Kai kurie šiauliečiai, priklausantys 65 metų bei vyresnių asmenų grupei, skundžiasi nesulaukę kvietimo skiepytis. Šiaulių miesto savivaldybės atstovai aiškina, kad taip galėjo atsitikti nebent per klaidą ir tokius asmenis, kaip ir persigalvojusius dėl pasiskiepijimo COVID-19 ligos vakcina, kviečia vakcinavimui registruotis savarankiškai.

Atvejų skaičius ūgtelėjo
„Dvyliktąją metų savaitę naujų COVID-19 ligos atvejų Šiaulių regione užregistruota šiek tiek daugiau nei vienuoliktąją“, – taip spaudos konferenciją pradėjo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento vadovė Simona Abromavičienė.

Per praėjusią savaitę Šiaulių apskrityje užregistruota 118 naujų koronaviruso atvejų. Iš jų Šiaulių mieste – 69, Šiaulių rajone – 13, Akmenės rajone – 2, Joniškio rajone – 2, Pakruojo rajone – 5, Radviliškio rajone – 27, Kelmės rajone – 0.
Sergamumo rodiklis Šiaulių apskrityje neviršija šalies vidutinio sergamumo lygio. Per pastarąsias 14 dienų Šiaulių mieste sergamumas siekė daugiau nei 138 atvejus 100 tūkst. gyventojų.

„Šis rodiklis šiek tiek kilstelėjęs, palyginti su praėjusia savaite, tačiau Šiaulių regionas, palyginti su didžiaisiais miestais, atrodo pakankamai neblogai. Už mus geriau atrodo tik Tauragės ir Telšių rajonas“, – sakė departamento vadovė.

Per praėjusią savaitę Šiaulių apskrityje užregistruoti 2 įvežtiniai atvejai: 1 iš Vokietijos (Akmenės rajone) ir 1 iš Lenkijos (Šiaulių mieste). Iš visų registruotų židinių šeiminiai sudarė 32 proc., o atvejų, kurių aplinkybių nustatyti nepavyko – 39 proc.

Taip pat užregistruoti 4 nauji židiniai, vienas iš jų – Šiaulių valstybiniame kameriniame chore, kur užregistruoti 4 ligos atvejai, susirgo choro dainininkai. 3 nauji židiniai užregistruoti Radviliškio rajono savivaldybėje – ugdymo įstaigoje susirgo 2 ugdymo įstaigos darbuotojai, transporto įmonėje susirgo 4 darbuotojai ir kelių tarnyboje, kur bendras užregistruotų atvejų skaičius taip pat siekia 4.

Besitęsiantys židiniai – Pakruojo rajono savivaldybėje, montavimo įmonėje, bendras atvejų skaičius – 13, Šiaulių rajono savivaldybėje, baldų gamybos įmonėje, iš viso užregistruoti 7 koronaviruso atvejai, Respublikinės Šiaulių ligoninės Traumatologijos skyriuje, kur iš viso užregistruota 15 užsikrėtusiųjų.

„Atvejų skaičius šiek tiek ūgtelėjo, tad reikėtų nepamiršti visų įmanomų saugos priemonių, vengti nebūtinų išvykų, kelionių, ypač šiuo įtemptu periodu, kai plinta naujosios viruso atmainos“, – kalbėjo S. Abromavičienė.

Koronavirusas itin klastingas
Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika patvirtino, kad Traumatologijos skyriuje iš tiesų buvo užregistruotas COVID-19 židinys ir paragino susimąstyti, koks klastingas yra koronavirusas. Anot jo, pirmajam pacientui, patekusiam į ligoninę, kovo 18 d. buvo atliktas koronaviruso tyrimas ir atsakymas buvo neigiamas. Kovo 21 d. jam, kaip ir kitiems pacientams, dar kartą atliktas tyrimas ir atsakymas vėl buvo neigiamas. Pasitikrinus dar po trijų dienų, kovo 24 d., atsakymas jau buvo teigiamas.

„Praėjo šešios dienos inkubacinio periodo, pacientas per tas šešias paras, žinoma, komunikavo, vaikščiojo. Taip, deja, virusas ir išplito“, – pasakojo R. Mažeika.

Galima pasidžiaugti bent jau tuo, kad nuo antrojo paskiepijimo dienos, neužsikrėtė nė vienas ligoninės darbuotojas. Skyriuje užsikrėtę asmenys buvo tik ligoninės pacientai. Ligoninės vadovo teigimu, tai žinutė visiems, kurie dar abejoja dėl skiepų, jų efektyvumo ir patikimumo: „Skiepai yra nepaprastai veiksmingi, nes jeigu būtų atsitikęs toks protrūkis lapkričio-gruodžio mėnesiais, tai be jokios abejonės, būtų paliestas, iškritęs ir mūsų personalas, bet šiandien, kaip minėjau, nė vieno mūsų darbuotojo nėra sergančio.“

Kaip sakė R. Mažeika, šiuo metu ligoninėje yra 2 skyriai, skirti koronaviruso pacientams, juose yra gydomi 25 koronavirusu sergantys žmonės, 3 iš jų – Intensyviosios terapijos skyriuje. Telšių ir Šiaulių apskričių ligoninėse sergantys koronavirusu nėra gydomi. Visi užsikrėtę pacientai, kuriems reikalinga pagalba, nukreipiami į Šiaulių arba į Mažeikių ligoninę.

