Sergančiųjų koronavirusu skaičius auga. Iš didmiesčių Šiaulius lenkia tik Klaipėda. Itin prasta situacija yra ir Joniškio rajone. Nepaisant to, norinčių pasiskiepyti mažėja, todėl planuojama uždaryti Šiaulių arenoje esantį vakcinavimo centrą.

Prašo supratingumo
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento vadovės Simonos Abromavičienės teigimu, sergamumo COVID-19 liga situacija Šiaulių regione ir toliau prastėja. Aukščiausiu sergamumu išsiskiria Joniškio rajonas, Šiaulių miestas ir Akmenės rajonas.

Praėjusią savaitę registruoti 3 įvežtiniai atvejai: 2 iš Egipto, 1 iš Suomijos. Dažniausiai užsikrečiama šeimoje arba jų užsikrėtimo priežastys nėra žinomos, taip pat asmenys suserga ugdymo ir sveikatos priežiūros įstaigose.

Iš viso šiai dienai Šiaulių regione registruojami 108 aktyvūs protrūkiai. Per praėjusią savaitę registruoti 63 nauji protrūkiai. Pagal epidemiologinių tyrimų duomenų analizę, didžioji dalis protrūkių yra susiję su ugdymo įstaigomis. Taip pat protrūkiai registruoti asmens sveikatos priežiūros įstaigose ir gamybos įmonėse.

Akivaizdu, kad situacija darosi vis sudėtingesnė, todėl prašoma jau užsikrėtusių asmenų supratingumo, teikiant informacija NVSC.

„Kviečiame pildyti internetu atvejo anketą, tai labai pagreitintų epidemiologinį tyrimą, mūsų specialistai su šiais žmonėmis susisiektų nebent patikslinti trūkstamos informacijos. Tai labai svarbu, operatyviai reaguodami galėtumėme pristabdyti ligos plitimą. Norėtųsi daugiau sąmoningumo paprašyti ir su sergančiais kontaktą turėjusių asmenų. Nors teisės aktai nesudaro prievolės po kontakto izoliuotis persirgusiems ir vakcinuotiems asmenims, ragintume ir imunizuotus asmenis 10 dienų po kontakto sekti savo sveikatą, o trečią dieną atlikti PGR tyrimą, nes vakcinuoti asmenys taip pat serga“, – kalbėjo S. Abromavičienė.

Didina lovų skaičių
Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovė Česlova Špūrienė pranešė, kad kovidiniuose skyriuose gydomi 78 pacientai, o reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje – 16 žmonių. 8 taikoma vazopresorių terapija, kitiems 8 taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Suskaičiavus ir kituose padaliniuose COVID-19 sergančius pacientus, susidaro dar didesnis skaičius – 104. Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikoje gydomi 4 COVID-19 liga sergantys vaikai. Į vaikų reanimaciją dėl šios ligos patekusių nėra.

Praėjusį savaitgalį nuo COVID-19 mirė 3 pacientai, jų amžius buvo 72-74 metai. Vienas buvo neskiepytas, antras – turėjo vieną dozę, trečiasis – paskiepytas abiem dozėmis.

Ligoninė toliau plečia COVID-19 lovų skaičių, dabar jų turi jau 95. Šią savaitę baigia įrengti dar vieną skyrių su 24 lovomis. Kalbasi su Mažeikių ir Telšių ligoninėmis dėl galimo didesnio jų įsitraukimo gydant koronavirusu užsikrėtusius ligonius.

Ligoninė šiek tiek yra apribojusi didžiąsias chirurgines operacijas, kitos paslaugos teikiamos įprastai.

Uždarys vakcinavimo centrą
Šiaulių miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Viktorija Palčiauskienė informavo, kad ir toliau stebima skiepijimo tempo lėtėjimo tendencija. Iš viso praėjusią savaitę buvo paskiepyti 1 635 asmenys, iš jų pirmąją vakcinos doze – 706. Paskiepytų gyventojų dalis pasiekė 61,3 proc.

Atsižvelgiant į mažėjantį besiskiepijančių asmenų skaičių, numatoma pereiti prie vakcinacijos tik sveikatos priežiūros įstaigose. Nuo spalio 30 d. Šiaulių vakcinavimo centrą Šiaulių arenoje numatoma uždaryti.

Šiuo metu nuo COVID-19 ligos pasiskiepyti galima Šiaulių centro poliklinikoje, Dainų pirminės sveikatos priežiūros centre ir laboratorijoje „Rezus“.  Artimiausiu metu ims skiepyti ir „Senojo bokšto“ klinika, Lyros šeimos centras, Tilžės g. bendrosios praktikos gydytojo kabinetas.

