Sergamumo rodiklis Šiaulių apskrityje neviršija šalies vidutinio sergamumo lygio, tačiau naujų atvejų skaičius nežymiai kyla. Mieste situacija atvirkščiai – gerėja. Šiauliečiai ir toliau raginami elgtis atsakingai ir laikytis saugumo reikalavimų.

Santykinai ramu
Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika vykusioje nuotolinėje spaudos konferencijoje informavo, kad Šiaulių regione epidemiologinė situacija išlieka santykinai rami. Per praėjusį savaitgalį Mažeikių ligoninėje stacionarizuoti 5 COVID-19 liga užsikrėtę asmenys, o Šiaulių ligoninėje – 6 pacientai. Iš viso šiuo metu Respublikinėje Šiaulių ligoninėje guli 21 koronavirusu sergantis pacientas, iš kurių 3 – reanimacijoje.

Kaip sakė R. Mažeika, šventinis savaitgalis ligoninėje praėjo ramiai, visos tarnybos funkcionavo ir susitvarkė su savo darbais. Šiek tiek daugiau įtampos kilo Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos Vaikų skubiosios pagalbos-priėmimo skyriuje, kur nuo balandžio 2 iki balandžio 5 dienos iš Kelmės atvežti 24 vaikai, kuriems diagnozuota bakterinė žarnyno infekcija. Gavus trijų vaikų laboratorijos tyrimo rezultatus, jiems patvirtinta salmoneliozė. Septyniolikai iš šių vaikų prireikė stacionarinio gydymo ir jie paguldyti į Vaikų ligų skyrių. Septyni vaikai po stebėjimo paslaugos Vaikų skubiosios pagalbos-priėmimo skyriuje buvo išleisti namo. Septynių vaikų būklė buvo sunki, tad jiems skirtas antibakterinis gydymas. Vaikai viduriavo, karščiavo, neteko skysčių, tad visiems teko gerti daugiau skysčių, buvo skiriamos lašinės infuzijos.

Aplinkybės neaiškios
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento vadovė Simona Abromavičienė pasidžiaugė, kad kaip ir užpraėjusią, taip ir praėjusią savaitę sergamumo rodiklis Šiaulių apskrities administracinėse teritorijoje neviršijo vidutinio šalies sergamumo lygio.

Per praėjusią savaitę Šiaulių apskrityje iš viso registruota 120 naujų COVID-19 atvejų. Iš jų Šiaulių mieste – 55, Šiaulių rajone – 17, Akmenės rajone – 5, Joniškio rajone – 6, Kelmės rajone – 1, Pakruojo rajone – 5, Radviliškio rajone – 31.

„Situacija Šiaulių mieste yra gerėjanti, tačiau nenuleiskime rankų ir toliau laikykimės visų saugumo reikalavimų, nes bendras atvejų skaičius šalyje nėra mažas“, – perspėjo S. Abromavičienė.

Įvežtinių atvejų per praėjusią savaitę registruota nebuvo. Didesnę dalį naujų židinių sudarė židiniai, kurių užsikrėtimo aplinkybės nenustatytos (25,6 proc.) ir šeiminiai židiniai (20 proc.). Aktyvių protrūkių praėjusią savaitę buvo 10, iš kurių 5 – Šiaulių mieste. Tarp jų didžiausi židiniai išliko Šiaulių ligoninės Traumatologijos skyriuje, Šiaulių valstybiniame kameriniame chore „Polifonija“, mažmeninės prekybos įmonėje, banke, transporto įmonėje. 1 aktyvus protrūkis yra Šiaulių rajone, baldų gamybos įmonėje ir 4 aktyvūs protrūkiai Radviliškio rajone – transporto įmonėje, kelių tarnyboje, ugdymo įstaigoje ir siuvimo įmonėje. Per praėjusį šventinį savaitgalį taip pat registruotas 1 protrūkis Akmenės rajono savivaldybėje, prekybos įmonėje, kur koronavirusu susirgo pardavėjas.

Prioritetas – skiepijimui
Šiaulių miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Viktorija Palčiauskienė sakė, kad šią savaitę toliau planuojama skiepyti 65 metų ir vyresnius asmenis, kurie anksčiau atsisakė skiepytis „AstraZeneca“ vakcina, taip pat mokytojai, treneriai, abiturientai, asmenys, sergantys lėtinėmis ligomis bei atliekantys visuomenei svarbias funkcijas. Tiesa, žemiau esantys prioritetai bus skiepijami tik „AstraZeneca“ vakcina, nes pirmumo eilėje yra daug senjorų, laukiančių „Pfizer“ ar „Moderna“ vakcinų.

Skyriaus vedėjos teigimu, praėjusį penktadienį Šiaulių miestą pasiekė 2 800 „AstraZeneca“ vakcinų siunta, o šią savaitę tikimasi sulaukti dar 2 300 „Pfizer“ gamintojo siuntos.

