Kai kurie mokiniai kontaktinėmis pamokomis mokyklose spėjo pasidžiaugti neilgai. Epidemiologai pastebi, kad vis daugiau vaikų užsikrečia būtent ugdymo įstaigose. Užsikrečia ne tik mažieji, bet ir pedagogai, todėl tėvelių ir toliau prašoma nevesti savo atžalų į mokyklas, jeigu jie jaučia bent kokius peršalimo simptomus.

Protrūkiai švietimo įstaigose
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento vadovės Simonos Abromavičienės teigimu, sergamumas COVID-19 liga toliau didėja ir išlieka aukščiausias Šiaulių mieste ir Joniškio rajone. Kitose aplinkinėse savivaldybėse sergančiųjų mažiau, nors naujų atvejų skaičius auga, bet dar nesiekia šalies vidurkio.

Įvežtinių atvejų registruota nebuvo. Atlikus epidemiologinį tyrimą paaiškėjo, kad nežinomos užsikrėtimo priežastys sudaro 39 proc., šeimoje užsikrečia 35,6 proc., darbe – 7,64 proc., ugdymo įstaigose – 6,42 proc., socialinėse įstaigose – 5,4 proc.

Šiuo metu Šiaulių apskrityje iš viso registruoti 33 aktyvūs protrūkiai, kurių 18 yra Šiaulių mieste, 1 – Šiaulių rajone, 1 – Akmenės rajone, 3 – Pakruojo rajone, 3 – Radviliškio rajone, 6 – Joniškio rajone.

Praėjusią savaitę registruota 16 naujų protrūkių, kurių 8 yra Šiaulių mieste, 2 – Joniškio rajone, 2 –Radviliškio rajone, 2 – Pakruojo rajone, 1 – Šiaulių rajone, 1 – Akmenės rajone.

Liūdina tai, kad Šiaulių apskrityje net 11 protrūkių yra švietimo įstaigose. Vienas iš žymesnių protrūkių registruotas vienoje iš Pakruojyje esančių progimnazijų. Ten COVID-19 liga nustatyta dvylikai asmenų.

„Prašome tėvelių atkreipti dėmesį į situaciją ir neleisti vaikų į švietimo įstaigas net esant mažiausiems peršalimo ligų simptomams. Tai yra labai svarbu. Ir patys suaugusieji turėtų neiti į darbą, jei jaučia panašius simptomus“, – akcentavo S. Abromavičienė.

Tenka keisti planus
Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovė Česlova Špūrienė pranešė, kad šiuo metu pagrindinėje regiono COVID-19 gydymo įstaigoje gydomi 58 pacientai, dar devynių būklė sudėtingesnė – jie reanimacijoje. Tarp sergančiųjų yra ir keturi vaikai, vienas gydomas reanimacijoje. Savaitgalį mirė 4 pacientai. Beveik visi į reanimacijos palatas pakliūnantys sergantieji yra neskiepyti (95 proc.).

Praėjusios savaitės pabaigoje ėmus trūkti lovų, teko uždaryti dienos chirurgijos skyrių ir paruošti jį kovidiniams pacientams. Dėl veiklos reorganizavimo teko atidėti dalį planinių operacijų. Kitos planinės paslaugos kol kas nenukentėjo. Anot ligoninės vadovės, tolimesnis įstaigos paslaugų teikimas priklausys nuo visuomenės elgesio, t. y. nuo to, ar žmonės skiepysis ir laikysis gydytojų bei epidemiologų rekomendacijų: „Jeigu situacija neblogės, tai mes viską atstatysime gana greitai.“

Šiuo metu Šiaulių ligoninė turi pasirengusi 80 lovų koronavirusu užsikrėtusiems ir 18 vietų reanimacijoje.

Tarp medicinos darbuotojų sergančių koronavirusu vos vienas-kitas. Praėjusį ketvirtadienį pradėta ligoninės medikų revakcinacija trečiuoju COVID-19 skiepu. Č. Špūrienės teigimu, kaip ir tada, kai buvo skiepijami pirmąja doze nuo koronaviruso, taip ir šį kartą gydytojai, slaugytojos ir kiti specialistai džiaugiasi suteikta galimybe skiepytis palaikomąją doze, nes ne vienas žino, kad antikūnų kraujyje jau labai mažai ir po dviejų skiepų susiformavęs imunitetas nebepajėgtų įveikti klastingo viruso, kurio apsuptyje tenka dirbti kasdien.

