Šiaulių miesto savivaldybės taryba patvirtino 2021–2023 metų Strateginį veiklos planą ir 2021 metų miesto biudžetą. Vieni svarbiausių Savivaldybės veiklos dokumentų buvo patvirtinti be didesnių diskusijų.

Biudžetas nebus mažesnis
Strateginio planavimo ir finansų skyriaus vedėjo pareigas einanti Vaida Kalasevičienė vykusiame nuotoliniame Tarybos posėdyje pasidžiaugė, kad nors pirmosios šių metų miesto finansų prognozės buvo nedrąsios, šiųmetis biudžetas nebus mažesnis nei pernai.

Primintina, kad 2021–2023 m. Strateginio veiklos plano ir 2021 metų miesto biudžeto pirminiai projektai pirmą kartą viešai buvo paskelbti dar praėjusių metų gruodį, sausio mėnesį buvo išsamiai pristatyti viešai, po to dar apsvarstyti ir Tarybos komitetų posėdžiuose, todėl vykusiame posėdyje dėl šių klausimų didesnių diskusijų neįsiplieskė.

Tačiau tai nereiškia, kad apsieita be Tarybos narių klausimų. Svarstant trimetį planą, Juozas Pabrėža pasidomėjo, kokį sprendimą priėmė Savivaldybės administracija dėl siūlymo 2021 m. biudžete numatyti lėšas koncertinės salės „Saulė“ akustikos ir akustinio dizaino techninio projekto parengimui.

„Dėl šio kreipimosi bus svarstoma mūsų SPG posėdyje, kadangi jūsų pasiūlytos lėšos, pajamos turėtų būti iš dividendų. O žinote, kad mūsų pajamos iš dividendų jau yra nustatytos finansiniame rodiklyje, kuris numatytas Finansų ministerijos pagal mūsų pateiktus prognozinius skaičiavimus, tai dabar belieka sulaukti, kada bus išmokėti įmonių dividendai, kad galėtumėme padidinti mūsų pajamas iš tos sumos, tada ir būtų galima skirti asignavimus koncertinei įstaigai „Saulė“, – atsakė V. Kalasevičienė.

Neaiškumų vis tiek liko
Tuo tarpu Martynui Šiurkui kilo klausimas, kodėl naujo padalinio prie Šiaulių miesto savivaldybės globos namų statybai numatyta tik 1 mln. 70 tūkst. eurų, nors jau žinoma, kad tam reikės mažiausiai 2,7 mln. eurų.

„Šiuo metu pagal pateiktus poreikius, techninę užduotį dar tik vyksta projektavimo darbai ir sąmatinė vertė nėra aiški. Kai turėsime projektuotojų galutinį variantą, tada bus kreipiamasi į Tarybą dėl pritarimo šiam projektui, o sulaukus pritarimo, būtų tikslinamas pats Strateginis veiklos planas“ – paaiškino Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Ramutė Pilypienė.

Jonas Bartkus pasiteiravo, kodėl Strateginiame veiklos plane ateinantiems 2022 ir 2023 m. numatomi mažesni Savivaldybės biudžetai.

„Strateginiame veiklos plane atsispindi Savivaldybės biudžeto lėšos, kurios susideda iš Savivaldybės biudžeto lėšų, dotacijų, paskolos ir kitų lėšų, kurios nepraeina per biudžetą, tai Europos Sąjungos ir kitos valstybės biudžeto lėšos. Ką mini Tarybos narys, tos lėšos planuojamos atsižvelgiant į finansinį rodiklį, dotacijas ir metų likutį, kuris dar nėra numatytas 2022 ir 2023 m. dalyje“, – kalbėjo V. Kalasevičienė.

Denis Michalenko atkreipė dėmesį, kad vandentiekio ir nuotekų plėtra numatoma tik 2021 m. Klausė, ar numatoma tokią priemonę įgyvendinti ir kitais metais.

„Šiuo metu yra konkretus projektas nuvesti lietaus ir vandentiekio nuotekų tinklus Dubijos gatve iki „Putokšnio“ teritorijos. Šitas projektas yra finansuojamas ne tik Savivaldybės, bet ir juridinio asmens bei „Šiaulių vandenų“ lėšomis, tai jungtinis projektas, todėl jis šiuo metu ir įtrauktas į Strateginį veiklos planą. Ar kitais metais bus vykdoma ši priemonė, manau, kad taip, tik šiuo metu neturime konkrečių projektų su kitų prisidėjimu, todėl į 2022-2023 m. nieko neįtraukėme, bet gali būti, kad planą dar pildysime“, – atsakė Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus vedėja Eglė Bružienė.
Paskelbus balsavimą, 23 Tarybos nariai balsavo už, 7 – susilaikė ir sprendimas buvo priimtas.

Daugiausiai lėšų – švietimui
Pristatant biudžeto projektą Edvardas Žakaris paklausė, kiek mieste yra žvyruotų gatvių ir kiek kilometrų už 1 mln. eurų bus galima išasfaltuoti.

„Išasfaltuota bus apie 3,5-4 kilometrai, didžioji dalis finansavimo numatyta iš Kelių direkcijos – 850 tūkst. eurų. Tų gatvių, kurios yra įregistruotos Savivaldybės vardu ir žvyruotos, iš viso yra apie 80 kilometrų, dar 20 kilometrų yra tokių, kurios nėra teisiškai įregistruotos, bet žmonės jomis naudojasi“, – atsakymą pateikė E. Bružienė.

J. Bartkus dar pasidomėjo, kiek šiauliečių peržiūrėjo Savivaldybės biudžeto projektą.

„Statistikos, kiek peržiūrėjo gyventojų mūsų pristatymą neturiu, o pasiūlymų iš gyventojų nesulaukėme. Pasiūlymų sulaukėme tik iš frakcijų, tai buvo trys susisteminti pasiūlymai“, – teigė V. Kalasevičienė.

Už 2021 metų biudžetą balsavo 28 tarybos nariai, balsavusių prieš nebuvo, susilaikė 2 Tarybos nariai.

Primintina, kad patvirtintame 2021 m. biudžeto projekte prognozuojamos pajamos sudarys 174,4 mln. eurų. Palyginti su prieš metus patvirtintu 2020 metų pirminiu biudžetu, šių metų miesto ižde bus per 20 mln. eurų daugiau. Tiesa, pernai biudžetas buvo dar ne kartą tikslintas ir iki metų pabaigos gerokai išaugo.    

Planuojamas pajamas sudarys: mokesčiai (apie 63 mln. eurų.), dotacijos, įskaitant Europos Sąjungos ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšas (77,6 mln. eurų.), kitos pajamos, įskaitant materialiojo ir nematerialiojo turto realizavimo pajamas (11,5 mln. eurų).

Kaip įprasta, daugiausia lėšų skiriama miesto švietimo programai – 72,5 milijono (5,5 mln. daugiau, nei tvirtinant praėjusių metų biudžetą), miesto infrastruktūros objektų priežiūrai ir modernizavimui skirta 29 mln. eurų (pernai – 28 mln. eurų).

Į viršų