Išgirsti šnekant ukrainietiškai Šiauliuose – jokia naujiena. Apie 10 tūkst. ukrainiečių yra deklaravę gyvenamąją vietą mūsų mieste. Ir ukrainiečių bendrija – asociacija „Karpatai“ pradėjo burti tautiečius vieni pirmųjų Lietuvoje, o ukrainietiškų valgių gali pasmaguriauti kavinėje ,,Škvarka“.

Jurii Chahovets, UAB „Promfactor Baltic“ direktorius, vadovauti šiai įmonei, gaminančiai žemos įtampos elektros įrangą, atvyko iš Ukrainos prieš penkerius metus. Su šeima įsikūrė Šiauliuose, mokosi lietuvių kalbos ir jaučiasi čia beveik savas, pelnė kolegų pagarbą, spėjo rasti draugų. Nors gimtinės ilgisi, bet Šiauliuose su šeima patogu ir saugu gyventi. Tikisi „lizdą susukti“ ilgam.

Atvyko iš Kryvyj Riho, susiviliojęs karjeros galimybe
Kryvyi Rihas (liet. „Kreivasis iškyšulys“ arba „Kreivas ragas“) yra vidurio Ukrainos pramoninis miestas, įsikūręs Dnepropetrovsko srityje, prie Inguleco ir Saksahanės upių santakos. Tai – stambus transporto, kalnakasybos, geležies rūdos gavybos, plieno gamybos centras. Jurii Chahovets teigimu, jo gimtajame mieste gyventi gal net pavojingiau nei Černobilyje, nes oras labai užterštas, sveikatai nepalankus. Ekologinė situacija, pasak jo, blogiausia Ukrainoje.

Fabrikas savo veiklą Šiauliuose pradėjo prieš 20 metų, dirbama sėkmingai, nes jau 2013 m. buvo apdovanotas sidabro medaliu. Jurii Chahovets, pagal specialybę inžinierius mechanikas, Kryvyj Rih dirbo „Promfactor“ įmonės technikos direktoriaus pavaduotoju, bet norėjosi augimo ir didesnio atlyginimo.

Vadovauti nedideliam elektrotechnikos gamybos filialui Šiauliuose pasirodė patrauklu. Jurijus pasakoja, kad pasirašęs sutartį dirbti Šiauliuose apie mūsų miestą neturėjo nė menkiausio supratimo, todėl 2017 m. atvyko vienas – apsižiūrėti, įsikurti. Dabar jau priprato, nebenorėtų kitur išvažiuoti. ,,Nematau priežasčių, kurios verstų kelti sparnus“, – sako šypsodamasis.

Paklaustas, kodėl vadovai pasirinko Šiaulius, o ne kokį nors didesnį Lietuvos miestą, tiesmukiško atsakymo Jurijus neturi. Gal dėl to, kad geografinė padėtis patogi, susisiekimas geras: Vilnius, Ryga, Talinas ranka pasiekiami, oro uostas vietoje, be to, darbo jėga žymiai pigesnė nei Vilniuje. Tiesa, šiuo metu veikia  filialai Tbilisyje ir Krokuvoje, įkurti atsižvelgus į augančią žemos įtampos įrenginių paklausą. Taigi „Promfactor“ įmonių grupė tiekia produkciją Ukrainai, Lietuvai, Latvijai, Estijai, Lenkijai, Gruzijai, Rumunijai ir Moldovai.

Šiauliuose dirbančiam „Promfactor Baltic“ vadovui tenka atsakomybė pažangia produkcija aprūpinti Baltijos šalis, Lenkiją. Šiauliuose gaminama  žemos įtampos elektros įranga, automatiniai elektros jungikliai, vyksta produkto surinkimas ir testavimas laboratorijoje.

„Šiuo metu kolektyvas nedidelis – tik 10 žmonių, bet esame stipri, darbšti  komanda, – sako direktorius Jurii Chahovets. – Ne tik tarpusavy dirbame draugiškai. Plėtojame pagarbius verslo santykius su klientais, palaikome ryšius su kitų filialų vadovais.“

Šiauliuose jauku, o gatvės – tuščios
Jurijaus žmona Hanna nebuvo sužavėta tokia permaina – kraustytis į nepažįstamą šalį, mažai girdėtą nedidelį miestą. Bet apsiprato, sėkmingai darbuojasi vienoje transporto kompanijoje.

