Visuomenei senstant ir ilgėjant bendrai vidutinei gyvenimo trukmei, labai svarbu, kad žmonės gautų jiems reikalingas socialines paslaugas. Tik kažkodėl ne visos savivaldybės skuba atnaujinti siūlomų paslaugų sąrašo. Įdomu, o kokia situacija yra Šiauliuose?

Pastebimas naujų paslaugų poreikis
„Reikalinga slaugė prižiūrėti senyvo amžiaus moterį po insulto.“ „Tėčiui nustatytas alzheimeris, galbūt kas nors galėtų pasiūlyti profesionalią pagalbą.“ „Siūlome darbą senolių priežiūrai bei pagalbai buityje.“ Tokie ir panašūs skelbimai internete liudija, kad socialinės paslaugos tampa vis aktualesnės.

Tą patvirtino ir Šiaulių miesto savivaldybės Žmonių gerovės ir ugdymo departamento Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Ramutė Pilypienė.

„Smagu, kad jau turime patvirtintą biudžetą, trimetį veiklos planą, atliepiant į tai, kad socialinės paslaugos yra labai aktualios miesto gyventojams. Pragyvenimo amžiui ilgėjant, mes vis didesnį dėmesį kreipsime į tai, kad asmenys su negalia ar vieniši senyvo amžiaus asmenys, gautų tinkamas paslaugas“, – vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo R. Pilypienė.

Ji priminė, kad nuo praėjusių metų rugsėjo Šiaulių mieste pradėta teikti pavėžėjimo su pagalba paslauga neįgaliesiems. Kadangi šis pilotinis projektas sulaukė šiauliečių susidomėjimo, nuo šių metų kovo mėnesio paslauga bus pratęsta dar 3-4 metams: „Asmenys tikrai skambina, teiraujasi, kaip galėtų nuvykti į gydymo įstaigą, kapines, autobusų ar traukinių stotį, todėl inicijavome pavėžėjimo su pagalba paslaugą asmenims, turintiems negalią, pirkimą.“

Kai paaiškino skyriaus vedėja, asmeniui pagal poreikį ir toliau bus užtikrinama pagalba išeiti iš gyvenamųjų patalpų iki automobilio, nuvykti į paskirties vietą, grįžti į gyvenamąsias patalpas, teikiama pagalba įlaipinant, išlaipinant asmenį, nukeliant asmenį laiptais mobiliuoju kopikliu ir kt. Asmens pasirinkimu, paslauga gali būti teikiama su asmeniniu asistentu arba bes asmeninio asistento. Asmenys, turintys negalią ar didelių ir vidutinių specialiųjų poreikių lygį ir pageidaujantys gauti pavėžėjimo su pagalba paslaugą, kviečiami iš anksto registruotis Savivaldybės Socialinių paslaugų skyriuje.

Pagalba reikalinga ne tik senjorams
Norint padėti artimiesiems, prižiūrintiems senyvo amžiaus ar neįgalius asmenis, derinti asmeninį bei visuomeninį gyvenimą su artimojo slauga bei priežiūra, teikiama laikino atokvėpio paslauga. Ši paslauga teikiama slaugomų arba nuolatinės priežiūros reikalaujančių vaikų bei suaugusių žmonių su negalia artimiesiems, globėjams.

Prioritetas pirmiausia teikiamas asmenims su sunkia negalia ir nuolatinės slaugos arba nuolatinės priežiūros poreikiu, taip pat jeigu šeimoje gyvena kitas asmuo, kuris arba serga lėtinėmis ligomis, arba yra vaikas iki 14 metų, arba pats turi negalią. Toliau prioritetų sąraše yra vieniši žmones su negalia ir senyvo amžiaus asmenis prižiūrintys asmenys, taip pat atsižvelgiama, jeigu asmeniu tampa sunku pasirūpinti dėl pasikeitusios darbotvarkės arba ištikusios krizės (artimojo netekties, sveikatos problemų, komandiruočių, atostogų, skyrybų ir kt.).

„Žmones su negalia ir senyvo amžiaus asmenis prižiūrintys artimieji gali derinti laikino atokvėpio formas pagal savo poreikius – vieną kartą rinktis pagalbą namuose, kitą kartą – dienos globą arba trumpalaikę globą. Svarbiausia, kad bendra paslaugų trukmė vienai šeimai per metus negali viršyti 720 valandų“, – sakė R. Pilypienė.

Laikino atokvėpio paslaugos vaikų su negalia iki 18 metų artimiesiems teikia kompleksinių paslaugų namai ,,Alka“. Laikino atokvėpio paslaugas suaugusio asmens su negalia ar senyvo amžiaus artimiesiems – Šiaulių globos namai.

„Būtina pabrėžti, kad tiek pavėžėjimo su pagalba paslauga, tiek laikino atokvėpio paslauga yra iš dalies mokoma, priklausomai nuo gaunamų pajamų, negalios rūšies“, – akcentavo pašnekovė.

Į viršų