„Labai kviečiame asmenis, kurie turi teisę pasiskiepyti ir yra įtraukti į prioritetinių asmenų grupes, rinktis vakciną ne pagal gamintoją, o pagal prieinamumą. Pasinaudoti galimybe pasiskiepyti čia ir dabar, nelaukiant mėnesio ar ilgiau, ir taip prisidėti situacijos suvaldymo tiek mieste, tiek šalyje“, – supratingumo prašė V. Palčiauskienė.

Tenka saviizoliuotis
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis pridūrė, kad šiuo metu pirmą kartą paskieptų asmenų Šiaulių mieste yra 13 890, o antrą kartą paskiepytų – 6 596. Administracijos direktoriaus teigimu šie skaičiai beveik nesiskiria nuo visoje Lietuvoje paskiepytų asmenų vidurkio.

„Šią savaitę gausime didesnę porciją vakcinų, tai reiškia, kad po šios savaitės rodikliai turėtų būti dar geresni“, – kalbėjo A. Bartulis.

Anot jo, šiuo metu mieste saviizoliacijoje yra apie 1 400 gyventojų, iš kurių pusė yra vairuotojai ar iš kelionių grįžę šiauliečiai.

„Noriu padėkoti tiems, kurie grįžę iš kelionių sąmoningai būna saviizoliacijoje, laikosi nustatytos tvarkos, tai leidžia mums turėti sergamumo lygį, du kartus mažesnį nei respublikos vidurkis bei paprašyti gyventojų toliau laikytis tokio drausmingumo“, – į gyventojus kreipėsi A. Bartulis.

Laukia pagalbos
Administracijos direktorius taip pat informavo, kad praėjusią savaitę Šiaulių miesto taryba priėmė sprendimą dėl Savivaldybės socialinių paslaugų plano patvirtinimo: „Mūsų manymu, tai svarbus miesto gyvenimui dokumentas, rodantis, kokia veikia mūsų mieste socialinių paslaugų sistema, kokia ji didžiulė savo apimtimi, turiniu. Skatiname domėtis šia sistema, kad šiauliečiai galėtų ja naudotis.“

Jo teigimu, mūsų mieste, vyresnių kaip 65 metų asmenų, yra per 21 tūkst. Nemaža dalis jų yra sergantys, vieniši, turintys negalią. Kitas jautrus segmentas yra vaikai. Socialinę riziką patiriančių šeimų Šiauliuose yra 428, o 118 iš jų yra vaikai. Ne ką mažiau svarbūs negalią turintys asmenys. A. Bartulis pasidžiaugė, kad pernai per 9 mėnesius, su užimtumo, verslo pagalba buvo įdarbinti 466 asmenys.

Anot pašnekovo, be keturių Savivaldybės institucijų, socialines paslaugas teikia ir privačios įmonės, nevyriausybinės organizacijos, be kurių pagalbos, daugelis paslaugų iki šiol būtų neišvystos. Nepaisant to, jis pripažino, kad socialinių paslaugų paketas, kuris dabar yra siūlomas šiauliečiams, dar negali pilnai patenkinti visų norinčių. Pavyzdžiui, šiuo metu ilgalaikės socialinės globos paslaugų laukia 75 senyvo amžiaus žmonės. Tad akivaizdu, kad dar tikrai yra kur tobulėti.

Pasiruošę darbams
Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavo Rėkyvos progimnazijos direktorius Romas Senkus, kuris papasakojo, kaip sekasi įgyvendinti Rėkyvos progimnazijos rekonstrukcijos projektą.

Kaip sakė R. Senkus, pernai buvo įrengti naujo priestato pamatai, šiemet pradėtos mūryti sienos, dabar jau klojamos perdangos, kils antras aukštas. Pagal planuojamą finansavimą, mokyklos modernizavimo projektas turėjo trukti 6 metus, tačiau siekiama rekonstrukciją atlikti kiek įmanoma greičiau.

Šiaulių miestas pasiryžęs padidinti savo finansuojamą dalį, kad 2022 metų rugsėjį mokiniai jau galėtų praverti atnaujintos Rėkyvos mokyklos duris. Šiais metais, pagal pirminį susitarimą su rangovais, numatoma atlikti darbų už 933 tūkst. eurų. Pasak  A. Bartulio, rangovai pasiruošę padaryti darbų dar bent už 0,5 mln. eurų, jei tik būtų skirtas reikiamas finansavimas.  

Jei naujo priestato statybą ir įrengimą būtų spėta užbaigti šiemet, tada būtų galima imtis senosios dalies rekonstrukcijos. Naujajame priestate bus įrengta 10 naujų klasių, informacinių technologijų, gamtos, technologijų kabinetai bei erdvi sporto salė. Mokyklos priestatas ir senosios dalies modernizavimas kainuos apie 3,5 milijono eurų.

Į viršų