Jau praėjo metai po to, kai Šiauliuose buvo nustatytas pirmasis COVID-19 atvejis. Nors per tą laiką nuveikta daug darbų, mūsų miestas ir visa Lietuva iki šiol nepajėgė susidoroti su šia infekcija. Tai patvirtina ir praėjusios savaitės rodikliai.

Situacija nėra gera
„Per praėjusią savaitę Šiaulių apskrityje iš viso registruota 218 naujų COVID-19 atvejų. Iš jų Šiaulių mieste –100, Šiaulių rajone – 19, Akmenės rajone – 7, Joniškio rajone – 42, Kelmės rajone – 20, Pakruojo rajone – 5, Radviliškio rajone – 25“, – vykusioje nuotolinėje Šiaulių miesto savivaldybės konferencijoje kalbėjo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento vadovė Simona Abromavičienė.

Šiuo metu Šiaulių mieste serga 229 gyventojai, o per visą laiką pasveiko 8 802. Per pastarąsias 14 dienų Šiaulių mieste sergamumas siekė 169 atvejus 100 tūkst. gyventojų.

Pastarąją savaitę Šiaulių apskrityje užregistruoti 3 įvežtiniai atvejai: 2 iš Didžiosios Britanijos (Joniškio rajone), 1 iš Švedijos (Šiaulių mieste).

Koronaviruso protrūkiai registruoti transporto įmonėje (8 koronaviruso atvejai), Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje (5 koronaviruso atvejai), ugdymo įstaigoje (12 koronaviruso atvejų), Technologijų ir verslo mokymo centre (2 koronaviruso atvejai), gamybos įmonėje (3 atvejai).

Taip pat registruoti 2 nauji COVID-19 protrūkiai kailinių gaminių siuvykloje (2 koronaviruso atvejai ir paukštyne (3 koronaviruso atvejai).

„Situacija nėra gera tiek Šiaulių regione, tiek Šiaulių mieste. Atvejų, židinių daugėja ir tikrai norime atkreipti visuomenės dėmesį, kad nors karantinas ir šiek tiek atlaisvintas, tačiau vis tiek būtina laikytis visų saugumų reikalavimų. Gamybos įmones ir kitas įstaigas paragintumėme profilaktiškai atlikti testus, siekiant kuo greičiau identifikuoti naujus atvejus ir taip valdyti židinius“, – supratingumo prašė S. Abromavičienė.

Pradėti skiepyti senjorai
Šiaulių miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Viktorija Palčiauskienė priminė, kad praėjusios savaitės pabaigoje Šiaulius pasiekė rekordinis vakcinų kiekis. Pradėtas įgyvendinti prioritetinės grupės 65+ vakcinavimas. Praėjusią savaitę pradėti vakcinuoti 80-ies ir daugiau metų sulaukę Šiaulių rajono gyventojai. Prie vakcinavimą vykdančių Šiaulių centro poliklinikos ir Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro prisijungė 11 privačių pirminio lygio asmens sveikatos priežiūros įstaigų, kurios organizuoja skiepijimą savo patalpose. Šiuo metu masinės vakcinacijos centras Šiaulių arenoje jau yra įrengtas, tačiau jo veikimo pradžia priklausys nuo gaunamų vakcinų kiekio Šiaulių miestui.

„Įstaigoms sekasi pakankamai neblogai, iššūkių truputį kyla tik dėl asmenų, norinčių pasirinkti vienokią ar kitokią vakciną. Norime atkreipti dėmesį, kad kviečiame visus skiepytis neatsižvelgiant į tai, kokia vakcina bus paskiepyti asmenys, nes visos vakcinos yra registruotos ir saugios“, – išskyrė V. Palčiauskienė.

Šią savaitę Šiaulius pasieks šiek tiek kuklesnė vakcinų dozė. Planuojama gauti 2 156 vakcinų dozes. Šią savaitę bus kviečiami pasiskiepyti Šiaulių miesto gyventojai, kurie patenka į 75-79 metų amžiaus grupę. Skyriaus vedėja pabrėžė, kad norintiems pasiskiepyti senjorams atskirai niekur kreiptis nereikia. Su jais telefonu bus susisiekta asmeniškai.

Ji taip pat priminė, kad vadovaujantis Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu, Šiaulių miesto mobiliajame patikros punkte (J. Jablonskio g. 16) iki kovo 14 d. nemokamai COVID-19 PGR tyrimą iš nosiaryklės galės pasidaryti Šiaulių mieste veikiančių gamybos įmonių darbuotojai, turintys tiesioginį (nuolatinį ar laikiną) kontaktą su kitais asmenimis.