Laukia „Janssen“ vakcinos
Šiaulių miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Viktorija Palčiauskienė informavo, kad šiuo metu paskiepyta 59,3 proc. (60 453) Šiaulių miesto gyventojų. Iš jų pilnai paskiepyta 54,9 proc. o dalinai – 4,5 proc. Lyginant su užpraėjusia savaite ir toliau stebimas skiepijimo tempo lėtėjimas.

Praėjusią savaitę paskiepyti 2 491 gyventojas, iš jų – 1 996 šiauliečiai. Pirmąja vakcinos doze paskiepyti 1 041, antrąja – 1 386, trečiąja – 64 asmenys.

„Tikimės, kad vakcinavimo tempas nebemažės ir kitą savaitę galėsime pasidžiaugti, kad jau esame paskiepiję per 60 proc. Šiaulių miesto gyventojų“, – komentavo V. Palčiauskienė.

Jos teigimu, šią savaitę bus galima pasiskiepyti visų gamintojų vakcinomis, išskyrus „Janssen“: „Kol kas Lietuva dar negavo šios vakcinos, bet Sveikatos apsaugos ministerija informavo, kad šios savaitės antrojoje pusėje Lietuvą turėtų pasiekti 5 tūkst. vakcinų siunta. Tikimės, kad kelis šimtus jų gausime ir mes bei kitą savaitę galėsime šia vakcina skiepyti visus norinčius, nes iš skambučių gausos suprantame, kad dalis gyventojų laukia būtent „Janssen“ vakcinos.“

Svarbu žinoti ir tai, kad  ketvirtadienį skiepobusas vyks į Zoknius, penktadienį – į Šimšės rajoną, pasiskiepyti bus galima nuo 16 iki 18 val. Skiepobuse bus skiepijama trijų rūšių vakcinomis: „Comirnaty (Pfizer)“, „Spikevax (Moderna)“, „Vaxzevria (AstraZeneca)“.

Taip pat šį penktadienį nuo 15 iki 19 val. ir šeštadienį nuo 10 iki 14 val. be išankstinės registracijos bus galima pasiskiepyti Šiaulių „Akropolyje“. Be išankstinės registracijos kasdien popietinėmis valandomis pasiskiepyti galima ir vakcinavimo centre.

Pasak V. Palčiauskienės, nuo šios savaitės Šiauliuose atsiranda dar viena naujovė – galimybė pasiskiepyti vaistinėje. Artimiausiu metu į vakcinaciją turėtų įsijungti prie centrinio turgaus esanti „Gintarinė vaistinė“.

Gali nebelikti laisvų vietų
Jeigu vakcinavimo tempai Šiauliuose ėmė lėtėti, tai mobiliajame COVID-19 patikros punkte tyrimų atliekama daugiau nei įprastai. Per praėjusią savaitę Šiaulių patikros punkte atlikta 2 610 COVID-19 tyrimų, iš jų teigiamų atsakymų dalis išlieka tokia pati – 22 proc.

Atsižvelgiant į tai, kad nuo pirmadienio įsigaliojo dar vienas reikalavimas gamybos įmonių darbuotojams testuotis nuo koronaviruso, jeigu nėra pasiskiepiję ar persirgę šia liga, mobiliojo punkto apimtys turėtų dar labiau išaugti.

„Pagal registraciją matome, kad užimtumas didelis tiek registruojantis turintiems simptomų PGR tyrimo atlikimui, tiek ir antigenams, kurie reikalingi darbovietėms“, – sakė V.  Palčiauskienė.

Nors punktas dirba kas dieną nuo ryto iki vakaro, registracijai laikų jau reikia palaukti. Skyriaus vedėjos teigimu, prioritetas skiriamas simptomus jaučiantiems asmenims: „Jeigu mobiliajame punkte nebebus vietų, tuomet darbdaviai ar darbuotojai turės kreiptis į privačias laboratorijas dėl tyrimų atlikimo. Kaip tik šiuo metu Sveikatos apsaugos ministerijoje yra svarstoma dėl antigenų tyrimo apmokėjimo darbdavio arba darbuotojo lėšomis, todėl labai kviečiame skiepytis, nes tam sudaromos visos galimybės.“

Į viršų