„Tikimės, kad per spalio mėnesį bus pradėta skiepyti ir kitose asmens sveikatos priežiūros įstaigose. Šiauliečiai, atvykę pas šeimos ar kitą gydytoją, galės gauti ir vakciną nuo COVID-19. Labai raginčiau skiepytis vyresnės kartos žmones, primenu, kad registruotis skiepui galima telefonu 1808 arba artimieji gali užpildyti registracijos formą koronastop.lt puslapyje. Šiauliečiai senjorai gali būti paskiepyti ir namuose, mobiliosios komandos iškvietimui galima registruotis numeriu 1863. Šiuo metu yra galimybė pasiskiepyti visomis keturiomis ES patvirtintomis vakcinomis“, – sakė V. Palčiauskienė.

Šiaulių mobilaus punkto darbo apimtys išlieka panašios. Per praėjusią savaitę atlikta daugiau nei 4 500 tyrimų. Beveik pusė tyrimų atliekama simptomų turintiems, kita pusė – profilaktiškai sveikatą besitikrinantiems. PGR testų teigiamų atsakymų dalis praėjusią savaitę sudarė 35 proc. Punktas dirbo visomis dienomis nuo 8 iki 21 val.

Ragina rūpintis aplinkiniais
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis pasidžiaugė, kad testuoti savo vaikus mokyklose leidžia jau daugiau tėvų. Dabar testuojamų mokinių skaičius paaugo nuo 7 000 iki 8 600.

„Sveikindami šią tendenciją, labai prašome tėvelių, kurie dar nedavė sutikimo, peržiūrėti tą situaciją. Tai, kad iš 13 tūkst. vaikų testuojasi apie 9 tūkst. – yra gerai, bet toli gražu, tai dar ne tas testavimo lygis, kuris galėtų vykti mūsų Šiaulių miesto mokyklose“, – akcentavo A. Bartulis.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad ko ne didžiausias gyventojų mirtingumas yra 75+ amžiaus grupėje, todėl artimųjų prašė paraginti ar padrąsinti savo artimuosius skiepytis. Jei senjoras kategoriškai nesutinka skiepytis, jo nuomone, tokį žmogų reikėtų pasaugoti, kontaktuoti tik būtinais atvejais ir imantis visų įmanomų priemonių užtikrinant jo saugumą.

„Jeigu savo šeimoje, giminėje turite senjorų ir jie nepasiskiepiję, norime paprašyti vengti tiesioginio jų tiesioginio lankymo. Saugokime savo senelius, dar kartą paraginkime juos skiepytis“, – supratingumo prašė administracijos direktorius.

Aktyviau sekti savo imuniteto būklę jis paragino ir kitus šiauliečius. A. Bartulio pastebėjimu, anksčiau pasiskiepijusiems antikūnų kiekis natūraliai gali mažėti, todėl apsauga nuo COVID-19 silpnėja: „Saugesnį buvimą bendruomenėje galima užtikrinti pasirinkus trečiąją sustiprinamąją vakcinos dozę, todėl skiepykimės, laikykimės ir būkime sveiki.“

Imsis atnaujinimo
Vykusios spaudos konferencijos metu aptarta ir kita, linksmesnė tema. Kaip sakė A. Bartulis, pasirašius sutartį su bendrove „Šiaulių plentas“ bus pradėtas Zubovų parko (vadinamo Didždvariu) atnaujinimas. Tam numatyta 1,4 mln. eurų suma.

Projektas bus vykdomas etapais, juos užbaigiant per 10 mėnesių. Parke bus regeneruojama pirminio angliško stiliaus parko takų sistema su pabrėžta Kaštonų alėja. Pagal atliktus dendrologinius tyrimus, parko teritorija bus retinama – šalinami 137 vnt. medžių, paliekant vertingus medžius.

Pirmajame projekto etape bus ardomos visos senos dangos, tvoros, grunto takeliai. Įrengiamos istoriniams parkams būdingos smulkaus žvyro dangos, įrėmintos skaldyto granito trinkelėmis, takai, formuojami visžalių ir žydinčių augalų masyvai, sodinamos dekoratyvinių krūmų grupės.

Iš viso numatyta pasodinti 117 vnt. medžių ir krūmų, 14 vnt. kaštonų, pasodinti 443 kv. m gėlynų, įrengti 4,2 ha gazonų, pasodinti 1 170 vnt. skroblų.

Numatyta įrengti mažosios architektūros elementus – suolelius, dviračių stovus, apšvietimą, automobilių stovėjimo aikštelę šalia Lukauskio g., įrengti paviršinių lietaus nuotekų sistemą, vaizdo stebėjimo kameras.

Kitame projekto etape bus tvarkomos Aušros skulptūros prieigos: nukertamas 1 medis, pasodinama 624 vnt. krūmų, įrengiami gėlynai, pastatomi mažosios architektūros elementai.

„Parkas gražiai įsilies į atnaujintą Aušros alėją, Kaštonų alėją, Vilniaus, g. bulvarą ir po 10 mėnesių šiauliečiai galės pasidžiaugti dar viena sutvarkyta miesto erdve“, – kalbėjo A. Bartulis.

Į viršų