Kai atvyko į Šiaulius, dukrelė Daria buvo pirmokė. Pirmi metai „Santarvės“ gimnazijoje buvo nelabai lengvi, bet supratingi mokytojai padėjo pramokti lietuvių kalbos. Dabar ji – penktokė – visai neprastai kalba lietuviškai, bent jau geriau už tėtį ir mamą. Žinoma, ji pasiilgsta senelių, likusių Kryvyj Rihe, norėtų juos aplankyti.

O mažoji dukrelė Vera – tikra šiaulietė. Gimė šiame mieste ir jau lanko vaikų darželį. Apskritai, vaikai labai greitai adaptuojasi, jokio vargo.

Jurii Chahovets darbo reikalais tenka bendrauti įvairiai – rusiškai, angliškai, lietuviškai. Džiaugiasi vis geriau suprantąs lietuviškai, nors kalbėti dar šiek tiek nedrąsu. Neseniai išlaikė pirmosios kategorijos lietuvių kalbos egzaminą, sako, buvęs visai nesudėtingas.

Jurijus prasitaria, kad dėl kalbos kartais pasitaiko nemalonių situacijų. Bet tai greičiau išimtis nei taisyklė. Kai kurie žmonės išgirdę kalbant rusiškai parodo aiškų priešiškumą, tačiau sužinoję, kad jis – ukrainietis, iš karto pasikeičia, net pagalbą siūlo. Dažniausiai žmonės čia tolerantiški. Tik jei rusų nemėgsta, kodėl keikiasi rusiškai – nesuprantama.

Šeima gyvena centre, nuomoja butą, nes savo įsigyti dar nėra galimybių. Gal ateity. Šiauliai – palyginti nedidelis miestas, bet įdomiai leisti laisvalaikį yra kur. Vien sporto klubų kokia daugybė. Jurii Chahovets džiaugiasi bendryste teniso klube. Nors dalyvių amžiaus vidurkis apie 50, puikiai sutaria, nes bendra veikla, pomėgis vienija.

Žmona dar pomėgiui laiko neranda, jį sugeria kasdienė šeimos rutina. Mėgsta visi drauge pakeliauti, susipažinti su miestu, su apylinkėmis, Kauną, Klaipėdą, Vilnių, Rygą ar kitus miestus aplankyti.

„Manau, kad darbo reikalais nemažai miestų ir miestelių apvažiavau, Lietuvą šiek tiek pažįstu, bet įdomių vietų vis dar surandame, – atvirai šneka Jurii Chahovets. – Pailsėti prie jūros Hannai mielesnė Jūrmala, o man labiau Palangoje patinka.“

Į tėviškę grįžti pandemijos metu sudėtinga, dažnai keičiasi tvarkos, skirtingi reikalavimai. Svečių iš Ukrainos irgi nedažnai sulaukia. Kai tėvai ar draugai atvyksta, Jurijus stengiasi jiems ką nors įdomesnio parodyti.

Draugus ypač nustebino tuščias bulvaras Šiauliuose: taip išdailinta viskas, o žmonės kur? „Galvoju, kad šiauliečiai turi galimybių pailsėti ten, kur jiems įdomu, miela, nesėdi visi namuose užsidarę“, – svarsto vyras. Pasak jo, Ukrainoje įprasta, kad vakarais gatvės pilnos žmonių, šurmulio. Tik jos ne taip gražiai sutvarkytos, duobėtos. „Nekalbu apie Kijevą – ten visai kitas gyvenimas, kitos kainos ir tvarka kita. Tarsi valstybė valstybėje“, – sako Jurii Chahovets.

Kiekvienas ieško, kur geriau. „Manau, kad Šiauliai yra būtent tai, ko reikia jaunai šeimai: nedidelis gražus miestas, viskas labai arti, lengvai pasiekiama, patogu“, – pripažįsta J. Chahovets. Be to, ir su ukrainiečių bendrija bei jos vadovu bendravardžiu Jurijum Yanchiyuk ryšius palaiko, susitinka neretai. Renginiuose ne visada pavyksta dalyvauti, bet saviškių gyvenimu domisi.