Nepaisant to, pašnekovas patikino, kad Šiaulių ligoninė pamažu grįžta į įprastinį darbo ritmą – operacinės dirba visu pajėgumu, teikiama planinė pagalba. Vis daugiau asmenų užsiregistruoja konsultacijoms ir, pasak įstaigos vadovo, džiugu, kad ligoninė gali suteikti pagalbą vis didesnei žmonių daliai.

Vakcinos sparčiai nyksta
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vincas Urbonavičius informavo, kad praėjusią savaitę išnaudotos visos gautos vakcinos. Šeštadienio popietę visi šaldytuvai, kuriuose laikomos vakcinos, buvo tuščios. Šiaulių miestas šią savaitę tikisi sulaukti daugiau kaip 2 tūkst. 800 vakcinos dozių.

Toliau bus skiepijami 65 metų ir vyresni šiauliečiai. Senjorams atsisakius skiepytis „AstraZeneca“ vakcina, šią savaitę ja kviečiami skiepytis pedagogai ir abiturientai. Apie 200 abiturientų jau yra užsiregistravę pirmajai vakcinos dozei.
Šiuo metu Šiaulių mieste pirmąją vakcinos doze iš viso yra paskiepyta daugiau nei 12 300 šiauliečių, o tai sudaro 12,11 proc. visų gyventojų. Įdomu tai, kad šiuo atžvilgiu Šiauliai lenkia šalies vidurkį, kuris yra 11,6 proc. Antrąja vakcinos doze yra paskiepyti 5 608 gyventojai, o tai sudaro 5,51 proc.

80 metų ir vyresnių paskiepyta 41 proc., 70-79 metų – 47 proc., 60-69 metų – 17,9 proc. V. Urbonavičiaus teigimu, šiandien paskiepytų senjorų būtų daugiau, jeigu jie nebūtų atsisakę skiepytis „AstraZeneca“ vakcina.

Taip pat jis priminė, kad gyventojai, kurie anksčiau atsisakė skiepytis, o dabar persigalvojo, taip pat kurie dėl įvairių priežasčių nesulaukė skambučio dėl vakcinavimo, gali kreiptis telefonu 1863 arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Iškilo papildomų klausimų
Šiaulių miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Viktorija Palčiauskienė, sulaukusi klausimo, kokių privalumų gali tikėtis pasiskiepiję asmenys, atsakė, kad pasiskiepijusiems abiem vakcinos dozėmis ir dirbantiems įstaigose, kur testavimasis yra privalomas, 6 mėnesius nebereikės profilaktiškai testuotis dėl COVID-19, asmenims, turėjusiems kontaktą su didelės rizikos asmeniu, sergančiu koronavirusu, nebereikės izoliuotis, o dėl papildomų išimčių kol kas tik diskutuojama.

Taip pat gyventojams iškilo klausimas, ką daryti tiems, kurie savo gyvenamąsias vietas yra deklaravę rajone, o jų šeimos gydytojai dirba Šiaulių miesto klinikose.

„Pats skiepijimo organizavimas vykdomas neatsižvelgiant nei prie kokios įstaigos žmogus yra prisirašęs, nei kur yra deklaruota jo gyvenamoji vieta. Vis dėlto jeigu gyventojas buvo prisirašęs prie Šiaulių miesto savivaldybės sveikatos priežiūros įstaigos, tikėtina, kad jis atsirado tos įstaigos sudaromuose sąrašuose ir jam buvo paskambinta. Bet asmenys gali patys rinktis, kur jiems tuo metu patogiau skiepytis, jie turėtų kreiptis į atitinkamos savivaldybės atsakingus asmenis, kurie koordinuoja vakcinavimo procesą“, – kalbėjo V. Palčiauskienė.

Jai teko paaiškinti, ir kodėl iki šiol taip mažai paskiepyta negalią turinčių senjorų, negalinčių atvykti į vakcinavimo vietą: „Tas skaičius nėra didelis, nes ir poreikis iš pačių pacientų nėra didelis. Bet kuriuo atveju prašome pacientų, kurie nori būti paskiepyti namuose, kreiptis į savo gydymo įstaigą ir išreikšti tokį savo norą. Tada gydymo įstaiga pagal galimybes viską organizuos, bet reikia įvertinti tai, kad „AstraZeneca“ yra daugiadozis flakonas, kuriame yra dešimt dozių ir norint jas efektyviai panaudoti, reikia susiplanuoti darbus.“

Taip pat kai kuriems gyventojams pasirodė keista, ar prasminga dabar skiepyti abiturientus, kai antrąja skiepo doze jie galės būti paskiepyti tik po 12 savaičių, juo labiau kai mokslo metai ir taip artėja link pabaigos.

„Vakcinacijos termino nenumatyta keisti, tik norime atkreipti dėmesį, kad jau po pirmosios dozės yra tam tikras imuninis atsakas ir formuojasi antikūnai, todėl geriau dabar pasiskiepyti „AstraZeneca“ vakcina, negu būti visiškai nepasiskiepijus“, – sakė V. Palčiauskienė.

Į viršų