Lyginant su kitais didžiaisiais šalies miestais, Šiauliuose sergamumas COVID-19 išlieka vienas didžiausių. Miesto savivaldybė laikosi pozicijos, kad sergančiųjų bus mažiau, jeigu kuo daugiau žmonių pasiskiepys, todėl šią savaitę įgyvena keletą naujovių.

Sergamumas išlieka aukštas
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento vadovės Simonos Abromavičienės teigimu, bendras registruojamų COVID-19 atvejų skaičius per pastarąsias keturias savaites Šiaulių regione ir toliau mažėja. Nepaisant to, sergamumas Šiaulių mieste išlieka aukštas.

Lyginant su kitais didžiaisiais šalies miestais, Šiaulių miesto savivaldybėje naujų atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų yra vienas didžiausių ir jis siekia 169,8. Pavydėtina situacija yra Pakruojo rajone, kur naujų atvejų skaičius per 14 dienų 100 tūkst. gyventojų viršija vos 20 atvejų. Situacija kitose apskrities savivaldybėse yra šiek tiek sudėtingesnė, bet neviršija 100 atvejų 100 tūkst. gyventojų, išskyrus Kelmės rajoną, kur naujų atvejų skaičius per 14 dienų 100 tūkst. gyventojų siekė šiek tiek daugiau nei 150.

Anot departamento vadovės, per praėjusią savaitę Šiaulių apskrityje registruoti 3 įvežtiniai atvejai: 2 iš Vokietijos, 1 iš Kipro. Epidemiologinių tyrimų duomenimis, didžioji dalis užsikrėtimo aplinkybių lieka neaiškios (50 proc.), o užsikrėtimai šeimose sudaro daugiau nei 36 proc.

Iš viso šiai dienai registruota 12 aktualių židinių, iš kurių 7 yra Šiaulių mieste, 3 – Šiaulių rajone, 1 – Radviliškio rajone, 1 – Joniškio rajone.

Per praėjusią savaitę Šiaulių apskrityje registruoti 5 nauji židiniai, iš kurių 2 – Šiaulių mieste, 2 – Šiaulių rajone, 1 – Joniškio rajone. Šiaulių mieste protrūkiai registruoti dviejose gamybos įmonėse, Šiaulių rajone – gamybos įmonėje ir ugdymo įstaigoje, Joniškio rajone – ugdymo įstaigoje.

Siūlo pasinaudoti naujovėmis
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vincas Urbonavičius priminė, kad nuo pirmadienio „Comirnaty“ vakcina nuo koronaviruso jau galima skiepyti 12–15 metų asmenis. Registruoti vaikus skiepijimui gali tėvai (įtėviai), globėjai arba rūpintojai. Vaikai vakcinacijai registruojami taip pat, kaip ir suaugusieji – internetu www.koronastop.lt arba Karštosios linijos telefonu 1808.

Užregistravus vaiką vakcinacijai, bent vienas iš tėvų (įtėvių), globėjų arba rūpintojų turi kartu atvykti į vakcinacijos centrą. Atvykimas yra traktuojamas kaip sutikimas skiepytis.

Asmenys nuo 12 metų amžiaus gali būti skiepijami tik viena vakcina nuo COVID-19 – „Comirnaty“, kurią gamina farmacijos kompanijos „BioNTech“ ir „Pfizer“. Ši vakcina yra skiepijama dviem dozėmis, tarp jų daroma 21 dienos pertrauka. Kitos trys Lietuvoje naudojamos vakcinos – „Moderna“, „Vaxzevria“ ir „Janssen“ – yra registruotos vyresnių nei 18 metų žmonių skiepijimui.

„Kviečiu visus šiauliečius pasinaudoti šia galimybe registruotis ir vakcinuotis“, – ragino V. Urbonavičius.

Anot jo, praėjusią savaitę buvo paskiepyta 2 511 šiauliečių, vadinasi, Vakcinavimo centras veikė ne visai pilnu pajėgumu: „Norėtųsi aktyvesnio šiauliečių registravimosi skiepijimuisi, nes vakcinų tikrai yra įvairių, o Vakcinavimo centro darbo laikas organizuojamas taip, kad gyventojams būtų kuo patogiau.“

Taip pat administracijos direktoriaus pavaduotojas priminė, kad šeštadienį Prisikėlimo aikštėje šiauliečiai ir kitų rajonų gyventojai buvo kviečiami be registracijos pasiskiepyti „Janssen“ vakcina. V. Urbonavičiaus teigimu, akcija pavyko, viskas vyko sklandžiai, tačiau tikėtasi didesnio gyventojų susidomėjimo. Iš viso tą dieną paskiepyti 355 šiauliečiai.

Siekiant aktyvesnio gyventojų skiepijimosi, šią savaitę įgyvendinama naujovė. Vakcinavimo centre ketvirtadienį nuo 14 iki 19 val. ir penktadienį nuo 15 val. iki 20 val. visi norintys be išankstinės registracijos galės pasiskiepyti „Pfizer“ vakcina.

