Šiaulių mieste epidemiologinė situacija po truputį gerėja. Vykusioje nuotolinėje Šiaulių miesto savivaldybės spaudos konferencijoje pasidžiaugta, kad to pavyko pasiekti visų miesto gyventojų sąmoningumo dėka. Taip pat aptartos kitos su miesto gyvenimu susijusios temos.

Gali lengviau atsikvėpti
Panašu, kad tolimesnės sausio mėnesio dienos bus epidemiologiškai lengvesnės, nei planuota anksčiau. Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika sakė, kad to pavyko pasiekti visų mūsų dėka: „Reikia pasidžiaugti, kad žmonės visų ribojimų laikėsi maksimaliai, mieste nesimatė daug žmonių, susibūrimų.“

Anot jo, pagaliau pasimatė, kad tik griežti karantino apribojimai gali padėti suvaldyti infekciją ir paskutinės trys savaitės yra akivaizdus to įrodymas.

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje taip pat matyti tam tikra pabaigos pradžia. Puiki naujiena yra ta, kad ligoninės darbuotojai koronavirusu užsikrečia vis rečiau. Jeigu prieš keturias savaites COVID-19 liga buvo nustatyta 92 personalo darbuotojams, tai prieš dvi savaitės – 20, o praėjusią savaitę – 11.

Ligoninėje jaučiamas tam tikras palengvėjimas, nes esant didesniam sveikų darbuotojų skaičiui, lengviau organizuoti ligoninės darbą. Štai, pavyzdžiui, dabar laikinai nedarbingi dėl koronaviruso yra 27 darbuotojai, kai anksčiau jų skaičius siekdavo 150 ar net 200.

„Tai, žinoma, didelis atokvėpis, bet tai dar nereiškia, kad mes galime atsipalaiduoti ir ramiai gyventi, nes lygiagrečiai auga pacientų skaičius, kuris užplūdo skubios pagalbos skyrių, yra nemažai uždelstų atvejų, onkologinių susirgimų. Maksimaliai perorganizuojame darbą taip, kad būtų galima suteikti kuo daugiau planinių paslaugų. Tai pirmiausia konsultacinė pagalba. Skyriuose mažėjant gydomų pacientų, mažiname personalą ir juos nukreipiame į konsultacinę kliniką“, – kalbėjo R. Mažeika.

Ligoninės vadovo teigimu, šiandien ilgų eilių nėra, todėl visi gali drąsiai kreiptis į gydytojus ir gauti reikiamą paslaugą: „Kviečiame visus sugrįžti planinės pagalbos teikimui, kad neuždelstumėme susirgimų, kaip buvo, kai žmonės dėl epidemijos vengė ligoninės. Dabar tam laikas puikus, o galimybės geros.“

Sergamumas sumažėjo du kartus
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento vadovė Simona Abromavičienė taip pat pasidžiaugė, kad sergamumas koronavirusu sumažėjo ne tik Lietuvoje, bet ir Šiaulių regione. Lyginant su pirmąja naujų metų savaite, sergamumas Šiaulių mieste sumažėjo kone du kartus. Tuo tarpu Šiaulių regione per antrąją  savaitę iš viso buvo nustatyti 603 atvejai, kai pirmąją savaitę buvo 1 065.  

Šiaulių mieste praėjusią savaitę nustatyti 235 nauji koronaviruso atvejai, Šiaulių rajone – 50, Akmenėje – 51, Joniškyje – 46, Radviliškyje – 46, Kelmėje – 63, Pakruojyje – 44.

Šiaulių miesto gyventojų 14 dienų sergamumas 100 tūkst. gyventojų yra 624. Šiuo metu Šiaulių mieste serga 1 706 gyventojai, bendrai visame regione – 4 268.

Praėjusią savaitę registruoti 2 nauji COVID-19 ligos protrūkiai gamybos įmonėse. Kaip sakė S. Abromavičienė, kadangi tai nėra didelis skaičius, tai rodo, kad karantino sąlygos veikia, o gyventojai yra atsakingi: „Už tai noriu padėkoti visiems gyventojams, nes tik jų bendrų pastangų dėka turime pagerėjimą visoje šalyje ir Šiaulių regione.“

Taip pat užfiksuoti du įvežtiniai atvejai: vienas iš Škotijos, kitas – iš Jungtinės Karalystės. Užsikrėtimai dominuoja šeimose, tačiau nemažai yra ir tokių atvejų, kai užsikrėtimo aplinkybės lieka neaiškios.