Norėtųsi, kad ir Ukrainoje gyvenimas šviesėtų
,,Lietuviai ir ukrainiečiai turi nemažai bendro: mentalitetas, bendra šalių istorija, – sako Jurii Chahovets. – Ir emigracija mūsų šeimas išskaido taip pat, kaip ir jūsų. Ukrainoje iš bedarbio pašalpos nepragyvensi, todėl nemažai į Lietuvą vairuotojų ir statybininkų atvažiuoja, nes jų čia reikia daug. Panašiai kaip lietuviai vyksta į Angliją ar Norvegiją. Kiekvienam norisi geresnio atlyginimo, norisi gyventi geriau – tai normalu.“

Pasak Jurii Chahovets, jis – irgi savotiškas emigrantas. Jam norisi labiau suprasti mūsų šalies kultūrą, nemažai sužino lietuvių kalbos kursuose. Jis teigia, kad kelių šimtmečių istoriniai ryšiai mūsų tautas suartino, nesmato, kad Lietuvos santykiai su Ukraina  gerokai šiltesni nei kitų Baltijos šalių. Džiugu, kad lietuviai visapusiškai palaiko ukrainiečius, ypač kai prasidėjo karas.

„Ukrainoje kol kas gyvenimo lygis gerokai žemesnis nei Lietuvoje, – apgailestauja Jurii Chahovets. – Atlyginimai maži, įsigalėjusi korupcija visose srityse. Be kyšio jokio reikalo nesutvarkysi.“ Jo teigimu, Lietuvoje žmonės labiau laikosi įstatymų, valdininkai, tikrinančios institucijos bendrauja pagarbiau, skaidriau. Paprasčiau valstybinėje įstaigoje konsultaciją gauti, mokesčių inspekcijoje dažnai gali reikalus internetu sutvarkyti.

J. Chahovets pastebi, kad lietuviai dejuoja, kaip čia blogai, esą Vokietijoje ar kitur žymiai geriau. Lietuvoje skundžiamasi biurokratija ar teisėsauga, o Jurijus tikina, kad Ukrainoje pamatytų, kas iš tikrųjų vyksta, kai visa valdininkija korumpuota.

,,Mano šeima patyrė, kad Lietuvoje ir sveikatos, ir švietimo sistema veikia žymiai geriau nei mano gimtinėje, – pasakoja Jurii Chahovets. – Pas gydytoją ne tik nebaisu eiti, nustebino medikų atidumas, paslaugų kokybė. Pas mus irgi medicina nemokama, o iš tikrųjų – be pinigų net nesirodyk. Tiesa, privačiose klinikose dantis taisyti geriau apsimoka Ukrainoje. Kokybė tokia pat, o kainos gerokai mažesnės nei Lietuvoje.”

J. Chahovets tiki, kad Ukrainos piliečių gerovė priklauso nuo reformų progreso, rinkos ekonomikos veikimo, teisės viršenybės. ,,Esu linkęs mąstyti pozityviai, kada nors pavyks įveikti korupciją,  įgyvendinti reikiamas reformas. Į tėvynę traukia dėl patriotinių jausmų, norisi, kad gimtinė vystytųsi, klestėtų. Bet mano šeimai socialiniu aspektu čia geriau ir saugiau, – pripažįsta pašnekovas. – Baisus skausmas, kai žinai, kad bet kurią akimirką tavo tautiečiai gali žūti, gyvenant nesibaigiančio karo fone. Kas galėjo pagalvoti, kad su rusais teks mums kariauti? Esame dėkingi Lietuvai už paramą nuo Rusijos ir separatistų nukentėjusiems rytų Ukrainos regionams.“

Laikas eina ir versle turi labai greitai suktis, keičiasi technologijos, poreikiai, turi prisitaikyti.

,,Promfactor Baltic“ vadovas neslepia, kad būna sunkumų, nusivylimo: ,,Kai dirbi ne gimtinėje, net ir mažytės kliūtys skaudžiau veikia. Bet visi sunkumai įveikiami. Smagu suvokti, kad šiuolaikiniame pasaulyje niekas nestovi vietoje, ir pokyčiai tampa nauja norma, todėl nuolatos mokomės, tobulėjame ir stengiamės būti geriausi. Ir darbe, ir šeimos kasdienybėje.“

2021 10 08 5

Įmonė Šiauliuose įsikūrė 2012-aisiais, o po metų – apdovanota sidabro medaliu.
Autorės nuotr.

2021 10 08 3

Direktorius Jurii Chahovets savo kabinete.
Autorės nuotr.

2021 10 08 8

Gamybos technologijos nuolat tobulinamos.
Asmeninio archyvo nuotr.

2021 10 08 11

Tenisas su bendraminčiais – puikus poilsis.
Asmeninio archyvo nuotr.

Į viršų