ir iš su sergančiaisiais kontaktą turėjusių asmenų: „Nors teisės aktai nesudaro prievolės po kontakto izoliuotis persirgusiems ir vakcinuotiems asmenims, ragintume ir imunizuotus asmenis 10 dienų po kontakto sekti savo sveikatą, o trečią dieną atlikti PGR tyrimą.“

Departamento vadovė taip pat sakė nerimaujanti dėl šiuo metu organizuojamų renginių: „Norėtumėme atkreipti dėmesį, kad renginiuose būtina ir privalu laikytis visų saugumo reikalavimų. Esant tokiam sergamumui, reikėtų labai rimtai pagalvoti, ar tikrai būtina vykti į tokius masinius renginius, o renginių organizatorių prašome užtikrinti visas būtinas saugumo reikalavimų laikymosi priemones.“

Lovos sparčiai pildosi
Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovė Česlova Špūrienė pranešė, kad kovidiniuose skyriuose gydomi 86 pacientai, o Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje – 20 žmonių. Du reanimuojami pacientai yra kritinės būklės, 6 taikoma vazopresorių terapija, 10 taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Per penktadienį-sekmadienį reanimacijoje mirė 9 pacientai, iš jų vienas buvo pasiskiepijęs. Iš viso nuo COVID-19 ligoninėje per savaitgalį mirė 13 žmonių. Jų amžius yra 58-78 metai.

Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikoje gydomi 2 COVID-19 liga sergantys vaikai ir viena gimdyvė su kūdikiu. Į vaikų reanimaciją dėl šios ligos patekusių nėra.

Respublikinė Šiaulių ligoninė šiuo metu turi apie 108 vietas COVID-19 sergantiems pacientams ir 29 reanimacijos lovas. Iš ligoninės darbuotojų šiuo metu serga vienas gydytojas ir 9 slaugytojos.

Kaip sakė Č. Špūrienė, dėl prastėjančios situacijos nuo spalio 19 d. Respublikinėje Šiaulių ligoninėje ribojamas ligonių lankymas. Bus galima lankyti tik kritinės būklės pacientus ir vaikus iki 14 metų.

Anot jos, gydant koronavirusu užsikrėtusius ligonius daug prisideda Plungės, Mažeikių ir Telšių ligoninės, tuo tarpu su aplinkinių rajonų ligoninėmis sunkiau sekasi sutarti dėl didesnio jų įsitraukimo.

Besiskiepijančių mažėja
Šiaulių miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Viktorija Palčiauskienė informavo, kad paskiepytų gyventojų dalis pasiekė 61,9 proc. Bendras imunizuotų gyventojų skaičius siekia 69,5 proc. Praėjusią savaitę skiepijimo tempas toliau lėtėjo, buvo paskiepyta apie 1 600 asmenų, iš jų pirmąja vakcinos doze paskiepyti 743 asmenys. Antrąja doze pasiskiepijo 503 asmenys, trečiąja – 324.

Kaip ir planuota, nuo spalio 30 d. bus uždaromas Šiaulių vakcinavimo centras Šiaulių arenoje. Jau dabar šiauliečiai be registracijos kviečiami pasiskiepyti Šiaulių centro poliklinikoje ir Dainų pirminės sveikatos priežiūros centre. Nuo lapkričio, tikimasi, kad pasiskiepyti šiauliečiai galės savo šeimos gydytojo įstaigose. Pasiskiepyti galima ir „Gintarinėje“ vaistinėje prie Centrinio turgaus.

Registruotis skiepui galima 1808 arba artimieji gali užpildyti registracijos formą koronastop.lt puslapyje. Šiauliečiai senjorai gali būti paskiepyti ir namuose, mobiliosios komandos iškvietimui galima registruotis numeriu 1863. Šiuo metu yra galimybė pasiskiepyti visomis keturiomis ES patvirtintomis vakcinomis.

