Pastarąsias penkias savaites epidemiologinė situacija Šiauliuose gerėja: fiksuojamas mažėjantis naujų susirgimų skaičius, vis didesnė naujai atliekamų testų dalis yra neigiami, o Respublikinėje Šiaulių ligoninėje antrąja vakcina nuo koronaviruso paskiepyti visi norintieji personalo darbuotojai.

Jaučiasi saugūs
„Pastarąsias savaites ligoninėje jaučiame įtampos sumažėjimą. Tai pirmiausia galbūt susiję su skiepijimu, nes antrąja vakcina nuo COVID-19 paskiepyti visi norintieji personalo darbuotojai“, –vykusioje nuotolinėje Šiaulių miesto savivaldybės spaudos konferencijoje kalbėjo Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika.

Anot jo, tai gera žinia gyventojams, nes turintys sveikatos sutrikimų gali be baimės užsikrėsti kreiptis pagalbos į Respublikinę Šiaulių ligoninę – medikams yra sudarytos visos galimybės dirbti visu pajėgumu, užtikrinant pacientų saugumą.

„Tikrai galima pasakyti, kad šiandien ligoninėje yra saugu. Turintys lėtinių ligų, norintys išsitirti planine tvarka, pasikonsultuoti su gydytoju specialistu ar pasinaudoti prevencinėmis programomis, gali drąsiai kreiptis pagalbos“, – labiau rūpintis savo sveikata ragino ligoninės vadovas.

Jis taip pat pasidžiaugė, kad Skubiosios pagalbos skyriuje žymiai sumažėjo pacientų. Jeigu anksčiau karščiuojančių būdavo 30, tai dabar jų yra 2,5 karto mažiau. 3-4 kartus sumažėjo ir stacionare pacientų.

Turi kuo pasidžiaugti
Nors sergančių koronavirusu skaičius mažėja, naikinti vieno iš dviejų COVID-19 ligoninės padalinių epidemiologinės sąlygos dar neleidžia.

„Labai norėtumėme, kad vienas COVID-19 padalinys, esantis Chirurgijos skyriuje, būtų sugrąžintas paslaugų teikimui. Vis dėlto, nepaisant to, kad reanimacijoje vietoje 28 pacientų dabar turime 13, kol kas išsikraustyti iš to aukšto negalime“, – sakė R. Mažeika.

Greitai vis tiek planuojama sugrąžinti Chirurgijos skyrių prie ankstesnių jo funkcijų – bus svarstoma galimybė dienos chirurgijos paslaugas organizuoti Moters ir vaiko klinikoje dėl ten esamos operacinės ir pacientams saugesnių sąlygų pandemijos laikotarpiu.

„Pagrindinė užduotis dabar mums yra paslaugų atkūrimas, ypač norime atstatyti chirurgijos planinę pagalbą. Taip pat noriu pasidžiaugti, kad nuo šių metų tapome anesteziologų-reanimatologų rezidentų baze. Turime jaunų ketvirto kurso rezidentų, kurie įsiliejo į mūsų ligoninę. Taigi dėl gydytojų problemų nekyla, dabar mobilizuojame operacinių slaugytojas-instrumentatores, kad kiek įmanoma daugiau galėtumėme paleisti operacinių“, – kalbėjo ligoninės direktorius.

R. Mažeika pabrėžė, kad nors ligoninė po truputį grįžta prie įprasto gyvenimo, koronavirusas dar niekur nedingo, todėl paragino elgtis atsakingai: „Dėl mažėjančio sergančiųjų skaičiaus atsipalaiduoti nereikėtų, nes viruso paplitimas visuomenėje dar gana aukštas.“

Viskas dar gali pasikeisti
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento vadovė Simona Abromavičienė antrino, kad atsipalaiduoti dar per anksti, nes koronavirusas vis dar cirkuliuoja tarp mūsų: „Ribojimų atlaisvinimas mums kelia nerimą, nes jeigu vaikai grįš į mokyklas, didės žmonių skaičius kolektyvuose, bijome, kad tas užsikrėtusiųjų skaičius iš 300 regione, vėl nešoktelėtų į didesnį skaičių.“

Ir iš tiesų iš pateiktų skaičių matyti, kad jie iliustruoja gerėjančią, bet vis dar įtemptą situaciją Šiaulių mieste. Per praėjusią savaitę Šiaulių mieste registruoti 148 nauji COVID-19 atvejai (užpraėjusią savaitę – 210). Pagal užsikrėtusių asmenų skaičių, tenkantį 100 tūkst. gyventojų, Šiaulių miestas taip pat „iškrito“ iš didžiausio sergamumo savivaldybių sąrašo pirmosios pusės ir dabar yra 37-oje vietoje iš 60 savivaldybių. Šiuo metu Šiaulių mieste serga 1 207 gyventojai, o per visą laiką pasveiko 6 880.