„Dar kartą noriu priminti, kad bendradarbiavimas su atvejus tiriančiais specialistais yra labai svarbus,  kad būtų galima kuo daugiau nustatyti artimą sąlytį turėjusių asmenų ir juos kuo greičiau izoliuoti, jog liga neplistų ir būtų galima valdyti židinius“, – pabrėžė S. Abromavičienė.

Ruošiamasi masinei vakcinacijai
Šiaulių miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Viktorija Palčiauskienė informavo, kad praėjusią savaitę Šiaulių mieste sėkmingai paskiepyti ne tik mobiliojo punkto, Karščiavimo klinikos darbuotojai, Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centro pacientai, darbuotojai, socialinių globos ir vaikų globos namų darbuotojai ir gyventojai, paslaugas asmens namuose teikiantys socialiniai darbuotojai, bet ir laboratorijos, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojai, vykstantys į židinius, kiti asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.

„Pradėję vakcinaciją ir atlikę greituosius testus, pamatėme, kad daug kam buvo rasta antikūnų, todėl galėjome pereiti prie kitų prioritetinių grupių skiepijimo“, – kodėl buvo paskiepyti ir kiti asmenys, paaiškino V. Palčiauskienė.

Dar viena žinia, anot jos, yra ta, kad dėl dvigubai sumažinto vakcinų kiekių pristatymo per artimiausias tris savaites planuojama negauti naujų vakcinos dozių dar nepaskiepytų asmenų vakcinavimui.

„Tikimės, kad šis terminas sutrumpės ir greičiau gausime naujas dozes bei galėsime tęsti asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų skiepijimą, taip pat pradėti 65 metų ir vyresnio amžiaus žmonių skiepijimą“, – vylėsi skyriaus vedėja.

Anot jos, tikėtina, kad šių asmenų skiepijimas bus organizuojamas Šiaulių centro poliklinikoje ir Dainų pirminės sveikatos priežiūros centre. Gali būti, kad ne visi vyresnio amžiaus žmonės galės atvykti į šias gydymo įstaigas, todėl bus sprendžiama, kaip juos paskiepyti. Svarstoma sudaryti mobilias komandas, kurios galėtų atvykti pas asmenis į namus ir juos paskiepyti, taip pat laukiama konkrečių Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymų, kurių kol kas dar nėra.

Problemas bandoma išspręsti
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis pridūrė, kad svarstoma ir apie laikinų skiepijimo centrų įkūrimą, kurie galėtų įsikurti tam labiausiai tinkančiose mokyklose, bet kaip jau minėta anksčiau, kol kas dėl to nėra galutinai nuspręsta.

Taip pat jis aptarė ir kitą miestui gana aktualią temą. Kaip žinia, viešoje erdvėje pasirodė informacija, esą Pasaulio teisuolių skverui savivaldybė pritrūko lėšų. A. Bartulis suskubo paneigti tokią informaciją ir patikino, kad toks skveras Šiauliuose atsiras dar šiais metais.

Jo aiškinimu, prieš tris mėnesius iš tiesų kalbėta, kad dėl sumažėjusio miesto biudžeto prognozės gali tekti susiveržti diržus ir kai kurių projektų atsisakyti. Tačiau vėliau šiai prognozei pasikeitus ir iš naujo peržiūrėjus investicinius projektus, visos lėšos, skirtos Pasaulio teisuolių skverui, buvo atstatytos.

„Šį projektą įgyvendinsime dar šiemet. Numatoma kontrolinė diena – rugsėjo 28 d.“, – patikino administracijos direktorius.

Tuo tarpu Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vincas Urbonavičius trumpai pakalbėjo apie tai, kaip kelininkams sekasi valyti gatves.

„Aišku, mes norėtumėme, kad gatvės būtų gal ir geriau valomos, bet pagrindinės gatvės buvo  pakankamai gerai valomos, gal tik truputį suvėlavo pirmąją dieną po snygio, bet iš esmės tikrai pakankamai“, – tvirtino V. Urbonavičius.

Žinoma, dėl nenuvalytų gatvių buvo sulaukta ir tam tikrų gyventojų skundų, tačiau, kaip kalbėjo administracijos direktoriaus pavaduotojas, visiškai suprantama, kad atokiau esančios gatvės nuvalomos ne taip greitai, kaip – pagrindinės.

„Situaciją kontroliuojame ir stebime. Jeigu pasitvirtins, kad rangovas, kuris valo, prižiūri miesto gatves, nevykdo sutarties, tokiu atveju, bus taikomos piniginės baudos“, – sakė V. Urbonavičius.

Į viršų