Taip pat miesto mero iniciatyva priimtas sprendimas leisti visiems norintiems 80 metų ir vyresniems, kurie iki šiol dar nepasiskiepijo, norimai vakcinai registruotis trumpuoju Savivaldybės telefonu: 1863. Užsiregistravus Savivaldybė sudarys norinčiųjų sąrašą ir specialistai atvyks jų paskiepyti į namus.

„Galbūt tikrai yra žmonių, kurie nepajėgūs, neturi artimųjų, negali atvykti, bet nori pasiskiepyti. Todėl Savivaldybė pasirūpins, kad jie būtų paskiepyti namuose“, – gerą naujieną pranešė V. Urbonavičius.

Jis kreipėsi ir į didesnių įmonių, kuriose dirba 50 ir daugiau darbuotojų, atstovus bei pranešė, jog išreiškę norą, šiauliečiai gali būti paskiepyti savo darbovietėje: „Galime atvykti pas jus į įmones ar įstaigas ir vakcinavimą atlikti jūsų suteiktose patalpose.“

Ragina susitvarkyti sklypus
Savivaldybės administracijos Civilinės saugos ir teisėtvarkos skyriaus vedėjas Linas Gadliauskas suteikė informacijos kitu miestui aktualiu klausimu. Anot jo, siekiant išvengti gaisrų atvirose teritorijose, įvairių parazitų platinamų ligų, kitų kylančių pavojų dėl nenupjautos žolės, netvarkomų teritorijų, mažinant gyventojų nepasitenkinimą apleistais kaimynų sklypais – Šiaulių miesto savivaldybės administracija aštuntus metus iš eilės vykdo nenaudojamų ir neprižiūrimų žemės sklypų Šiaulių mieste nustatymo procedūrą, kurios metu tikrinami privačių asmenų ir iš valstybės nuomojami žemės sklypai.

Jo aiškinimu, pagal tvarkymo ir švaros taisykles Šiaulių mieste žemės sklypo savininkas, nuomininkas, kitaip tariant tvarkytojas, privalo pirmą kartą žolę nupjauti iki gegužės 31 d. Todėl Civilinės saugos ir teisėtvarkos skyriaus, Medelyno seniūnijos ir Rėkyvos seniūnijos specialistai patikras teritorijose pradėjo vykdyti birželio 1 d. Specialistai nustatė ir sudarė preliminarius nenaudojamų privačios nuosavybės teise valdomų žemės sklypų sąrašo ir nenaudojamų iš valstybės nuomojamų ar naudojamų žemės sklypų sąrašo projektus. Birželio 10 d. paskelbti sąrašai, į kuriuos įtraukti 287 privačios nuosavybės teise valdomi žemės sklypai ir 20 iš valstybės nuomojamų  žemės sklypų.

Pagrindiniai nenaudojamų žemės sklypų požymiai buvo tokie: nešienauta žolė, kaupiamos šiukšlės, sklype formuojamas sąvartynas, sklypas apaugęs krūmais ir sumedėjusiais augalais, laikomos aplinką teršiančios medžiagos ir daiktai.

„Artimiausiu metu žemės sklypų savininkams ir nuomininkams bus išsiųsti pranešimai registruotais laiškais kuo greičiau sutvarkyti sklypus. Žemės sklypų savininkai ir nuomininkai žemės sklypus turi sutvarkyti ir apie tai pranešti Civilinės saugos ir teisėtvarkos skyriui iki liepos 6 d. imtinai“, – perspėjo L. Gadliauskas.

Tiesa, kai kuriais atvejais žemės sklypo savininko, nuomininko ar naudotojo nėra galimybės informuoti registruotu laišku (nėra deklaruota gyvenamoji ar buveinės vieta, deklaruotas išvykimas į kitą valstybę nenurodant tikslaus adreso ir pan.), tokiu atveju jam siųstina informacija skelbiama Savivaldybės interneto svetainėje ir nuo tokios informacijos paskelbimo dienos laikoma, kad žemės sklypo savininkui, nuomininkui ar naudotojui tinkamai įteikta nurodyta informacija.

„Jeigu iki liepos 6 d. sklypai vis dar nebus sutvarkyti, dar kartą juos patikrinus, galutiniai sąrašai bus perduoti nenaudojamų žemės sklypų komisijai svarstyti. Procedūra tokia, kad nesusitvarkius sklypų, galutiniame etape bus perduota Valstybinei mokesčių inspekcijai, kur žemės sklypas bus apmokestintas 4 proc. žemes mokesčio tarifu“, – sakė skyriaus vedėjas.

Pagal tvarkymo ir švaros taisykles, taip pat yra galimybė taikyti administracinio nusižengimo kodekse numatytas sankcijas: skiriamas įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 140 eurų, o pakartotinai nesusitvarkius – bauda nuo 140 iki 600 eurų.

Į viršų