Šiaulių apskrityje taip pat įžvelgiami teigiami pokyčiai. Ketvirtąją šių metų savaitę Šiaulių rajone registruota 52 koronaviruso atvejai, Akmenės rajone – 19, Joniškyje – 44, Kelmėje – 27, Pakruojyje – 19, Radviliškio rajone – 37. Iš viso koronavirusu Šiaulių regione serga 2 845 asmenys.

Didesnių židinių nenustatyta. Plitimas vis dar fiksuojamas gamybos įmonėse, ugdymo įstaigose. Dominuoja šeiminiai ir tie atvejai, kurių užsikrėtimo aplinkybės lieka neaiškios.

„Norėčiau atkreipti dėmesį, koks yra svarbus bendradarbiavimas su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atvejų tyrėjais, tam, kad kuo anksčiau būtų išaiškinti sąlytį turėję asmenys ir kuo daugiau jų izoliuota. Problema ta, kad įmonės nurodo tik mažą riziką turėjusius asmenis, nes jie naudoja apsaugos priemones, tačiau atviras pokalbis ir tikslus sąlytį turėjusių asmenų nurodymas yra be galo svarbus siekiant stabdyti viruso plitimo grandinę toliau įmonėje“, – geranoriškiau bendrauti ragino S. Abromavičienė.

Tęsia kontrolę
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Miesto koordinavimo skyriaus vedėja Rigita Tijūnaitienė patikino, kad nors užsikrėtusiųjų skaičius mažėja, kontrolė vykdoma tuo pačiu tempu, kaip ir anksčiau. Toliau tikrinamos miesto įstaigos, prekybos vietos ir saviizoliacijoje esantys asmenys.

Per savaitę patikrintos 73 bendrovės, tarp jų 47 prekybos vietos. 10 patikrinimų buvo surengta viešosiose vietose, 13 – verslo įmonėse, 3 kartus vykta tikrinti sporto klubų.

Kaip aiškino R. Tijūnaitienė, Savivaldybės atstovai tikrina ne tik su sergančiais kontaktavusius šiauliečius, kuriems privaloma saviizoliacija, bet ir iš pandemijos paveiktų šalių grįžusius ar atvykusius asmenis. Pastarieji sudaro beveik pusę besikarantinuojančiųjų. Kas dieną patikrinama apie 60–70 asmenų. Savivaldybė taip pat teikia pavėžėjimo į Karščiavimo kliniką ir COVID-19 patikros punktą paslaugą, praėjusią savaitę pavežta 40 šiauliečių.

„Iš viso saviizoliacijoje Šiaulių mieste yra registruota 360 žmonių. Praėjusių metų gruodį turėjome tris kartus didesnius skaičius. Tai nuteikia gana optimistiškai, bet iš kitos pusės, kadangi tų židinių įmonėse arba šeimose dar atsiranda, kontrolė vis dar yra tęsiama“, – teigė R. Tijūnaitienė.

Dėlioja planą
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vincas Urbonavičius informavo, kad toliau dėliojami vakcinacijos planai.

Kol kas gaunamų vakcinų dozės yra nedidelės, todėl prioritetinėms grupėms priklausančius šiauliečius sėkmingai skiepija abi miesto poliklinikos savo patalpose. Esant reikalui, skiepų komandos vyksta ir į globos įstaigas. Tačiau kai bus gauti didesni vakcinos kiekiai, teks planuoti vietą, kur būtų galima vykdyti didesnės apimties skiepijimo procesą.

Pasak V. Urbonavičiaus, tam bene geriausiai tiktų Šiaulių arena. Dideliame pastate yra galimybė optimaliai saugiai sureguliuoti skiepijamų žmonių srautus, yra daug vietų atvykstantiems automobiliais, netoli yra viešojo transporto stotelės.

Administracijos direktoriaus pavaduotojas taip pat papasakojo, kaip vyksta darbas miesto švietimo įstaigose. Šiaulių lopšeliuose-darželiuose ugdoma apie 1 600 vaikų (38 proc. miesto darželinukų), švietimo įstaigas lanko apie 400 priešmokyklinukų (37 proc.). Probleminėse šeimose augantiems vaikams neseniai leista nuotoliniu būdu mokytis mokyklose, tokių vaikų mieste šiuo metu yra 429 (3,4 proc.).

V. Urbonavičius konstatavo, kad ugdymo procesas vyksta sklandžiai, Savivaldybės švietimo įstaigas lankantiems vaikams užtikrinamas maitinimas.

Į viršų