Šiauliečiai labai laukia, kada pagaliau bus baigti statybos darbai Šiaulių bulvare. Deja, panašu, kad šiais metais pilno vaizdo dar nepavyks susidaryti dėl užstrigusios fontano „Trys paukščiai“ renovacijos. Šiaulių miesto savivaldybės administracijai „koją pakišo“ paskutinės akimirkos noras fontaną ne šiaip patvarkyti, bet visiškai atnaujinti ir nesusipratimai su Viešųjų pirkimų tarnyba.

Jaučiasi suglumę
Praėjusią savaitę Šiaulių miesto savivaldybės administracija sulaukė Viešųjų pirkimų tarnybos išvados, kurioje rašoma, kad organizuojant fontano įrengimo darbų pirkimą buvo netinkamai pasirinktas pirkimo būdas. Dėl to administracijai, kaip perkančiajai organizacijai, siūloma nutraukti pirkimo procedūrą ir per 21 dieną informuoti apie priimtą sprendimą.

Tam, kad susidarytų aiškesnis vaizdas, Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis priminė viso to priešistorę. Kaip žinia, šių metų liepos 1 d. miesto Taryba priėmė sprendimą pakeisti fontano sprendinius, kurie buvo pradiniame projekte, ir fontaną padaryti prestižiškesnį.

„Tarybai priėmus tokį sprendimą, be abejo, turėjome tą sprendimą ir įgyvendinti. Kadangi šis projektas eina į pabaigą, mes, t. y. administracija, išanalizavome, kokiomis procedūromis galėtumėme pasiekti norimą rezultatą ir pirkimo procedūros įvykdymą. Kadangi Viešųjų pirkimų įstatymo 71 straipsnis leidžia pasirinkti neskelbiamų derybų pirkimo būdą, išanalizavę viso šito proceso galimybes, šį būdą ir pasirinkome“, – kalbėjo A. Bartulis.

Jo aiškinimu, administracija buvo įsitikinusi, kad atitinka visus šio straipsnio reikalavimus. Tikėjo, kad ir dabartinis bulvaro rangovas bus tinkamas šiai užduočiai, nes esą atitinka visus taikomus medžiagiškumo, terminų, užsakymo reikalavimus.

„Matydami visą šitą argumentų visumą, šitą būdą ir realizavome. Mes net papildomai savo iniciatyva paskelbėme išankstinį skaidrumo skelbimą, sudarėme galimybes ateiti ir kitiems. Kitaip tariant, mūsų manymu, padarėme visas reikalingas procedūras“, – teisinosi administracijos direktorius.

Sprendimą gali skųsti
Deja, Viešųjų pirkimų tarnybai pasirodė kitaip. Ji savo išvadoje skelbia, kad administracija pasirinko ne visai sąžiningą ir būtent sau patogiausią pirkimo būdą.

„Be abejo, formaliai tenka pripažinti, kad tai galėjo padaryti nebūtinai tik vienas tiekėjas, bet kitas – galbūt būtų padaręs kažkaip kitaip, ne taip, kaip mes norime. Taip, galėjo būti – antras, kuris medžiagiškumą nesuderintą būtų daręs ar visiškai neprotingi terminai būtų nuėję šioje vietoje“, – priežastį, kodėl nebuvo skelbiamas įprastas konkursas, atskleidė A. Bartulis.

Nepaisant to, išvada yra viena – pradėtą procedūrą būtina nutraukti. Tiesa, administracija dar turi galimybę tokį sprendimą skųsti, ir tikėtina, kad ja pasinaudos.

„Analizuosime visą šitą situaciją, rinksime argumentus ir, jeigu mes matysime, kad mums galėtų būti suformuota teismų praktika palanki, tikėtina šį sprendimą skųsime. Be abejo, turėjome didelį lūkestį, kad šiemet tą fontaną pavyks sutvarkyti, pabaigti. Aišku, dabar tokios galimybės neturime. Net jeigu priimsime sprendimą nutraukti pirkimo procedūrą, reikės daryti – kitą, o tai jau yra kiti terminai ir, be abejo, kaina“, – sakė A. Bartulis.

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Viešųjų pirkimų skyriaus vedėja Gitana Stankevičė pridūrė, kad jokios pirkimo procedūros iš viso būtų nereikėję, jeigu susumavus pagrindinę sutarties vertę ir fontano vertę, nebūtų viršyta vidutinė pirkimo vertė.  

„Tuomet būtų galima tiesiog atlikti pakeitimą pagal turimą sutartį. Kadangi susumavus, tarptautinės vertės ribą vis dėlto viršijame, privalome atlikti pirkimo procedūrą, kurią ir atlikome. Administracija įvertino, mūsų nuožiūra, patį ekonomiškiausią, paprasčiausią ir greičiausią procedūrą. Mes net pasinaudojome išankstinio skaidrumo skelbimo galimybe ir galvojome, kad viską padarėme teisėtai ir teisingai, tačiau vietoje to turime išvadą, kuri yra kiek gluminanti“, – komentavo G. Stankevičė.

2021 09 22 4

Autorės nuotr.

Į viršų