Iki kovo 7 d. – Šiaulių mieste viešąsias paslaugas teikiančių įstaigų darbuotojai, turintys tiesioginį (nuolatinį ar laikiną) kontaktą su kitais asmenimis.

Per nustatytą laikotarpį vienas gamybos ar viešąsias paslaugas teikiančių įmonių darbuotojas gali būti tiriamas vieną kartą, išskyrus atvejus, kai darbuotojai yra jau persirgę COVID-19 liga, turi koronaviruso infekcijos serologinio antikūnų testo teigiamą rezultatą, arba yra paskiepyti COVID-19 vakcina.

„Praėjusią savaitę mobiliojo punkto apimtys padidėjo, palyginti su prieš tai buvusia savaite. Sulaukiame daug skambučių iš tų, kurie nori profilaktiškai testuotis, registravimas vyksta“, – tai, kad vis dar atsiranda norinčių pasitikrinti profilaktiškai, patvirtino V. Palčiauskienė.

Kontrolė – neišvengiama
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Miesto koordinavimo skyriaus vedėja Rigita Tijūnaitienė patikino, kad nors karantino sąlygos buvo šiek tiek sušvelnintos, darbo nepadaugėjo. Ji priminė, kad Ekstremalių situacijų komisija pavedė Šiaulių miesto savivaldybei imtis koordinuoti karantino kontrolę vykdančių institucijų veiklą, kad Vyriausybės pavestas funkcijas būtų galima atlikti efektyviau, mažesnėmis sąnaudomis, nedubliuojant veiksmų. Tai reiškia, kad skirtingos institucijos tarpusavyje pasidalijo atsakomybe.

„Jeigu anksčiau mes tikrinome didesnį spektrą įvairių įmonių ir organizacijų, tai dabar, atstovaujant miesto Savivaldybei, mūsų akcentai dedami šiek tiek į kitas kryptis. Pavyzdžiui, praėjusią savaitę daugiau dėmesio skyrėme smulkiesiems paslaugų teikėjams, tokiems kaip raktų dirbtuvės, siuvyklos“, – kalbėjo R. Tijūnaitienė.

Anot jos, mažieji verslininkai puikiai susitvarkė su situacija, todėl jiems nebuvo pareikšta nė viena pastaba. Kaip žinia, Koordinavimo skyriui priklauso tikrinti ir Savivaldybės įmones, tai čia neišvengta tam tikrų problemų.

„Šeštadienį tikrinome Pabalių turgų, ten pastebėjome daug problemų. Dabar vyksta tyrimai, renkami duomenys, turbūt turėsime surašytų protokolų“, – teigė R. Tijūnaitienė.

Kalbėdama apie fizinius asmenis, ji atkreipė dėmesį, kad nors sergančiųjų koronavirusu skaičius šiuo metu nėra toks didelis, koks buvo prieš Naujuosius metus, tačiau Šiaulių mieste saviizoliacijoje esantis žmonių skaičius yra augantis. Jeigu praėjusią savaitę saviizoliacijoje buvo 400-500 žmonių, tai šeštadienį jų buvo jau daugiau nei 600, o pirmadienį – 784. Iš jų didžioji dalis žmonių (658) yra atvykę ar sugrįžę iš užsienio šalių.

„Kadangi kontrolė yra sugriežtinta, šis skaičius yra augantis. Tikriausiai ateityje šis skaičius tik didės, nes juk pavasaris siejasi su kelionių pradžia. Labai norėtumėme paprašyti grįžus laikytis nustatytų reikalavimų“, – pernelyg neatsipalaiduoti paragino pašnekovė.

Šiauliečiams taip pat toliau teikiama pavėžėjimo į Karščiavimo kliniką ir COVID-19 patikros punktą paslauga. Tiesa, pasitikrinti Savivaldybė veža tik tuos, kurie tikrai įtaria, kad galimai serga. Profilaktiškai išsitirti asmenys nėra vežami, nes operacijų vadovo nurodymu, yra reikalavimas vežti tik tuos, kurie galimai serga.

„Labai prašytumėme arba pačių žmonių kooperuotis, kadangi jie nėra sergantys ir gali važiuoti su kolega, pažįstamu, draugu, arba jeigu siunčia įmonės, pasirūpinti tuo įmonių vadovams, administracijai, kad tie žmonės saugiai galėtų nuvažiuoti“, – patarė R. Tijūnaitienė.

Į viršų