Šiaulių mobiliajame patikros punkte per praėjusią savaitę atlikta daugiau nei 4 600 tyrimų. Beveik pusė tyrimų atliekama simptomų turintiems, kita pusė – profilaktiškai sveikatą besitikrinantiems. PGR testų dalis praėjusią savaitę sudarė 36,4 proc. Punktas dirbo visomis dienomis nuo 8 iki 21 val.

Miesto mokyklose šiek tiek išaugo periodiškai testuotis sutikimą gavusių vaikų skaičius. Šiuo metu vienam testavimui reikia apie 10 tūkst. testų.

Įvertino iniciatyvą
Vykusioje spaudos konferencijoje Šiaulių miesto mero patarėjas Justinas Švėgžda pateikė ir šiek tiek linksmesnę informaciją. Pasirodo, kartu su Vilniaus universitetu bei Vilniaus universiteto Šiaulių akademija įgyvendinta pagalbos abiturientams iniciatyva „Šiauliai auga“ tapo prestižinių Europos politikos inovacijų apdovanojimų finalininke.

Iniciatyva „Šiauliai auga“, suteikusi profesionalią ir nemokamą korepetitorių pagalbą visiems Šiaulių regiono abiturientams prieš brandos egzaminų sesiją, buvo įvertinta 1 032 komisijos narių iš visos Europos kaip vienas iš dešimties inovatyviausių šių metų švietimo projektų žemyne.

Apdovanojimų ceremonija vyks sausio 13 d. – jos metu ir paaiškės, ar iniciatyva „Šiauliai auga“ bus pripažinta inovatyviausia 2021 metų Europos švietimo politikos iniciatyva.

Tikisi geranoriškumo
Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Birutės karininkų šeimų moterų sąjungos Šiaulių draugijos pirmininkė Sabina Statkuvienė informavo, kad spalio 23-25 dienomis Lietuvoje jau šeštą kartą vyks pagarbos / paramos mirusiems Lietuvos kariams renginys „In Memoriam“. Pagarbos / paramos bėgimą organizuoja Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Birutės karininkų šeimų moterų sąjunga kartu su Lietuvos kariuomene bei ją remiančiomis organizacijomis.

2015 metų rugsėjo mėnesį maratono metu mirė jaunas Lietuvos karininkas – majoras Vytautas Burokas. Mintis prisiminti mirusįjį pagarbos bėgimu virto dideliu atminimo renginiu, pagerbiančiu visus per metus įvairiomis aplinkybėmis mirusius ar žuvusius Lietuvos kariuomenės karius. Kartu vykdoma labdaros akcija, kurios metu paaukotos lėšos perduodamos mirusių karių šeimoms ir artimiesiems.

„Šiais metais, saugodami vieni kitų sveikatą dėl epidemiologinės situacijos, negalime susitikti visi kartu kaip įprastai didžiajame bėgime Vilniaus Vingio parke, todėl kviečiame visus dalyvauti virtualiame bėgime, nesvarbu kur būtume – Lietuvoje ar užsienyje, prisiminti ir pagerbti per anksti išėjusius Lietuvos karius atskirai bei auka paremti jų šeimas. Spalio 23-25 dienomis bėkite savarankiškai 1, 3, 6 kilometrus arba savo pasirinktą distanciją vienas ar su šeima, draugais bei kaimynais, įkelkite nuotrauką į socialinius tinklus su grotažyme #InMemoriam ir būkite mintimis su tais, kurie buvo pasiryžę paaukoti savo gyvenimus už kiekvieną iš mūsų“, – kvietė S. Statkuvienė.

Paaukoti galite pervesdami savo auką į LDK Birutės karininkų šeimų moterų sąjungos banko sąskaitą Nr. LT36 7300 0100 0246 9222 (mokėjimo paskirtyje nurodykite „Parama kario šeimai“) arba skambindami trumpuoju numeriu 1484 (auka – 2 eurai).

Visos jūsų aukos bus skirtos šiais metais mirusių karių artimiesiems.

Į viršų